Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Které rostliny jsou pro domácí mazlíčky bezpečné? Pozor, některé pokojovky je mohou i zabít

Olya Komarova / Shutterstock.com

Rostliny jsou neodmyslitelnou součástí téměř každého interiéru, a jelikož je většina Čechů majitelem nějakého zvířecího kamaráda, je vhodné myslet na to, aby rostliny vyhovovaly i zvířatům. Stejně jako byste nenechali kanárka v blízkosti masožravé rostliny, tak byste neměli nechávat ani jedovaté květiny v blízkosti psů a koček. Představíme si, na co si dát pozor a které rostliny jsou bezpečné.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Proč mazlíčci jedí rostliny?

Psi a kočky konzumují zejména trávu, protože je bohatá na vlákninu a zlepšuje jim trávení. Také je to pro mnoho masožravců jeden z mála zdrojů důležitých vitamínů. Některá zvířata mají zeleň ve svém jídelníčku nebo rostliny koušou z nudy. 5–10 % otrav zvířat je způsobeno právě rostlinami v domácnosti.

Rostlin existuje tolik druhů, že je těžké se vyznat v tom, které jsou nebezpečné a které ne. Ty s velkou toxicitou mohou při požití způsobit vážné onemocnění nebo smrt. Mírně toxické rostliny mohou způsobit zvracení nebo průjem. Jiné dokážou vyvolat vyrážky a ekzémy.

Gitarina Chernyaeva / Shutterstock.com

Zajistěte mazlíčkům trávu

Nejčastějším důvodem okusování pokojových rostlin je skutečnost, že mazlíčci nemají přístup k trávě, a tak se snaží hledat alternativy. Tráva pro psy, kočky nebo hlodavce je levná a měli byste ji pořídit do každé domácnosti, třeba do blízkosti misky. Většinou jde o běžnou trávu, ke které však v interiéru nemají zvířata přístup.

Je dobré se zcela vyhýbat rostlinám?

Rostliny se v interiéru starají o lepší klima, pohlcují toxiny a také prach. Díky nim budou mít zvířata v interiéru alespoň trochu přírody na dosah tlapky. Jejich pěstování se tedy nevyhýbejte, právě naopak. Je důležité pořídit si takovou skladbu rostlin, která je bezpečná. Pokud by například vaše kočka ochutnala lilii, je velká pravděpodobnost, že by ji to zabilo. Když jí však do interiéru pořídíte šantu kočičí, bude ji neustále okusovat, a přitom pro ni nebude představovat nebezpečí.

Existuje jednoduché pravidlo – pokud nevíte, jestli je rostlina jedovatá, a nedokážete to věrohodně ověřit, jednoduše ji nepořizujte. Rostlin jedovatých pro zvířata je příliš mnoho, mnohem lepší je znát rostliny, které jedovaté nejsou, a vybírat si do interiéru právě ty.

Michelle D. Milliman / Shutterstock.com

Netoxické kvetoucí pokojové rostliny

Níže naleznete tipy na některé rostliny, které jsou pro domácí mazlíčky bezpečné.

  • Gloxínie – Pokojová rostlina vhodná pro domácí mazlíčky, je původem z Brazílie a hodí se i jako dárek pro blízké.
  • Africká fialka – Tyto květiny jsou vyhledávané pro své fialové a přilehlé květy. Kromě toho, že jde o rostlinu bezpečnou pro domácí mazlíčky, skvěle se pěstuje i při nedostatku slunce.
  • Voskovka masitá – Popínavá sukulentní rostlina s příjemnou sladkou vůní.
  • Orchidej – Obecně je většina orchidejí bezpečná pro domácí mazlíčky, nabízí se navíc v mnoha krásných podobách.
  • Bromélie – Rostou v odstínech od žluté až po růžovou, oranžovou nebo červenou. Vnesou do každé místnosti příjemný barevný nádech.
  • Bostonská kapradina – Robustní a krásná kapradina s listy, se kterými si vaši mazlíčci možná budou chtít hrát, ale jelikož není toxická, je pro ně zcela bezpečnou hračkou.
  • Švédský břečťan – Téměř připomíná rostlinu máty, ale s voskovými listy. Jde o rostlinu jako stvořenou do závěsného květináče.
Kupte orchidej v akci a zútulněte si domácnost

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

  • Zelenec chocholatý – Je to přírodní čistička vzduchu, hezky vypadá a je nenáročná na pěstování.
  • Protažitka – Sametově hebká rostlina, která vytváří chlupaté listy ve fialových barvách.
  • Maranta běložilnatá – Rostlina s listy plnými žilek, které vypadají, jako by je na rostlinu někdo namaloval. Listy se v noci skládají dohromady.
  • Fitónie – Krásná okrasná rostlina se složitým žilkováním na listech.
  • Pachira vodní – Údajně přináší svému majiteli bohatství, i když je to jen pověra, přinejmenším skvěle čistí vzduch od toxinů.
  • Chamedorea sličná – Pokud chcete mít exotickou palmu v interiéru, toto je skvělá volba.
  • Sloní noha – Krásná rostlina, která připomíná menší palmu s masivním kmenem.
  • Vánoční kaktus – Krásný sukulent, který vaše mazlíčky nijak neohrozí.
Stenko Vlad / Shutterstock.com

Jak je to s kořením?

Většina druhů koření je pro domácí mazlíčky zcela bezpečná. Pokud máte květináč s bazalkou, rozmarýnem, koprem, tymiánem, šalvějí nebo koriandrem, nemusíte se bát, že by vašim mazlíčkům hrozilo nebezpečí.

Venkovní květiny

Venku mají zvířata mnohem větší výběr toho, co mohou konzumovat. Ačkoliv se vašim okrasným květinám většinou vyhnou, je vhodné i tak nepořizovat druhy, které mohou být jedovaté. Mezi bezpečné patří třeba petúnie, bambus nebo slunečnice. Před pořízením každé rostliny je vhodné si ověřit, jestli je nezávadná.