Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

11. března je Evropský den mozku. Které potraviny zlepšují soustředění a paměť?

G-Stock Studio / Shutterstock.com

Na 11. března připadá tradičně Evropský den mozku. Slaví se už od roku 1998 a obvykle jej provází řada přednášek, oslav i osvětových akcí. Není se co divit – mozek je nejdůležitějším orgánem v našem těle a rozhodně bychom mu měli věnovat pozornost. Aby správně fungoval, zkuste jej podpořit vhodnými potravinami.

Přečtěte si také

Ikonická omáčka z kořenové zeleniny: Luxusní svíčková se skvěle hodí na slavnostní příležitosti

Prevence je důležitá

Mozek je řídícím orgánem naší nervové soustavy a svým způsobem ovládá prakticky veškeré dění v lidském těle. Bohužel se však ani jemu nevyhýbají mnohá onemocnění.

Jedná se například o různé typy demence včetně Alzheimerovy choroby, která způsobuje pokles kognitivních funkcí – zhoršuje se paměť, úsudek i schopnost myšlení. Dalším strašákem je Parkinsonova choroba, kdy dochází k úbytku nervových buněk produkujících dopamin a pacient následně není schopný kontrolovat pohyby těla.

I z těchto důvodů bychom měli o svůj mozek pečovat, jak nejlépe dovedeme. Určitou prevenci představuje samozřejmě správná životospráva – zařaďte do svého jídelníčku takové potraviny, které činnost mozku podporují, zlepšují soustředění i paměť. Můžete se inspirovat některými z následujícího výběru.

Potraviny prospívající našemu mozku

Ryby

Omega-3 mastné kyseliny, které najdete především v tučných mořských rybách, hrají pro náš mozek významnou roli. Podporují učení, soustředění i paměť. Zkuste si je proto dopřát alespoň jednou týdně, pochutnejte si třeba na oblíbeném lososovi, tuňákovi nebo sardinkách.

Vlašské ořechy

Už naše babičky říkaly, že vlašské ořechy jsou dobré na nervy. A nemýlily se. Podobně jako ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny a najdeme v nich i omega-6 mastné kyseliny. Tyto takzvané zdravé tuky jsou výborné jak pro mozek, tak pro celou nervovou soustavu. Pomáhají zlepšovat soustředění i logické uvažování a mohou také fungovat jako prevence před Alzheimerovou nemocí.

Losos s opečenou zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Losos s opečenou zeleninou

Připravte si lososa s opečenou zeleninou, jehož chuť podtrhnete citronovou šťávou. Tahle kombinace opravdu nemá chybu, a navíc je zdravá!

Losos s opečenou zeleninou

Avokádo

Nejste fanoušci ryb ani vlašských ořechů? A co takhle avokádo? I toto mexické ovoce totiž mimo jiné obsahuje prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Je ale bohaté i na vitamíny B, C nebo K a taky draslík. Konzumací avokáda přispějete ke zlepšení své paměti i myšlení. Rovněž se má za to, že je dobrou prevencí před degenerativními onemocněními, a to včetně Alzheimerovy choroby.

Subbotina Anna / Shutterstock.com

Borůvky

Důležitými látkami obsaženými v tomto drobném ovoci jsou antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, způsobujícím stárnutí mozku. Borůvky mají pozitivní vliv na obnovu mozkových buněk i zlepšení paměti.

Brokolice a špenát

I zelenina je samozřejmě našemu mozku prospěšná. Brokolice obsahuje, podobně jako borůvky, důležité antioxidanty, díky čemuž působí blahodárně na paměť i schopnost soustředění. Špenát je zase plný kyseliny listové a může vás do jisté míry ochránit před nástupem demence.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Zelený čaj

Svoji roli v životosprávě nehraje jen jídlo, ale i nápoje. Zelený čaj patří k těm, jimiž svému mozku určitě prospějete, zlepšuje totiž paměť i koncentraci. Patří také k potravinám, které by měly sloužit jako prevence proti Alzheimerově i Parkinsonově nemoci.

Káva

O kávě panuje mýtus, že je nezdravá – to ovšem není nutně pravda. Kvalitní kávová zrna obsahují potřebné antioxidanty, minerální látky i vitamíny, jejím pitím proto můžete rovněž snížit riziko vzniku neurologických onemocnění typu Parkinsonovy choroby.

ESB Professional / Shutterstock.com

Jak ještě podpořit mozek?

Všechno není jenom o jídle, nejsložitější orgán našeho těla posílíte i celou řadou činností. Zařaďte na svůj denní program nějakou fyzickou aktivitu – cvičení, procházku nebo oblíbený sport. Mozek je také dobré pravidelně trénovat. I přesto, že už jste dávno opustili školní lavice, neměli byste rezignovat na učení – zkuste cizí jazyk nebo jakoukoli jinou „intelektuální“ výzvu. V neposlední řadě nezapomínejte, že mozku škodí samota, a proto věnujte dostatek času svým blízkým.

Tip: Nejen v lékárnách se dají koupit potravinové doplňky obsahující Ginkgo bilobu. Jedná se o listy stromu jinanu dvoulaločného, který je typický tím, že se dožívá až 4 000 let. Extrakt z listů přispívá k normální činnosti krevního oběhu, podporuje kognitivní funkce a duševní rovnováhu.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, health.harvard.edu, alzheimer.cz