Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak často měnit povlečení? Otázka na tělo, která ovlivňuje pohodu i zdraví celé rodiny

ViDI Studio / Shutterstock.com

V peřinách trávíme velkou část našeho života. Asi vás ale překvapí, co všechno se v povlečení ukrývá – nečistoty, prach a roztoči spí společně s námi a dokážou napáchat pěknou paseku. Pravidelná výměna ložního prádla a jeho správná údržba proto pomůže udržet zmíněné záškodníky na uzdě. Tak jdeme na to.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Ložní prádlo vyžaduje péči

Prostěradla i povlečení měňte minimálně jednou měsíčně, což je nejzazší termín, ideální je ovšem po dvou týdnech používání. A pokud se ve spánku nadměrně potíte, tak klidně častěji.

Prací prášek pak vybírejte s ohledem na svoje potřeby – děti a dospělí s citlivou pletí nebo ekzémem by měli používat šetrné prací prostředky, které nepoškodí jejich pokožku. Přeci jen se povlečení každý den několik hodin dotýká holé kůže.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nezapomeňte na stlaní!

Každé ráno postel ustelte – stlaní není pouze estetičtější, nýbrž má i praktickou funkci. Vyvětráte nahromaděné teplo, a pod peřinou tak nebude ideální místo pro množení bakterií, kterým se teplé prostředí moc líbí. Internetem prolétly také informace o tom, že méně hygienické je naopak stlát a neustlaná postel je lepší. Ve výsledku jde však hlavně o to, aby peřiny mohly větrat a i k prostěradlu se dostal čerstvý vzduch.

Jednou za čas peřiny také vyvětrejte na vzduchu – přehoďte je za suchého dne na sušák nebo z balkonu dolů a nechte dýchat. Péřové peřiny i modernější pokrývky je pak dobré jednou ročně odnést do čistírny na generální čištění.

Domácí mazlíčci a děti nadělají více nepořádku

Domácnost s mazlíčky je často plná chlupů a prachu. Možná jste dokonce zvyklí spát s pejskem nebo kočkou v posteli. To je samozřejmě čistě na vás, ovšem v takovém případě raději dbejte na ještě častější výměnu ložního prádla a větrání přikrývek.

A co děti? Ty také mohou během chvíle nadělat velký nepořádek – donesou si jídlo, pití a během vteřiny vznikne v posteli spoušť. Nejen z těchto důvodů je praktické pořídit pod prostěradlo chránič matrace, který zabrání proniknutí vlhkosti a následnému vzniku plísní. Vítaná pomoc je to pak taktéž pro rodiče, jejichž malé děti si ještě nejsou úplně jisté v noci bez plenky.

Přizpůsobte ložní prádlo svým potřebám

Ložní prádlo vybírejte s ohledem na roční období – v létě jsou příjemnější chladivé a lehčí materiály jako bambus, satén nebo čistá bavlna, v zimě se naopak zahřejete pod povlečením z froté či mikroplyše. A dbejte také na svoje potřeby – pokud je vám teplo a potíte se i v zimě, nemusíte nutně převlékat do teplého povlečení.

Někomu nemusí vyhovovat určité materiály a je lepší si povlečení nejprve osahat. Satén je sice luxusní záležitost, ale někomu může přijít chladný, povlečení z mikroplyše je zase až moc hřejivé a zejména muži s ním mohou mít problém.

Chirtsova Natalia / Shutterstock.com

Kvalita až na prvním místě

Kvalitní povlečení vám vydrží déle, nehledě na potenciální rizika nekvalitních materiálů, které jsou často barveny chemickými barvivy, která nesvědčí naší pokožce a nejsou pro nás vhodná. Investujte do kvalitních kusů, které vydrží. Nákupem můžete podpořit třeba nějakou poctivou lokální značku.

Myslete na zdraví

Máte-li doma alergika, měňte také povlečení v kratším intervalu – alergie na prach, roztoče nebo třeba astma způsobí otok nosní sliznice, která dokáže spánek pěkně znepříjemnit, a to určitě nechcete.

  • Tip: Kvůli prachu volte také úklid namokro v ložnici, kdy budete raději vytírat než vysávat, aby se prach nevířil.

Hýčkejte si svoji pleť, a to platí nejen pro ženy. Pokud utratíte tisíce za pečující kosmetiku, ale přesto pak měsíc spíte na jednom polštáři, děláte chybu – vaše póry se budou ucpávat prachem i nečistotami. Polštář proto raději měňte klidně jednou týdně a dbejte na kvalitu povlaku.

Všechny výše zmíněné kroky a pravidelná výměna povlečení vám zajistí komfortní a zdravý spánek, který je důležitý pro celkovou psychickou i fyzickou pohodu.

Zdroj: healthline.com