Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Fazole Tesco, které se stahují z prodeje. Pokud jste si je koupili, běžte je vrátit! Kupi

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nařídili obchodnímu řetězci Tesco, aby z oběhu stáhl fazole s nadměrným obsahem herbicidu, který byl ve výrobku zjištěn v čtyřnásobku limitní hodnoty. Tesco reagovalo vydáním prohlášení na svých internetových stránkách, ve kterém vyzývá zákazníky, kteří si fazole zakoupili, aby je nekonzumovali a vrátili je zpět do obchodu, kde dostanou náhradu v plné výši kupní ceny.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Pozor na půlkilogramové balení červených fazolí

Inspekční orgány zjistily nebezpečnou závadu na produktu prodávaném v obchodním řetězci Tesco. Jednalo se o červené fazole výhradní značky řetězce v půlkilogramovém balení, s datem minimální trvanlivosti do 6. 7. 2025, jejichž původ je z Argentiny. Po zjištění této skutečnosti bylo nařízeno okamžité stažení celé šarže z pultů ve všech pobočkách Tesco.

Obsahuje nadlimitní množství herbicidu

„Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny přítomnost herbicidu haloxyfop v množství 0,57 miligramu na kilogram. Příslušný právní předpis stanovuje maximální tolerovatelné množství pro uvedenou látku 0,15 mg/kg,“ píše v prohlášení mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Limit byl tak překročený čtyřnásobně. „Dle průvodní dokumentace nevyhovující šarže obsahuje 1 344 balení,“ dodal Kopřiva.

Podívejte se, jestli jste nekoupili červené fazole Tesco v půlkilogramovém balení, s datem minimální trvanlivosti do 6. 7. 2025, jejichž původ je z Argentiny Tesco

O jaký výrobek se konkrétně jedná?

  • TESCO FAZOLE ČERVENÁ 500 g
  • DMT 06. 07. 2025
  • EAN: 5051007158831

Tesco zareagovalo rychle

„Vzhledem k tomu, že některé výrobní šarže níže uvedených výrobků, které jste mohli zakoupit v některé z provozoven společnosti Tesco Stores ČR a.s., nesplnily požadavky na zdravotní nezávadnost potravin (přítomnost herbicidu haloxyfop), je možné tyto výrobky vrátit na oddělení informací. Na základě řádně uplatněné reklamace vám bude ihned vrácena kupní cena výrobku,“ stojí v tiskovém prohlášení řetězce Tesco.

V prodejnách už nejsou

Společnost Tesco na svém webu potvrdila, že na základě informace od SZPI okamžitě stáhla z prodeje ve všech svých obchodních jednotkách v ČR výše uvedené závadné výrobky a za vzniklou situaci se zákazníkům omluvila.

Řetězce stahují z prodeje rýži Lagris i holandské kakao

Obchodní řetězce před pár dny oznámily, že s okamžitou platností stahují z prodeje několik produktů. Konkrétně se jedná o basmati rýži od renomovaného výrobce Lagris a kakaové prášky holandského typu od firmy Kávoviny. Tato opatření byla přijata kvůli zjištění nadměrných úrovní určitých látek v těchto výrobcích, což může ohrozit zdraví konzumentů.

Zdroj: Tesco, Kupi, SZPI