Slavný psychiatr hvězd doporučuje látku L-theanin. Co je zač a jak ji užívat?

Bílé tabletky a dřevěné lžičce, okolo zelený prášek Cristina Nakamura / Shutterstock.com

Žijeme v době, kdy je pocit štěstí a pohody mnohdy skutečnou vzácností. Lidé vyměnili pohodu za hektický život, štěstí za obavy a radost za stres. Co když ale existují přírodní látky, které dokážou velmi šetrně pomoci, aniž by se negativně podepsaly na vašem organismu? Jednu z nich doporučuje i nejslavnější americký psychiatr celebrit.

Přečtěte si také

V opékacích párcích, které se vyprodaly, je nebezpečná bakterie. Pokud je máte doma, v žádném případě je nejezte

Co je L-theanin zač?

Theanin je aminokyselina, která se nachází v čaji i některých houbách. Vyskytuje se ve dvou formách: L-theanin a D-theanin. Nejběžnější formou je L-theanin. Theanin působí v těle podobně jako glutamát, který pomáhá přenášet nervové vzruchy v mozku. Theanin může také ovlivnit hladiny chemických látek v mozku, konkrétně jde o GABU, dopamin a serotonin.

L-theanin byl objeven v roce 1949 jako složka zeleného čaje a o rok později byl izolován z listů čaje Gyokuro. Lidé užívají L-theanin ke zlepšení mentálních funkcí, přičemž jde o jeden z nejoblíbenějších pomocníků pro relaxaci, podporu koncentrace, zlepšení nálady i kvality spánku. Četné studie ukázaly jeho prospěšné využití také při úzkosti či stresu.

Chemický vzorec l-theaninu a prášek ze zeleného čaje Regina Nogova / Shutterstock.com

L-theanin podle Daniela Amena

Doktor Daniel Amen je jedním z nejslavnějších amerických psychiatrů a odborníků na mozek. Sám se označuje jako odborník na štěstí, na kontě má přes 40 knih a je velmi známý svou propagací právě L-theaninu. Amen zmiňuje například výzkum provedený na zvířatech, který ukázal, že L-theanin zvyšuje hladiny neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin. Zvýšení hladiny serotoninu a dopaminu vede ke zlepšení nálady.

L-theanin také posiluje kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), neurotransmiter, který pomáhá regulovat dráždivost mozku a zklidňuje přebuzení v mozku. To podle něj vede k pocitu klidu. Odkazuje rovněž na výzkum, který ukazuje, že antistresové vlastnosti L-theaninu mohou spočívat v tlumení stresového hormonu kortizolu.

Doktor Daniel Amen uvedl: „L-theanin je aminokyselina, která je spojována s mnoha prospěšnými psychotropními účinky, zejména snížením úzkosti a stresu. Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že L-theanin pomáhá podporovat dobrou náladu. Například studie z roku 2017 publikovaná v časopise Acta Neuropsychiatrica na lidech s velkou depresivní poruchou zjistila, že L-theanin mimo jiné zlepšuje příznaky deprese.“

Co dalšího L-theanin dokáže?

Lepší soustředění: Ve spojení s kofeinem může pomoci zvýšit koncentraci a pozornost. Studie zjistila, že kombinace L-theaninu (97 mg) a kofeinu (40 mg) pomohla skupině mladých dospělých lépe se soustředit během náročných úkolů, přičemž typický šálek kávy obsahuje 95 mg kofeinu. Účastníci studie se také cítili více čilí a obecně méně unavení.

Lepší imunita: Může zlepšit funkci imunitního systému těla. Studie publikovaná v časopise Molecules prokázala, že L-theanin může působit jako prevence chřipky a nachlazení.

Dva šálky čerstvého zeleného čaje grafvision / Shutterstock.com

Podpora v léčbě rakoviny: L-theanin je spojován se zesílením protinádorových účinků některých chemoterapeutických léků. Další studie dokonce zkoumala, zda může jeden šálek zeleného čaje denně pomoci s rakovinou vaječníků.

Zlepšení krevního tlaku: Může být prospěšný pro ty, kteří mají zvýšený krevní tlak například ve stresových situacích.

Kvalitní spánek: L-theanin vám může pomoci zlepšit spánek, neboť pomáhá k navození stavu relaxace. Bylo prokázáno, že 200 mg L-theaninu pomáhá snížit klidovou srdeční frekvenci, což ukazuje právě na jeho schopnost podporovat relaxaci.

Jakým způsobem L-theanin přijímat?

Jedním z přirozených zdrojů je čaj, nejlépe zelený, ale naleznete ho i v čaji černém a bílém. Pokud chcete s pomocí této aminokyseliny skutečně ovlivnit svou náladu, jako doporučené množství se uvádí 200-400 miligramů denně. Šálek zeleného čaje má pouze asi šest miligramů L-theaninu, takže pokud opravdu chcete získat maximální množství, nejlepší volbou jsou doplňky stravy s touto aminokyselinou. Nabízí se vám nejčastěji v podobě kapslí nebo prášku. Snadno ho pořídíte v lékárnách či prodejnách se sportovní výživou. Cena není vysoká, balení prášku nebo tablet se pohybuje v nižších stovkách korun.

Zdroje: National library of medicine, MDPI, AACR Journals, Wiley online library