Kdo vlastní obchodní řetězce s potravinami? Přehled největších hráčů na trhu

Prodejna řetězce Lidl mares90 / Shutterstock.com

V České republice působí řada obchodních řetězců, které jsou v rukou českých i zahraničních vlastníků. Jejich slevové letáky plné atraktivních akčních nabídek každodenně motivují zákazníky k nákupům potravin. Kdo ale vlastní největší hráče na trhu? Přinášíme vám přehled společností a jejich vlastníků.

Přečtěte si také

Báječné jídlo z Burgundska: Původně ho jedli jen rolníci a dnes je národním jídlem celé Francie

Nadnárodní giganti

Albert

Supermarkety a hypermarkety Albert jsou součástí mezinárodního koncernu Ahold Delhaize, který má sídlo ve městě Zaandam v Nizozemsku. Tento koncern vznikl spojením belgické společnosti Delhaize a nizozemského Aholdu v roce 2016. V minulosti Delhaize provozovala v České republice supermarkety pod značkou Delvita. Název Albert je odvozen od zakladatele původní nizozemské firmy, a pod tímto jménem řetězec působí také v Nizozemsku a Belgii.

V České republice byly hypermarkety společnosti Ahold původně známé pod názvem Hypernova. V roce 2009 došlo ke sjednocení názvů těchto obchodů pod značku Albert, která původně vycházela z názvů Mana a Sesam, používaných až do roku 2000. Další významný krok v rozvoji řetězce představovalo odkoupení hypermarketů Interspar od rakouské společnosti Spar v roce 2014.

Billa a Penny

Supermarkety Billa a Penny jsou součástí německého družstevního konglomerátu Rewe, který má své sídlo v Kolíně nad Rýnem. V České republice se Billa rozšířila o prodejny Delvita, které převzala v roce 2007.

Lidl a Kaufland

Obě tyto značky jsou součástí německého koncernu Schwarz Gruppe, který má své sídlo v Neckarsulmu. Majitelem skupiny je Dieter Schwarz, který je po úmrtí Karla Albrechta, zakladatele konkurenčního řetězce Aldi, považován za nejbohatšího Němce.

Globus

Hypermarket Globus je součástí německé společnosti Globus SB-Warenhaus Holding, která je rodinným podnikem. Jeho zakladatelem byl Franz Bruch, jenž v roce 1828 založil v Sársku malý obchod s potravinami. Dnes Globus provozuje v České republice přibližně dvacet prodejen. Kromě toho zde firma experimentuje s konceptem menších městských obchodů pod značkou Globus Fresh.

Tesco

Britský maloobchodní gigant Tesco je řízen společností Tesco PLC, jejíž akcie jsou rozděleny mezi širokou škálu menších investorů. Podle nejnovější výroční zprávy z roku 2023 drží největší podíl, který činí 6,6 %, investiční firma BlackRock. Následují ji investiční společnosti Schroders a Silchester International Investors, jejichž podíly se pohybují těsně pod hranicí 5 %. Akcie společnosti jsou předmětem obchodování na burze, což vede k pravidelným změnám ve vlastnické struktuře. Hlavní sídlo Tesco PLC se nachází ve městě Welwyn Garden City, které leží severně od Londýna.

Matka a dítě kupují ovoce v supermarketu FamVeld / Shutterstock.com

Řetězec Žabka, který provozuje síť menších obchodů s potravinami převážně ve Středočeském kraji, je ve vlastnictví britského gigantu Tesco. Disponuje více než 120 prodejnami, které jsou provozovány na základě franšízového modelu nezávislými podnikateli.

Makro

Společnost Makro Cash&Carry ČR je součástí Metro Group, německé nadnárodní korporace. V poslední době došlo k významnému nárůstu podílu českých miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, kteří investovali prostřednictvím společnosti EP Global Commerce. Jejich akcie jsou veřejně obchodovatelné. V letošním roce společnost expanduje v České republice otevíráním nové sítě malých městských obchodů pod značkou Bonveno. V Praze již byly v pilotním provozu otevřeny čtyři prodejny. V letošním roce plánuje Makro pod značkou Bonveno otevřít v České republice dalších dvacet obchodů.

Norma

Diskontní řetězec Norma, který má své kořeny v Německu, zahájil svou činnost na českém trhu v roce 1992 otevřením první prodejny. Od té doby se společnosti podařilo rozšířit síť na přibližně padesát prodejen v České republice. Norma působí i ve Francii a v Rakousku.

Společnosti s převážně českými vlastníky

CBA

Družstvo CBA působí především v menších obcích a sdružuje více než 1000 prodejen s potravinami. Kromě maloobchodu se družstvo věnuje i velkoobchodu. Vlastnickou strukturu družstva dominuje Roman Mazák s 90% podílem, zatímco zbývajících 10 % drží Klára Lunardon Dubská, která v CBA zastává funkci ředitelky. Značka CBA, která má své kořeny v Maďarsku, byla do České republiky přivedena Romanem Mazákem, jenž získal master franšízu pro tento region.

COOP

Skupina COOP, neboli Svaz českých a moravských spotřebních družstev, zastřešuje téměř 50 spotřebních družstev s více než 100 tisíci členy. Tato družstva spravují přibližně 2500 prodejen, což činí skupinu COOP nejrozsáhlejší maloobchodní sítí v České republice. Mezi nejznámější značky patřící pod tuto skupinu se řadí Jednota, Konzum, Terno a Tuty.

Flosman

Společnost FF Holding, vlastnící síť potravinářských prodejen Flosman v Jihočeském kraji, byla založena v roce 1999 českým podnikatelským duem Marcelou a Pavlem Flosmanovými. V roce 2021 ji odkoupila maďarská investiční skupina Oriens.

Tradiční česká venkovská prodejna Photo Nature Travel / Shutterstock.com

Hruška

Společnost Hruška, která provozuje řadu maloobchodních prodejen převážně na Moravě, je ve většině vlastněna českými investory. Pavel Hruzík vlastní 40 % akcií, zatímco Jana Škrabalová a Jarmila Plevová každá kontrolují 30% podíl. V minulosti však majitelé zvažovali prodej této obchodní sítě. Nedávno projevila zájem maďarská investiční skupina Oriens, která již v Česku vlastní řetězce Flosman a Pramen CZ.

Enapo

Původně byly prodejny Enapo, které se zaměřovaly na franšízy a působily převážně na Moravě, a Pramen CZ, centrálně řízená síť obchodů hlavně v Čechách, součástí nákupní aliance Rosa Market. Tuto alianci vlastnili Radek Horák ze Zlína, který držel 90 %, a Radek Korba z Kroměříže s 10 % podílem. V červnu 2023 však firma podala insolvenční návrh a následně byla uvedena do konkurzu.

V důsledku finančních problémů došlo k prodeji desítek prodejen Enapo. Tyto obchody převzal jak řetězec COOP, tak maďarská obchodní skupina Oriens. Několik dalších prodejen bylo převzato nájemci společně se zaměstnanci. Celkem bylo zavřeno více než 40 prodejen.

Pramen

Maďarská skupina Oriens se stala novým majitelem také prodejen Pramen CZ, čímž rozšířila svou působnost na českém trhu. Tento krok znamenal značnou změnu ve struktuře maloobchodního trhu v regionech, kde tyto sítě působily.

JIP Východočeská

Rodinnou firmu JIP, jež drží potravinářský řetězec JIP Východočeská, založili v roce 1994 bratři Jan a Ivo Plškovi, jejichž iniciály jsou součástí názvu společnosti. Současně oba vlastní 43 % akcií, což dohromady představuje 86 % společnosti.

Delmart

Delmart, řetězec supermarketů s důrazem na kvalitu a prémiový sortiment, vznikl v roce 2014. Jeho zakladatelem je Dušan Mrozek, bývalý předseda představenstva české filiálky Marks&Spencer. V současnosti Delmart provozuje 13 obchodů v České republice.

Zdroje: webové stránky jednotlivých řetězců