Krémová pochoutka z rýže a hub: Připravte si pravé italské rizoto podle známého šéfkuchaře

Houbové rizoto, servírované v bílém talíři Food Shop / Shutterstock.com

Rizoto u nás patří mezi velmi oblíbená jídla. Je rychlé na přípravu a můžete do něj dát cokoliv. Rizoto se řadí mezi italská národní jídla a jeho příprava má svá pravidla. Nejdůležitějším z nich je správný výběr rýže. Do pravého italského rizota se totiž hodí jen pár druhů. Výborný přehled o tom má známý italský kuchař Emanuel Ridi. A právě podle jeho receptu si připravíme italské rizoto s houbami!

Přečtěte si také

Běh je jedním z nejlepších způsobů, jak zhubnout. Máme 7 tipů, jak začít běhat tak, aby vás to opravdu bavilo

Kde se v Itálii vzala rýže?

Pěstování rýže má svou tradici i v Evropě. V 10. století ji začali jako zdroj obživy pěstovat Arabové na Sicílii. Odtud se díky italským obchodníkům dostala do Benátek. První rýžová pole na sebe nedala dlouho čekat. S pěstováním rýže začali Italové v 15. století v okolí Lombardie a Benátek, kde ji pěstují dodnes.

Nejstarší recept na rizoto pochází z 15. století. Jeho autorem byl milánský kuchař Maestro Martino. Rýži vařil v masovém vývaru a uvařenou ji smíchal s vejci. Je také zajímavé, že ve středověké Itálii měl každý region svůj styl při vaření rýže.

A jaká rýže se nejlépe hodí do rizota? Rýže arborio nebo carnaroli. Tyto druhy rýže vznikly přímo v Itálii, kde byly vyšlechtěny v průběhu 19. století.

Chřestové rizoto
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.

Chřestové rizoto
Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto

Recept na houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

  • 320 g rýže carnaroli
  • 60 g sušených hříbků
  • 150 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1 menší cibule
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1,5 l horkého zeleninového vývaru
  • špetka mořské soli
  • 2 lžíce parmazánu
  • hladkolistá petržel

Postup:

  1. Sušené houby namočte do misky s horkou vodou. Cibulku nakrájejte nadrobno.
  2. V pánvi rozehřejte máslo s olejem a orestujte na něm cibulku. Přidejte do pánve rýži carnaroli, promíchejte s cibulkou a podlijte naběračkou horkého zeleninového vývaru.
  3. Poté do pánve přidejte houby a vše zalijte bílým vínem. Vařte za stálého míchání. Až je víno odpařené, přilejte další vývar. Stále míchejte. Jakmile se vývar odpaří, přilijte do rizota další. Tento postup opakujte až do změknutí rýže.
  4. Do hotového rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud z rizota není lahodný krém. Na závěr ozdobte sekanou petrželkou a podávejte.

Zdroje: Kupi, encyklopedie Britannica