Přírodní antihistaminika: Pomozte si od alergie bez léků

Žena smrká do kapesníku Billion Photos / Shutterstock.com

Alergie nejsou žádnou vzácností, podle Světové zdravotnické organizace jimi v Evropě trpí kolem 30–40 % populace. Zatímco někteří trpí jen drobnými alergiemi, některým dokážou značně komplikovat život. Naštěstí existují látky, které umí alergie potlačit. Pokud máte za to, že vždy musí jít jen o produkty farmaceutického průmyslu, jste na omylu. Představíme si přírodní antihistaminika, která mohou zmírnit projevy alergických reakcí.

Přečtěte si také

Sladkost pro chudé z dob socialismu: Sójové řezy slaví 65 let a lidé je milují dodnes

Proč máme alergie?

Alergické reakce jsou odpovědí imunitního systému na látky nazývané alergeny. Pro většinovou společnost jsou tyto látky většinou neškodné, imunitní systém alergiků je však vnímá jako cizí a škodlivé, což vyvolává imunitní odpověď a uvolňování chemických látek, jako je histamin, do krevního oběhu.

To může vést k různým příznakům alergie. Mezi běžné alergeny patří pyl, prach, plísně, potraviny, včelí jed a některé léky. Nejčastější alergické reakce mají obvykle tyto podoby:

  • Kožní projevy: svědění, zarudnutí, vyrážky, kopřivka nebo otoky kůže.
  • Problémy s dýcháním: rýma, kýchání, dušnost, zadýchávání nebo astmatické příznaky.
  • Problémy s trávením: bolest břicha, průjem, zvracení nebo nauzea.
  • Oční příznaky: svědění, zarudnutí, slzení nebo otoky očí.
  • Otoky: otok obličeje, rtů, jazyka nebo hrdla, což může vést k potížím s polykáním nebo dýcháním a je naléhavým lékařským stavem.
  • Život ohrožující stavy: v případě těžkých alergických reakcí může dojít k anafylaxi, což je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Příznaky anafylaxe zahrnují dušnost, svíravost v krku, rychlý pokles krevního tlaku, zmatenost a ztrátu vědomí.
Žena si škrábe vyrážku na krku Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Antihistaminika, látky k zastavení alergie

Antihistaminikum je léčivo, které se používá k léčbě alergických reakcí blokováním účinků histaminu, chemické látky uvolňované imunitním systémem v odpovědi na alergeny. Histamin je hlavní látka zodpovědná za vznik příznaků alergie, jako jsou svědění, zarudnutí, otoky a výtok z nosu. Pokud trpíte alergií a navštívíte alergologa, obvykle vám předepíše vhodná antihistaminika.

Jedná se o léky vyvinuté farmaceutickými společnostmi, které blokují histamin. Ne každý ví, že toto dokáže i řada přírodních látek. Přírodní antihistaminika jsou látky obsažené v potravinách a bylinách, které mají rovněž schopnost zmírňovat alergické reakce tím, že blokují účinek histaminu v těle.

Tipy na přírodní antihistaminika

Přírodních antihistaminik je mnoho, níže si představíme ta, která patří mezi nejvýznamnější.

Vitamin C

Mnozí si ho spojují s podporou imunity, ale pomůže i v boji proti alergiím. Vědecké přezkoumání studií z roku 2023 ukázalo, že vitamín C může mít protialergické účinky a může prospívat alergickým reakcím a stavům souvisejícím s imunitním systémem. Je to kvůli protizánětlivým a antioxidačním účinkům vitamínu C. Tuto schopnost potvrzuje studie z roku 2018, která uvádí silné antioxidační vlastnosti tohoto vitaminu jako potenciální protijed na oxidativní stres, který hraje klíčovou roli u alergických onemocnění.

Vědci pozorovali, že vysoké dávky nitrožilního vitaminu C snižují příznaky alergie. Také uvedli, že nedostatek vitaminu C může vést k onemocněním souvisejícím s alergií. Výhodou vitaminu C je jeho snadná dostupnost v mnoha druzích ovoce, zeleniny i formou různých doplňků.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Zapečená ovesná kaše s jahodami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.

Zapečená ovesná kaše s jahodami

Kvercetin

Kvercetin, či také quercetin, je antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v cibuli, jablkách a dalších produktech. Funguje jako antihistaminikum a studie z roku 2007 zjistila, že dokonce snížil respirační vedlejší účinky alergií u potkanů redukcí zánětlivé reakce v dýchacích cestách. Kvercetin si můžete zakoupit jako doplněk nebo jednoduše přidat do svého jídelníčku více potravin bohatých na kvercetin.

Bromelain

Bromelain je sloučenina, která se nejčastěji vyskytuje v ananasech, ale můžete ji najít také ve formě doplňků. Je účinný při léčbě respiračních potíží a zánětů spojených s alergiemi. Studie z roku 2013 zjistila, že bromelain inhibuje alergickou senzibilizaci a myší astma prostřednictvím modulace dendritických buněk. Podávání bromelainu během senzibilizace zabránilo rozvoji alergického onemocnění dýchacích cest.

Nakrájený ananas na stole Kotcha K / Shutterstock.com

Cejlonská skořice

Lidé mohou pro boj s alergiemi používat výtažky z kůry stromu Cinnamomum zeylanicum. Cejlonská skořice má k léčbě autoimunitních onemocnění a nachlazení dlouhou historii používání v tradiční medicíně v Číně, Indii, Egyptě a Evropě. To naznačuje, že může mít příznivé účinky na záněty a podráždění nosu. Studie z roku 2021, která byla provedená na myších, zjistila, že extrakt z této skořice má antihistaminové vlastnosti, které účinně zmírňují zánět nosu.

Probiotika

Probiotika jsou mikroorganismy, které mohou nabízet zdravotní výhody tím, že pomáhají tělu udržovat zdravou rovnováhu střevních bakterií. Probiotika mohou posílit imunitní systém člověka, což může pomoci tělu bojovat s alergiemi. Americká agentura National Center for Complementary and Integrative Health uvádí, že důkazy pro probiotika jsou smíšené a že některá probiotika mohou pomoci, zatímco jiná ne.

Extrakt z černého pepře

Extrakt z černého pepře je další tradiční lék, který mnoho lidí používá k léčbě nemocí souvisejících s bakteriemi, cukrovkou a záněty. Extrakt z černého pepře pozitivně ovlivňuje nosní příznaky snížením zánětu. Osoba může užívat doplňky s extraktem z černého pepře, které jsou snadno k dispozici v obchodech se zdravou výživou nebo online.

Berberin

Berberin je extrakt z plodů dřišťálu a v Číně je oblíbeným lékem pro své antibakteriální, gastrointestinální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Ačkoli neexistují dostatečné studie na lidech, které by to dokázaly, studie na myších zjistily, že berberin vykazuje protizánětlivé účinky na alergickou rýmu.

Potravinový doplněk berberin v kapslích Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Spirulina

Spirulina je druh řasy, kterou lidé mohou užívat ve formě doplňků nebo prášku. Studie z roku 2020, která porovnávala spirulinu s lékařským antihistaminikem cetirizinem u 53 pacientů s alergickou rýmou, zjistila, že spirulina byla účinnější při zlepšování alergických příznaků. Vědci však poznamenali, že pro užitek z těchto účinků člověk potřebuje vysokou dávku kolem 2 gramů spiruliny ve čtyřech denních dávkách.

Přírodních antihistaminik je mnohem více a pro alergiky mohou znamenat šetrný způsob, jak zmírnit své potíže. Máte sami zkušenosti s nějakým účinným přírodním prostředkem pro zmírnění alergií? Pokud ano, neváhejte se o něj podělit do komentářů.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, National Center for Biotechnology Information, Sage Journals