Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Muzejní rekonstrukce socialistického obchodu s potravinami Ariadna22822 / Shutterstock.com

Říkáme si, jak se máme špatně, když přijdeme do obchodu, kde jsou prázdné regály a zboží vyprodáno. Ale za socialismu na tom lidé byli mnohem hůře, protože některé zboží během roku vůbec neviděli. K tomu se tvořily dlouhé fronty, a kdo neměl známosti, nemohl si nic pořídit.

Přečtěte si také

Na sladké moc nejste? Zkuste rebarboru naslano. Překvapí vás ve slaném koláči nebo čatní, které skvěle doplní maso

Jak se nakupovalo za socialismu?

Nakupování během období socialismu rozhodně nebylo jednoduché. Lidé čelili nedostatku finančních prostředků pro uspokojení svých potřeb a přání a ti bez potřebných kontaktů se ocitali na okraji společnosti. Produkty a zboží byly dostupné jen v omezených množstvích, což ztěžovalo možnost získat požadované věci bez komplikací. Většina nabízených produktů se v obchodech ani neobjevila a jiné byly často předem rezervované pro prodavače a jejich blízké.

Jak se shánělo uhlí na zimu?

To však není všechno. Když přicházela topná sezóna, lidé museli předem plánovat, jakým způsobem vytopí své domovy. V minulosti se jako hlavní zdroj tepla používalo uhlí, a to často vedlo k vytváření dlouhých řad čekatelů. Poptávka převyšovala nabídku a ne vždy tak bylo dost uhlí pro každého. Nicméně pokud jste měli dobré kontakty v oblasti dodávek uhlí, získat kvalitní palivo včas a v požadovaném množství nebylo problémem. V minulých dobách se bez známostí člověk neobešel.

Slibovaná prosperita nenastala

Ve středu pozornosti se v roce 1946 ocitla Komunistická strana Československa, která vzbudila ve veřejnosti naděje na lepší časy po druhé světové válce. Avšak očekávání byla zklamána. Přestože byl slibován rozvoj a hojnost zboží a základních potravin, realita byla značně odlišná. Lidé se s tímto zbožím a potravinami setkávali většinou pouze na stránkách prospektů, kde si je mohli prohlížet. Dokonce i banány se staly pro některé zcela neznámým ovocem. Slíbené zlepšení a prosperita, které režim avizoval, zůstaly nesplněnými sliby.

Maso pod pultem, fronty na banány

Jedním z největších problémů byla dostupnost masa. Nabídka masa byla omezená a na pultech se rozhodně neobjevovala taková rozmanitost, jakou známe dnes. Kvalitnější kousky masa, bohatě prošpikované špekem, byly k dostání pouze „pod pultem“, a to výhradně pro zákazníky, kteří byli ochotni zaplatit víc. Podobně to bylo i s banány, na které se tvořily dlouhé fronty, a přesto se na některé zákazníky nedostalo.

Kde se utrácely valuty?

Velmi známé byly prodejny, kterým se říkalo Tuzex. Ale do těchto obchodů nechodil každý, navštěvovali ho zákazníci, kteří měli k dispozici bony nebo dolary. Pokud jste měli tuzexové poukázky, také jste tyto obchody mohli navštívit.

Jak se kupovaly džíny?

Obyčejní lidé však k tuzexovým poukázkám neměli přístup, proto si museli bony koupit na černém trhu u prodejců, kterým se říkalo veksláci. Kdo měl to štěstí a do Tuzexu se podíval, mohl si zde koupit oblečení, které nebylo v běžných obchodech k dispozici. Ne nadarmo se tak říkalo, že to jsou džíny z Tuzexu.

Exotické ovoce prakticky na příděl

Stejně nedostatkové a pro mnohé luxusní bylo některé exotické ovoce, mezi které patří mandarinky, banány nebo pomeranče. Takové ovoce nebylo během roku vůbec k dispozici a do našich koutů se dostalo jen na Vánoce nebo během spartakiády. Ale pozor, nemohli jste si koupit ovoce v množství, ve kterém jste chtěli. K dispozici bylo pouze určité množství.

Zdroje: Abičko, aktuálně