Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Máma s dcerou jí jogurt a usmívají se Josep Suria / Shutterstock

Láká vás příprava domácího jogurtu a uvažujete o tom, že byste si pořídili jogurtovač? V tomto článku vám poradíme, jaké má jogurtovač výhody a jak si poradit s přípravou domácího jogurtu i dalších mléčných výrobků i bez něj.

Přečtěte si také

Prodejny Electro World se přejmenují na Datart. Zákazníci se mohou těšit na velké změny

Proč si pořídit jogurtovač?

Domácí jogurt má jedinečnou chuť, přesně víte, co obsahuje, a pokud použijete mléko od farmáře, budou se vám na něj sbíhat sliny. Práce s ním je snadná a výhod je mnohem více.

Jaké má jogurtovač výhody?

  • Jogurtovač koupíte už za cenu kolem 500 Kč.
  • Získáte více jogurtů z jedné várky – asi 1 až 2 litry, podle velikosti přístroje.
  • Ušetříte, protože vás domácí jogurt vyjde levněji.
  • Přesně víte, jaké ingredience do jogurtu dáváte. Bude bez konzervantů, sladidel a zahušťovadel.
  • Navíc jde o ekologickou výrobu, protože vám odpadnou nákupy jogurtů v plastových kelímcích.
Jogurtovač s růžovými jogurty New Africa / Shutterstock.com

Spotřebiče, které můžou nahradit jogurtovač

Spousta dnešních spotřebičů má multifunkční použití, zkrátka výrobci naslouchají potřebám zákazníků a moc dobře si uvědomují, že kuchyňské úložné prostory nejsou nafukovací.

  • Skleněná rychlovarná konvice Catler SP 8010 s termoregulací na přípravu nápojů i jídla si kromě čaje poradí také se svařeným vínem, jablečným ciderem nebo jogurtem.
  • Pekárna chleba Guzzanti GZ 621 s volitelným objemem 500, 750 nebo 1 000 g nabízí téměř 20 programů pro přípravu různých druhů chleba, zavařenin, jogurtu či rýže.
Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu
Jogurtový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Jogurtový dresink

Jogurtový dresink se skvěle hodí k pečeným bramborám, ke grilované cuketě a masu, případně k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Jogurtový dresink

Co je k výrobě jogurtu potřeba?

Základem výroby jogurtu je jogurtová kultura. Zakoupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně a potřebujete ji pouze k první várce jogurtů. Další už si odeberete z vašeho vyrobeného jogurtu. Po čase je dobré jogurt či kulturu zase obměnit, určitě vám ale vystačí na 10 opakování. Místo kultury stačí také bílý jogurt zakoupený v obchodě, který obsahuje živou jogurtovou kulturu.

Domácí jogurt se lžičkou na dřevěném prkénku olepeshkina / Shutterstock.com

Jak vyrobit jogurt?

Jogurt vyrobený jen z mléka má řidší konzistenci, proto je dobré přidat další ingredience. Mléko zahřejte, rozmíchejte v něm 1 až 2 lžičky jogurtové kultury a 5 lžic sušeného mléka (místo něj můžete použít i kondenzované). Rozdělte do skleniček a zapněte jogurtovač. Když to uděláte večer, ráno jen naskládáte jogurty do lednice.

Další možností je vzít mléko a 2 lžíce koupeného jogurtu s živými kulturami, který v další várce nahradíte vlastním. Po vychladnutí jogurt skladujte v lednici, kde vám vydrží i týden. Přidat můžete ovocnou marmeládu, med, skořici nebo kousky ovoce.

Na co dalšího se dá využít jogurtovač?

V jogurtovači si připravíte kvalitní bioaktivní jogurt, acidofilní mléko, pomazánky, dipy, dresinky, krémy i majonézy. Jogurt můžete dát do studených polévek i salátových zálivek. K jogurtovači dostanete v balení většinou i vyzkoušené recepty. Zvolit si můžete i kombinaci se zmrzlinovačem.

Při výběru si položte tyto otázky:

  • Využiji jogurtovač jako samostatný spotřebič?
  • Kolik skleniček (litrů) jogurtu budu chtít připravit?

Dívejte se po jogurtovači, který má časovač pro kontrolu doby přípravy.

Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Výroba acidofilního mléka

Na zažívání a při dietách se vám bude hodit acidofilní mléko. Mléko zahřejte na teplotu 80 °C a poté rychle zchlaďte na 40 °C. Následně přimíchejte acidofilní kulturu zakoupenou v lékárně nebo zdravé výživě. Příprava trvá více než 12 hodin, ale výsledek opravdu stojí za to. Získáte lahodný a zdravý nápoj.

Acidofilní mléko v láhvi a ve skleničce DONOT6_STUDIO / Shutterstock.com

Domácí pribináček – recept

  • ¼ kg tvarohu
  • ¼ l domácího jogurtu
  • ½ l pudingu s příchutí vanilky, kakaa nebo jahod
  • 4 plátky namočené želatiny
  • 3 lžíce fruktózy
  • 2 sáčky vanilkového cukru ve variantě BIO
  • 1 lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • citronová šťáva
  • cukrářské piškoty

Puding smíchejte s tvarohem a želatinou, pak ho umixujte do hladkého krému. Přidejte jogurt, cukr, citronovou šťávu a zase mixujte. Naplňte do sklenic nebo misek s víčkem a podávejte s cukrářskými piškoty.

Zdroj: Kitchenette, Kupi