Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

3 nejlepší krémy do vánočního cukroví. Vyhraje u vás máslový, čokoládový, nebo ořechový?

3 nejlepší krémy do vánočního cukroví. Vyhraje u vás máslový, čokoládový, nebo ořechový?

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i tradiční pečení cukroví. Základem většiny druhů vánočního pečiva jsou krémy. Cukroví se jimi slepuje i plní a má díky nim vynikající chuť. Připravili jsme pro vás podrobný návod, jak si doma připravit základní máslový, čokoládový a oříškový krém, se kterými bude pečení vánočních dobrot hračka.

Přečtěte si také

6 tipů na zdravou svačinku pro lidi se sedavým zaměstnáním
6 tipů na zdravou svačinku pro lidi se sedavým zaměstnáním

Co byste měli vědět, než se pustíte do přípravy?

  1. Základem krému je máslo. Používejte vždy změklé máslo v pokojové teplotě
  2. Do krému patří rum (tuzemský). Nejenže mu dodá krásnou vůni, ale také prodlouží jeho trvanlivost.
  3. Než budete hotový krém plnit do cukroví, nechte ho v lednici ztuhnout. Lépe se s ním pak pracuje. 

Základní máslový krém do vánočního cukroví

Máslový krém je základ, který se musíte naučit, abyste mohli tvořit ostatní varianty, které jsou přípravou velmi podobné. Máslový krém využijete na slepované cukroví, na vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, plněné rolády nebo na slepované ořechy

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum. 
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs. 
  4. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout a poté s ním můžete pracovat a plnit vánoční cukroví. 
Základem všech krémů na plnění vánočního cukroví je máslo

Čokoládový krém do vánočního cukroví

Čokoládový krém se bude hodit do všech slepovaných vánočních druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládový šmak. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky

Tip na nákup:

Do tohoto krému budete potřebovat 50 gramů čokolády, můžete použít mléčnou i hořkou. Výraznější chuti ale dosáhnete použitím čokolády s vyšším obsahem kakaa. O exkluzivní chuť se postará čokoláda Excellence Lindt, kterou koupíte v Albertu za 47,90 Kč, případně v Tescu za 49,90 Kč, až do 24. prosince 2019. Alternativou může být čokoláda na vaření Figaro v akci za 15,90 Kč v Tescu či 14,90 Kč v Albertu do 17. prosince.

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g nastrouhané čokolády (mléčné nebo hořké)

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum. 
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs. 
  4. Zároveň do krému zamícháme 50 gramů čokolády a pořádně rozmícháme. 
  5. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout a poté s ním můžete pracovat a plnit jej do vánočního cukroví.
Použijte mléčnou či hořkou čokoládu

Ořechový krém do vánočního cukroví

Ořechový krém má opět stejný postup jako základní máslový krém, pouze jej na konci receptu obohatíte mletými vlašskými ořechy. Exkluzivní jsou plněné ořechové trubičky, ořechové věnečky, ořechové včelí úly i plněné vykrajované cukroví. 

Tip na nákup:

Ceny za kilo ořechů jdou rok od roku nahoru. Proto je fajn poohlédnout se po nich ve slevě. V síti prodejen Tesco koupíte 200 gramů loupaných ořechů za 54,90 Kč, v Albertu 250 g ořechů pořídíte za 64,90 Kč, obě slevy platí až do 24. 12.

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu
  • 5 lžic jemně mletých vlašských ořechů

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum. 
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs. 
  4. Zároveň do krému zamícháme 5 lžic jemně mletých vlašských ořechů a pořádně rozmícháme. 
  5. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout a poté s ním můžete pracovat a plnit jej do vánočního cukroví.
Do krému patří vlašské oříšky