Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na cuketové trojhránky se sýrem: rychlovka, která potěší k večeři i jako pohoštění

Martina Lancingerová

Kolikrát už se vám vyplatilo mít v lednici vyválené listové těsto? Dokáže zachránit situaci, kdy vás přepadne nečekaná návštěva, chuť na něco dobrého, anebo všetečný dotaz u vás doma: „A to bude k večeři jenom polévka?“ V tu chvíli stačí vytáhnout těsto z lednice a připravit například slané tyčinky na sto způsobů, sýrové twistery nebo šunkové šneky. A co ještě? Zkuste slané trojhránky se svěží cuketou a balkánským sýrem.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Vydařený omyl

Málokterý polotovar je tak vděčný a univerzální, jako právě listové těsto, které můžete použít jak naslano, tak nasladko. Těžko by si jeho údajný vynálezce Glaudo Gelée pomyslel, že se jeho zpackaný pokus o chléb stane v kuchyni něčím tak populárním, a že na něj nedají dopustit ani cukráři po celém světě.

V 17. století se tento mladý Francouz začal zaučovat v oboru pekař-cukrář. Než však stačil získat dost zkušeností, jeho mistr onemocněl, a tak mu zůstaly volné ruce. Chtěl mistrovi předvést, jak se činí, a proto se pustil do výroby chleba po francouzském způsobu z pšeničné mouky.

Jestli zapomněl zapracovat tuk omylem, nebo vložil kus másla do těsta s jistým záměrem, se neví. Nicméně ve snaze vpravit tuto složku do těsta se Geleé pokoušel hmotu překládat a vyvalovat tak dlouho, dokud neměl pocit, že je dostatečně protkané tukem a tím pádem i zvláčněné.

Okuste Geléeho nadání i vy

Po upečení byl velice překvapený, když vytahoval obrovskou nafouklou kouli. Při dalších pokusech docílit ještě větší lehkosti a vzdušnosti vynechal kvasnice a zaměřil se pouze na zdokonalení technologie. Což, jak se ukázalo, se podařilo na výbornou.

Martina Lancingerová

Díky Geléeho vynálezu si dnes můžeme jednoduše vykouzlit vynikající chuťovky a dezerty, záviny i koláče. Koláč naslano se perfektně hodí jako předkrm či doplněk k polévce – a právě verze s cuketou výborně doplní třeba tu rajčatovou, špenátovou nebo pórkovou. Trojhránky se budou zároveň skvěle vyjímat jako pohoštění pro návštěvu – a přitom s jejich přípravou strávíte pouhých 10 minut. Než se koláč upeče, stačíte vybrat vhodné víno či vyluxovat.

Recept na cuketové trojhránky se sýrem

Ingredience:

  • 1 rozválené listové těsto
  • 150 g zakysané smetany
  • ½ lžíce najemno pokrájeného tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 střední cuketa
  • 100 g balkánského sýru
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Rozválené těsto rozložte na plech.
  2. Zakysanou smetanu promíchejte s tymiánem, mletým muškátovým oříškem a větší špetkou soli a vše rozetřete rovnoměrně po těstě.
  3. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte po povrchu koláče. Zasypejte nadrobno rozdrobeným balkánským sýrem, a nakonec opepřete čerstvě drceným pepřem z mlýnku.
  4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10–13 minut, dokud nezačne sýr zlátnout. Poté ztlumte na 150 °C a dopékejte 5 minut.
  5. Vystydlý koláč překrojte podélně napůl a z každé poloviny odkrajujte trojhránky.
Nezapomeňte, za cuketu můžete i ušetřit

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

Martina Lancingerová

Tento snadný, a přesto tak výborný pokrm můžete podávat coby přílohu k polévkám, předkrm k hlavnímu chodu i jako lákavé pohoštění ke skleničce vína. Vyzkoušejte jej a najděte si tu nejlepší variantu. Dobrou chuť!