Kdo by neznal jemné bílé kvítky černého bezu a jeho nezaměnitelnou vůni, která láká k ochutnání? Tahle bylinka ale není jen krásná na pohled – v kuchyni s ní vykouzlíte spoustu dobrot. Objevte, co všechno černý bez umí, a nechte se inspirovat recepty, které si zamiluje celá rodina.
Nastala ideální doba pro sběr květenství bezu černého. Ta začíná na konci května a končí na přelomu měsíce června a července. Bez je známý nejen pro výjimečné léčivé účinky, ale i pro kouzelnou vůni. Tak hurá pro něj – a mezitím se inspirujte, co vše z něj můžete připravit.
Nejjednodušší možnost uchování květenství? Nasušte si zásoby na celý rok. Má totiž skvělé účinky na naše zdraví. Květy černého bezu jsou bohaté na aktivní látky, díky kterým je odvar z nich vhodný jako pomocník při nachlazení. Je nesmírně močopudný, snižuje horečku, napomáhá pocení a zmírňuje kašel. A protože bez černý tak krásně voní, vždy potěší v podobě lahodného šálku čaje.
Jak na něj? Lžíci sušeného bezu zalijte horkou vodou, čaj zakryjte a nechte alespoň 10 minut louhovat. Oslaďte dle chuti třeba medem.
Bezová šťáva? Určitě si na ní pochutnají malí i velcí – díky sirupu budete moci připravit třeba lahodnou letní limonádu s vůní bezu nebo ozvláštnit vinný střik, kterým pohostíte návštěvu. Jak na sirup z černého bezu?
Vyrobte si doma lahodný bezinkový sirup bez vaření! Bezové květy obsahují spoustu prospěšných látek a vitamínů. Stačí je zalít vodou, přidat pouze dvě ingredience a nechat louhovat. Sirup si můžete vychutnat jako součást domácích limonád, přidat ho do smoothie nebo použít na dochucení dezertů.
Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.
Představte si, že se můžete zakousnout do bezového řízku. Kosmatice, jak se pokrmu říká, vás naprosto ohromí svou chutí. Jde o smažené květy bezu, které navíc můžete připravit dle chuti – lze si je dopřát nejen na slaný, ale dokonce i na sladký způsob.
S čím si je vychutnat? Sladká kosmatice potěší se zmrzlinou – obalená ve skořicovém cukru. Slané kosmatice si zamilujete třeba s bramborovou kaší. Dali byste si bezový řízek?
Zdroj: Kupi.cz, Healthline, WebMD