Budete mít letos vedle kapra nebo řízků na vánočním stole i vinnou klobásu? Pak si dávejte pozor na výběr, radí spotřebitelská organizace dTest, která zjišťovala, jak je na tom oblíbená sváteční pochoutka s kvalitou. A výsledky rozhodně nepotěší. Poctivé výrobky aby v supermarketech pohledal, zákazníky často klamou v obsahu masa nebo tuků. Téměř polovina klobás skončila kvůli vážným pochybením s nedostatečným hodnocením.
Porovnáte-li si složení různých vinných klobás na trhu, zjistíte, že se poměrně dost liší v obsahu vepřového, případně také hovězího masa. Zatímco některé mají v součtu jen kolem 50 %, jiné deklarují i více než 70 %. Ne vždy se ale mohou zákazníci na tyto hodnoty spoléhat, jak ukázal aktuální test časopisu dTest, který do laboratoře poslal osm vzorků balených vinných klobás ze supermarketů včetně privátních značek.
„Největším problémem letošního testu bylo uvádění nepravdivých údajů o množství masa. Tři výrobky – vinná klobása z Globusu a oba testované druhy z Makra – deklarovaly na obalu výrazně vyšší podíl masa, než ukázala analýza,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Během testování se ale objevil i opačný „problém“. U tří dalších značek byly rovněž naměřeny jiné hodnoty, než uváděla etiketa. V těchto případech ale bylo masa podstatně více. V takovém případě se pak podle Hoffmannové o klamání spotřebitelů nejedná, protože je rozdílné množství v jejich prospěch.
Jako problematické se u některých výrobků ukázalo také překročení deklarovaných hodnot soli a tuku. Výrazné nepřesnosti v nutričních tabulkách odhalila laboratoř u dvou výrobků. Protože šlo o množství překračující povolený limit odchylek, odnesly si za to nedostatečnou známku.
Dobré zprávy naopak přineslo mikrobiologické vyšetření. Přítomnost salmonely nebyla zaznamenána v žádné z klobás, bakterie E.coli jen výjimečně a v nízkých počtech.
Při nákupu sledujte především podíl masa uvedený na etiketě. Čím vyšší, tím samozřejmě lépe. Kvalitní výrobky mívají i dostatečný podíl hovězího masa (tradičně kolem 14 %), bílého vína (pohybuje se od 3 do 6 %) a pečiva. Na trhu se pak dají sehnat i bezlepkové varianty. Vinné klobásy se jakožto syrový polotovar obejdou bez konzervantů a éček, maximálně mohou obsahovat stabilizátory. Pokud si hlídáte příjem fosforu, kontrolujte i tento údaj, radí dTest.
Důležité jsou rovněž výživové hodnoty. Ideální je obsah tuku kolem 25 %, který zajistí vyváženou chuť a šťavnatost. Z hlediska obsahu soli volte spíše klobásy na spodní hranici (cca 1,6 g na 100 g výrobku).
Chcete připravit guláš, který chutná jako uvařený na ohništi v přírodě? Tento recept vás zahřeje na těle i duši. Neotřelá kombinace hovězího masa, klobásy, brambor, kořenové zeleniny a dvou druhů paprik tvoří bohatou chuť, kterou zvýrazní jablečný mošt místo vody. Možná překvapivé, ale určitě skvělé. Ať už vaříte venku na chatě, na terase nebo ve své panelákové kuchyni, tento guláš bude mít úspěch.
S vinnými klobásami bychom měli zacházet stejně jako se syrovým masem, a je tedy namístě přísné dodržování hygieny a pravidel správného skladování.
„Je proto vhodné dodržovat několik zásad: udržovat syrové polotovary v nepřetržitém chladu a co nejvíce zkrátit dobu mimo lednici. Dále je třeba respektovat výrobcem stanovené datum spotřeby a konečně je nutné klobásy před konzumací důkladně tepelně ošetřit,“ uvádí Hoffmannová.
Pokud neplánujete čerstvé klobásy konzumovat v nejbližší době, je možné je zamrazit, ideálně ještě v den nákupu. Před pečením je pak rozmrazujte pomalu v lednici.
Poptávka po vinných klobásách u nás stoupá hlavně o svátcích. Zeptali jsme se proto v redakci Kupi několika našich čtenářů, zda se tato tradiční pochoutka objeví i na jejich štědrovečerní tabuli a zda si při nákupu hlídají kvalitu výrobků.
Zdroje: dTest, respondenti pro redakci Kupi.cz