Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

„Až dosmažíte kapra, nevylévejte olej do záchodu,“ prosí kanalizace a radí, jak jedlé tuky správně likvidovat

VIS Fine Art / Shutterstock.com

V období Vánoc stoupá v českých domácnostech spotřeba oleje. Lidé ale často nevědí, jak ho (nejen) po smažení kaprů a řízků správně likvidovat. Ten nejhorší možný způsob volí každý šestý obyvatel Prahy a Středočeského kraje, ukázal nedávný průzkum firmy Pražské vodovody a kanalizace. Jaký je správný postup?

Přečtěte si také

Zapomeňte na rybu: Tahle smažená hlíva s „vánočním“ salátem ze sojanézy přesvědčí i zarputilé masožravce

Víme, ale nedbáme

Kam se má správně vyhazovat použitý olej ze smažení a jak to děláme ve skutečnosti? Na to se ptala obyvatel hlavního města společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) ve spolupráci s agenturou Ipsos. Výsledky průzkumu potom ukázaly zřejmé: 82 % lidí tuší, jak olej správně likvidovat, přesto třetina dotázaných přiznala, že ho vylévá tím nejhorším možným způsobem – do záchodu.

Situace se nicméně za poslední roky zlepšila:

  • necelá polovina (43 %) lidí přiznala, že tuk po smažení správně slévá do nádob a odnáší do kontejneru na tuky a oleje;
  • další čtvrtina ho alespoň nechává ztuhnout nebo vsáknout do kuchyňských utěrek a poté vyhazuje do směsného odpadu, i když toto řešení by se podle PVK mělo považovat spíše za nouzové.
Fernando Avendano / Shutterstock.com

Co hrozí při vylévání oleje do kanalizace?

Stále však existuje spousta těch, kteří olej nedbale vylévají do dřezu nebo do toalety, čímž se dostane do potrubí a kanalizace. Zde vytváří tukové hrudky, které na sebe nabalují další nečistoty. Snadno pak dojde k uspání kanalizace. Ať už naší (což se nám může pěkně prodražit), nebo veřejné.

Tuk v kanalizaci ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání. Naše varování samozřejmě platí celoročně, nejen v období vánočních svátků,“ vysvětlil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Jak správně vyhazovat tuky?

  1. Olej po smažení nechte trochu vychladnout, stále by však měl být tekutý.
  2. Slijte ho do prázdné PET lahve nebo jiné uzavíratelné plastové nádoby. Nepoužívejte skleněné: po vhození do popelnice by se mohly rozbít a následně zapříčinit znečištění a nepříjemný zápach, případně poranit pracovníky s odpady.
  3. Plnou lahev odneste do kontejneru určeného na jedlé tuky a oleje.

Dobré vědět: V každém městě mohou tyto kontejnery dodávat jiné společnosti, někde jsou proto oranžové nebo černé s oranžovým víkem, jinde žluté nebo třeba zelené. Důležité je proto vždy jejich označení „Jedlé tuky a oleje“ / „Použitý kuchyňský olej“ apod. Města a obce obvykle mívají mapy nebo lokality těchto kontejnerů zveřejněné na svých stránkách.

A co dělat, pokud žádnou takovou popelnici v okolí nemáte? Záložním řešením je vyhodit přelitý olej v PET lahvi do směsného odpadu.

Kapří vánoční polévka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Kapří vánoční polévka

Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.

Kapří vánoční polévka

Co lze vyhazovat do popelnic na oleje?

Spousta lidí také netuší, že do těchto kontejnerů patří nejen zbytky ze smažení, ale i jakékoliv jiné tuky z kuchyně, například:

  • veškeré jedlé rostlinné a živočišné tuky: slunečnicový, řepkový nebo kokosový olej, máslo, sádlo, margarín,
  • zbytkový olej z nakládaných hermelínů a jiných potravin či rybích konzerv,
  • marinády a salátové zálivky obsahující oleje.

Naopak vyhazovat se do nich nesmí masážní a kosmetické oleje, technické oleje, vazelíny či olejové barvy.

Kupi

V čem můžete oleje vyhazovat?

Jak jsme již zmínili, důležité je, aby byla nádoba plastová (nikdy ne skleněná!) a zavírání dobře těsnilo. Nemusí to však být pouze lahev od balených vod nebo původního oleje.

  • „Nám se doma osvědčilo si schovávat plastové flašky od džusů nebo ovocných šťáv se širším hrdlem, do kterých se zbytky oleje z pánve dobře přelévají a není potřeba ani trychtýř,“ prozrazuje redakci Kupi například čtenářka Jana (51 let).
  • Podobný praktický tip s námi sdílí i Jakub (38 let): „Ne vždycky máme v našem malém bytě zásobu prázdných petek, proto používáme, co se zrovna najde. Olej jsme už vyhazovali ve vymyté lahvičce od aviváže nebo šamponu. Pro jistotu na to ještě lihovkou napíšeme, že je uvnitř tuk z kuchyně.“
  • „Popelnici na tuky máme docela daleko, doma proto postupně sbíráme olej do většího kanystru, naposledy po destilované vodě, a jednou za čas ho odvezeme naráz,“ radí pro Kupi zase Jiří (49 let).

Zdroje: Bezpečnost potravin / Pražské vodovody a kanalizace; Třídění odpadu; respondenti pro redakci Kupi.cz