Vánoční stůl má jednu zvláštní schopnost – i ten nejjednodušší recept může působit slavnostně, když dostane dobrý nápad. Plněná vejce s okurkovými stromky jsou přesně ten případ. Klasika, kterou známe roky, ale v novém, hravém kabátě. Jsou svěží, lehká, ideální mezi hutnějším cukrovím a pečeným masem, a navíc vypadají tak dobře, že si je hosté fotí dřív, než se do nich zakousnou.
Plněná vejce patří k receptům, které se skvěle hodí na sváteční pohoštění. Připravíte je dopředu, chutnají dobře studená a dají se servírovat jako jednohubky bez nutnosti příboru. V téhle verzi navíc působí svěže a vizuálně odlehčují vánoční tabuli, kde jinak dominují béžové a hnědé tóny cukroví. Okurkové stromky jim dodají nápad i lehkost, kterou oceníte hlavně během dlouhých návštěv.
Okurka jako dekorace i chuťový kontrast
Okurka není jen ozdoba. Její svěžest krásně vyvažuje krémovou žloutkovou náplň a dodává vajíčkům lehkost, díky které nepůsobí těžce ani po několika soustech. Tenké plátky stočené do tvaru stromku vypadají efektně, ale technicky jsou překvapivě jednoduché. Stačí ostrý nůž nebo mandolína a pár minut trpělivosti.
Vánoční plněná vajíčka s okurkovými stromky – recept
- Počet porcí: 12 jednohubek
- Délka přípravy: Cca 35 minut
Ingredience
- 6 ks vajec
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky pálivé omáčky
- ½ ks salátové okurky (anglický typ)
- 1–2 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
- 1–2 lžíce opečené slaniny, nasekané nadrobno
- sůl podle chuti
Slaný vánoční strom z listového těsta
Slaný strom z listového těsta je super tip na rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu. Z listového těsta vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.
Slaný vánoční strom z listového těsta
Postup přípravy
- Do středně velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
- Vejce opatrně vložte do vroucí vody pomocí lžíce a vařte je 10 minut, aby byla natvrdo.
- Ihned po uvaření vejce přendejte do mísy s ledovou vodou a nechte je alespoň 5 minut vychladnout.
- Vychladlá vejce jemně naklepejte o pracovní plochu a oloupejte.
- Každé vejce podélně rozkrojte napůl a opatrně vyjměte žloutky.
- Žloutky dejte do misky, přidejte majonézu, dijonskou hořčici, pálivou omáčku a špetku soli.
- Směs důkladně rozmačkejte vidličkou nebo promixujte do hladkého, krémového krému.
- Žloutkovou náplň přendejte lžící nebo zdobicím sáčkem zpět do bílků.
- Okurku nakrájejte podélně na velmi tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože.
- Jeden plátek okurky skládejte cik-cak do tvaru stromku, od menších záhybů nahoře po širší dole.
- Stočený plátek propíchněte párátkem nebo krátkou špejlí tak, aby držel tvar.
- Okurkový stromek jemně zapíchněte do středu každého plněného vejce.
- Povrch vajec lehce posypte nasekaným koprem a drobky opečené slaniny.
Tipy redaktorky z kuchyně
- Pokud chcete, aby stromky držely opravdu pevně, vybírejte co nejrovnější část okurky bez měkkého středu.
- Náplň můžete připravit klidně den předem, ale vejce plňte až těsně před servírováním, aby bílky zůstaly svěží.
- A pokud chystáte vajíčka na delší stání na stole, doporučuji je servírovat na vychlazeném talíři – pomůže to zachovat jejich tvar i chuť.
Zdroje: Sophia Michalčíková autorský recept, Kupi.cz