Smažený kapr má na českém stole své místo, ale někdy je chuť zkusit něco nového, lehčího a současnějšího. Amur v ořechovo-bylinkové krustě nabízí elegantní alternativu, která respektuje tradici, ale zároveň ji posouvá dál. Jemné rybí maso, křupavá krusta s parmazánem a bylinkami a k tomu česnekové brambory se zakysanou smetanou tvoří harmonické jídlo, které se hodí nejen na Štědrý večer, ale i na sváteční rodinnou večeři bez stresu a přepáleného oleje.
Vánoční ryba v novém kabátě
Amur si v českých kuchyních dlouho držel pověst ryby „do zásoby“, ale v posledních letech se vrací na talíře v mnohem sofistikovanější podobě. Díky pečení v troubě zůstává maso šťavnaté, jemné a bez typické rybí pachuti, která některé odrazuje od tradiční úpravy. Ořechovo-bylinková krusta mu dodá strukturu i chuťovou hloubku a celé jídlo tak působí slavnostně, aniž by bylo těžké nebo přehnaně komplikované.
Amur bílý patří mezi sladkovodní ryby s pevnějším masem a minimem drobných kostí, což z něj dělá ideální volbu pro pečení vcelku nebo ve filetech. Chuťově je jemnější než kapr a skvěle přijímá bylinky, citrusy i sýry. Právě proto se hodí do moderních receptů, kde se klade důraz na vyváženost chutí a lehčí zpracování bez smažení.
Amur v ořechovo-bylinkové krustě s česnekovými bramborami – recept
- Počet porcí: Připravíte 4 porce
- Délka přípravy: Počítejte přibližně 60 minut
Ingredience
- 4 ks filetů z amura bílého
- 50 g panko strouhanky
- 50 g vlašských ořechů (jádra)
- 2 plátky máslového toustového chleba
- 60 g másla
- 125 g strouhaného sýru Parmigiano Reggiano
- 1 svazek natě petržele
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 ks vejce
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
- 1,5 kg brambor varného typu A
- 1 palice česneku
- 150 g zakysané smetany
Grilovaný filet z amura
Grilovaný filet z amura s červenou řepou, česnekem a tymiánem je skvěle vyladěný pokrm, na kterém si zajisté pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, mohou se do ní tedy zapojit i naprostí začátečníci a vykouzlit tak vynikající, lahodný pokrm pro celou rodinu.
Grilovaný filet z amura
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Filety z amura položte kůží dolů a každý z nich lehce potřete olivovým olejem.
- Vlašské ořechy nasekejte nahrubo, toustový chléb rozdrobte rukama nebo krátce promixujte. V míse smíchejte panko strouhanku, ořechy a chléb.
- Přidejte změklé máslo, strouhaný parmazán, nasekanou petržel a bazalku, citronovou kůru, vejce, sůl a pepř. Vše promíchejte tak, aby vznikla soudržná, ale stále lehce drobivá směs.
- Touto směsí pevně obalte horní stranu filetů, krustu jemně přitlačte, aby při pečení držela tvar.
- Filety položte zpět na plech krustou nahoru, přidejte rozpůlenou palici česneku, vše zakápněte zbylým olivovým olejem, zakryjte alobalem a okraje dobře utěsněte.
- Pečte přibližně 30 minut, poté alobal sundejte a dopečte, dokud krusta nezezlátne a nebude křupavá.
- Upečený česnek vyloupněte do misky, rozmačkejte vidličkou na hrubší pastu a smíchejte se zakysanou smetanou. Podle chuti dosolte.
- Brambory uvařte nebo upečte doměkka, poté je promíchejte s částí česnekové omáčky, případně ji podávejte zvlášť. Amura servírujte s bramborami a posypte nasekanou petrželí.
Tipy redaktorky z kuchyně
- Při přípravě se mi osvědčilo krustu opravdu dobře přitlačit – klidně i dlaní. Díky tomu po dopečení krásně drží a neloupe se.
- Pokud chcete jemnější chuť, část parmazánu můžete nahradit méně výrazným tvrdým sýrem, krusta pak bude kulatější.
- Česnekovou omáčku si ráda dělám o něco dřív a nechám ji chvíli odstát, chutě se hezky propojí a zesládnou.
- Doporučuji mít rybu i brambory hotové zhruba ve stejný čas – tohle jídlo je nejlepší čerstvé, horké a křupavé.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková