Klasická pečená husa je jistota, ale co když z ní uděláte malou delikatesu na jedno sousto? Tyto profiterolky s jemnou husí paštikou a brusinkovým želé jsou důkazem, že i svatomartinská husa může být elegantní – a přitom neodolatelná.
Na první pohled vypadají jako sladký dezert, ale po prvním soustu je jasno – tohle je slaná pochoutka s charakterem. Husí profiterolky kombinují lehké odpalované těsto, sametový paštikový krém a kontrastní sladkost brusinkového želé. Je to recept, který spojuje francouzskou techniku s českou tradicí. A nejlepší na tom je, že i když tahle pochoutka vypadá jako z fine dining restaurace, zvládnete ji doma během odpoledne.
Profiterolky s domácí husí paštikou a brusinkovým želé
- Počet porcí: cca 20 malých profiterolek
- Doba přípravy: 90 minut
Ingredience
Na odpalované těsto:
- 100 ml vody
- 60 g másla
- 70 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Na domácí husí paštiku:
- 250 g husích jater
- 80 g husího sádla (nebo másla)
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce portského vína (nebo brandy)
- 1 větvička tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na paštikový krém:
- 150 g vychladlé domácí husí paštiky
- 50 g mascarpone nebo smetany
- špetka soli a pepře
Na brusinkové želé:
- 150 g brusinkového džemu
- 2 lžíce vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 plátky želatiny (nebo 1 lžička práškové)
Postup
- Odpalované těsto: V rendlíku přiveďte vodu, máslo a sůl k varu. Přisypte mouku a míchejte, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Nechte mírně zchladnout a poté po jednom zašlehejte vejce. Pomocí cukrářského sáčku tvořte malé kuličky na plech. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
- Domácí husí paštika: Na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a česnek. Restujte dozlatova. Přidejte játra, tymián, sůl, pepř a krátce orestujte (cca 5 minut, játra mají zůstat růžová uvnitř). Přilijte portské, nechte krátce odpařit a směs rozmixujte dohladka. Paštiku přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Paštikový krém: Z vychladlé paštiky odeberte 150 g a rozšlehejte s mascarpone do hladkého, nadýchaného krému. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Brusinkové želé: Zahřejte brusinkový džem s vodou a citronovou šťávou. Přidejte nabobtnalou želatinu a promíchejte, dokud se nerozpustí. Nalijte do mělké nádoby a nechte ztuhnout v lednici. Poté nakrájejte na malé kostky nebo vykrojte kolečka.
- Finální sestavení: Profiterolky rozřízněte, naplňte paštikovým krémem a ozdobte kouskem brusinkového želé. Můžete doplnit lístkem tymiánu.
Tipy redaktorky
- Pokud chcete profiterolky připravit den dopředu, upečte je a uskladněte v suchu – naplňte je až těsně před podáváním, aby zůstaly křehké.
- Brusinkové želé můžete nahradit tenkou vrstvou z redukce portského, pokud chcete výraznější, dospělejší chuť.
- A jestli chcete hosty opravdu ohromit, servírujte profiterolky na tmavém prkénku s glazírovanou cibulkou – kontrast barev i chutí je fantastický.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz