Paštiku má po svatém Martinovi v lednici každý, ale croissant s husím masem a fíkovou marmeládou? To je jiný příběh. Sladkost fíků, jemnost sýra brie a šťavnaté maso vytvářejí kombinaci, která chutná luxusně – a přitom ji zvládnete za půl hodiny.
Někdy mám chuť vzít české ingredience a dát jim trochu francouzské lehkosti. A právě z takové nálady vznikl husí croissant s fíkovou marmeládou – recept, který dělá z obyčejné snídaně malý rituál. Zbylé kousky husího masa, jemně rozehřáté v troubě, spojíte s krémovým brie a sladkými fíky do křehkého listového těsta. Vůně másla, masa a ovoce zaplní kuchyň během několika minut a výsledek je ideální třeba ke skleničce prosecca místo klasického brunche.
Croissant s husím masem a fíkovou marmeládou – recept
- Počet porcí: 4 croissanty
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience
- 1 balení listového těsta (nebo 4 čerstvé croissantové pláty)
- 200 g trhaného husího masa (ze zbytků pečené husy)
- 4 lžičky fíkové marmelády
- 100 g sýra brie nebo camembert
- 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl (volitelné)
- pár lístků tymiánu nebo rozmarýnu
Croissanty z listového těsta
Toužíte po křupavých croissantech s lahodnou Nutellou, ale nemáte čas na zdlouhavou přípravu? Máme pro vás geniální řešení! S naším super jednoduchým receptem připravíte dokonalé croissanty během chvilky. Stačí vám jen dvě ingredience a trouba. Výsledek? Nadýchané a voňavé čokoládové croissanty, které chutnají jako z té nejlepší pekárny.
Croissanty z listového těsta
Postup
- Připravte těsto: Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na trojúhelníky – stejně jako na klasické croissanty.
- Plnění: Na širší část každého trojúhelníku dejte lžičku fíkové marmelády, kousek brie a pár vláken husího masa. Opatrně zarolujte směrem ke špičce.
- Pečení: Přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte tymiánem a případně trochou hrubé soli. Pečte asi 20–25 minut dozlatova.
- Podávání: Podávejte teplé – máslové těsto, rozteklý sýr a nasládlá marmeláda vytvoří dokonalý kontrast k husímu masu.
Tip redaktorky
- Pokud chcete croissanty povýšit na malý brunchový zážitek, přidejte k nim sklenku suchého šumivého vína nebo lehké rosé.
- Fíkovou marmeládu můžete nahradit i hruškovým chutney, pokud chcete méně sladkou variantu.
- A kdo má rád kontrast, nechť na hotové croissanty přidá pár kapek medu a čerstvě mletý pepř – funguje to překvapivě skvěle.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková