Není nic lepšího než sladké vůně linoucí se z trouby, když venku začíná chladno. Pečené sladké ravioli s kaštanovou náplní a kapkou amaretta jsou dezertem, který spojuje tradici italského karnevalu s chutí domácího pečení. Křehké těsto, sladký krém a jemný mandlový likér tvoří harmonii, která potěší každého milovníka pečených dobrot.
Sladké ravioli: Italská tradice s duší karnevalu
V Itálii se tyto sladké ravioli připravují hlavně během karnevalu, kdy se peče a smaží všechno, co potěší duši i žaludek. Každá rodina má svou verzi – někdo je smaží, jiný peče, někdo plní marmeládou, jiný kaštany nebo ricottou. Tahle varianta s kaštany a amarettem je typická pro severní Itálii, kde se podává s lehkým popraškem cukru. Vždycky mě baví sledovat, jak se při pečení raviol celá kuchyně naplní vůní vanilky a mandlí a člověk má pocit, že se ocitl u babičky někde v Lombardii.
Kaštany – podzimní srdce receptu
Kaštany mají jedinečnou chuť, která dokáže proměnit obyčejné těsto v noblesní dezert. Jsou přirozeně sladké, takže se hodí pro pečení bez velkého množství cukru. Kromě toho obsahují vlákninu, draslík a železo, takže jsou ideální i pro ty, kdo chtějí mlsat s menším výčitkami. Kaštanové pyré bývá běžně k dostání v obchodech, ale kdo má čas a chuť, může si ho snadno vyrobit doma – stačí uvařit a rozmixovat jedlé kaštany s trochou vody a másla.
Light and Vision / Shutterstock.com
Pečené sladké ravioli s kaštanovou náplní a amarettem – recept
- Počet porcí: 20 kousků
- Doba přípravy: 45 minut + 30 minut chlazení těsta
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 120 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g kaštanového pyré
- 2 lžíce amaretta
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce smetany
Na dokončení:
- moučkový cukr na posypání
Pečené kaštany
Pečené kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Také v sobě mají vlákninu, vitamíny i minerály. Vůně pečených kaštanů je cítit skoro na každém vánočním trhu, připravit si je ale snadno můžete i doma.
Pečené kaštany
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a vejce.
- Rukama nebo mixérem vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
- Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte kaštanové pyré, amaretto, kakao, med a smetanu. Míchejte, dokud nezískáte hladký krém. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 3 mm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujte kolečka o průměru přibližně 7 cm.
- Na polovinu koleček položte lžičku náplně, okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a přiklopte druhým kolečkem těsta. Okraje pevně přimáčkněte vidličkou, aby se ravioli při pečení neotevřely.
- Přeneste ravioli na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–18 minut, dokud nezezlátnou.
- Nechte je mírně vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, když se vůně amaretta krásně rozvine.
Tipy z redakce
- Když dělám ravioli, vždy si připravím trochu více těsta a část zamrazím – skvěle se hodí i na jiné sladké pečivo nebo koláčky.
- Kaštanovou náplň můžete obměnit přidáním nasekané hořké čokolády nebo kapky pomerančového likéru.
- Pokud nechcete použít alkohol, nahraďte amaretto několika kapkami mandlového aroma.
- A malý trik na konec: Těsto nechte po vyválení pár minut odpočívat, půjde pak lépe vykrajovat a nebude se trhat.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, Healthline