Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyválejte těsto, naplňte ho kaštanovým krémem a upečte si sladké ravioli jako z italského karnevalu

Nelli Kovalchuk / Shutterstock.com

Není nic lepšího než sladké vůně linoucí se z trouby, když venku začíná chladno. Pečené sladké ravioli s kaštanovou náplní a kapkou amaretta jsou dezertem, který spojuje tradici italského karnevalu s chutí domácího pečení. Křehké těsto, sladký krém a jemný mandlový likér tvoří harmonii, která potěší každého milovníka pečených dobrot.

Přečtěte si také

Božské ovoce kaki je zpátky v obchodech. Většina lidí ho ale pořád jí úplně špatně

Sladké ravioli: Italská tradice s duší karnevalu

V Itálii se tyto sladké ravioli připravují hlavně během karnevalu, kdy se peče a smaží všechno, co potěší duši i žaludek. Každá rodina má svou verzi – někdo je smaží, jiný peče, někdo plní marmeládou, jiný kaštany nebo ricottou. Tahle varianta s kaštany a amarettem je typická pro severní Itálii, kde se podává s lehkým popraškem cukru. Vždycky mě baví sledovat, jak se při pečení raviol celá kuchyně naplní vůní vanilky a mandlí a člověk má pocit, že se ocitl u babičky někde v Lombardii.

Kaštany – podzimní srdce receptu

Kaštany mají jedinečnou chuť, která dokáže proměnit obyčejné těsto v noblesní dezert. Jsou přirozeně sladké, takže se hodí pro pečení bez velkého množství cukru. Kromě toho obsahují vlákninu, draslík a železo, takže jsou ideální i pro ty, kdo chtějí mlsat s menším výčitkami. Kaštanové pyré bývá běžně k dostání v obchodech, ale kdo má čas a chuť, může si ho snadno vyrobit doma – stačí uvařit a rozmixovat jedlé kaštany s trochou vody a másla.

Light and Vision / Shutterstock.com

Pečené sladké ravioli s kaštanovou náplní a amarettem – recept

  • Počet porcí: 20 kousků
  • Doba přípravy: 45 minut + 30 minut chlazení těsta

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Na náplň:

  • 200 g kaštanového pyré
  • 2 lžíce amaretta
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce smetany

Na dokončení:

  • moučkový cukr na posypání
Pečené kaštany
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pečené kaštany

Pečené kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Také v sobě mají vlákninu, vitamíny i minerály. Vůně pečených kaštanů je cítit skoro na každém vánočním trhu, připravit si je ale snadno můžete i doma.

Pečené kaštany

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a vejce.
  2. Rukama nebo mixérem vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
  3. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte kaštanové pyré, amaretto, kakao, med a smetanu. Míchejte, dokud nezískáte hladký krém. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany.
  4. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 3 mm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujte kolečka o průměru přibližně 7 cm.
  5. Na polovinu koleček položte lžičku náplně, okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a přiklopte druhým kolečkem těsta. Okraje pevně přimáčkněte vidličkou, aby se ravioli při pečení neotevřely.
  6. Přeneste ravioli na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–18 minut, dokud nezezlátnou.
  7. Nechte je mírně vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou ještě trochu teplé, když se vůně amaretta krásně rozvine.

Tipy z redakce

  • Když dělám ravioli, vždy si připravím trochu více těsta a část zamrazím – skvěle se hodí i na jiné sladké pečivo nebo koláčky.
  • Kaštanovou náplň můžete obměnit přidáním nasekané hořké čokolády nebo kapky pomerančového likéru.
  • Pokud nechcete použít alkohol, nahraďte amaretto několika kapkami mandlového aroma.
  • A malý trik na konec: Těsto nechte po vyválení pár minut odpočívat, půjde pak lépe vykrajovat a nebude se trhat.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, Healthline