Halloween už dávno není jen o dýních a kostýmech. Je to svátek, kdy se kuchyně promění v malé alchymistické dílny a i ti nejmenší se stávají mistry sladkého strašení. Připravili jsme pro vás sedm jednoduchých receptů na halloweenské dobroty, které vypadají jako z filmu, ale zvládne je každý. Děti vám s nimi s radostí pomůžou a vy si společně užijete voňavé odpoledne plné smíchu, čokolády a kapky (falešné) krve z marmelády.
Když se venku stmívá dřív a dýně se mění v lampiony, je čas pustit do kuchyně trochu strašení. Halloweenské sladkosti mají něco, co jiné sváteční pečení nemá – hravost, fantazii a kapku dětského dobrodružství. Není důležité, jestli se vám prsty povedou úplně stejné nebo jestli duchové vypadají spíš jako obláčky. Podstatné je, že vznikají z lásky a s radostí.
V Británii i Americe patří podobné recepty k tradici už desítky let a stále více se objevují i u nás. Ať už slavíte Halloween naplno, nebo jen chcete zpestřit víkend, tyto recepty vás dostanou.
Čarodějné prsty – recept
- Počet porcí: 25 ks
- Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- mandle na nehty
- jahodový džem
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
- Z těsta vyválejte válečky a tvarujte z nich „prsty“ – udělejte klouby jemným vtlačením nože.
- Na konec každého prstu zatlačte mandli jako nehet.
- Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut při 180 °C.
- Po upečení nechte vychladnout, poté pod mandle kápněte trochu jahodového džemu, aby vznikl efekt krve.
Riccio da favola / Shutterstock.com
Dýňové sušenky – recept
- Počet porcí: 20 ks
- Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 100 g čokolády na rozpuštění
Postup:
- Smíchejte mouku, kakao, cukr, vejce a máslo a vypracujte hladké těsto.
- Vyválejte plát a vykrajujte dýňové tvary. Vnitřní části obličejů opatrně vykrojte malým nožem.
- Pečte 10–12 minut při 180 °C.
- Po vychladnutí slepte dvě sušenky čokoládou, která vytvoří kontrastní výplň.
irina2511 / Shutterstock.com
Jahodoví duchové – recept
- Počet porcí: 8 ks
- Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 8 čerstvých jahod
- 100 g bílé čokolády
- černé cukrářské zdobení nebo rozpuštěná tmavá čokoláda
- špejle nebo tyčinky
Postup:
- Jahody omyjte a osušte, nechte jim zelené lístky.
- Napíchněte je na špejli a namočte do rozpuštěné bílé čokolády. Položte na pečicí papír a nechte čokoládu ztuhnout.
- Pomocí zdobení nebo čokolády vytvořte oči a pusinku.
- Nechte zchladit a servírujte na tácu s nápisem „BOO!“.
Anastasia_Panait / Shutterstock.com
Ovocní duchové a netopýři – recept
- Počet porcí: 6 ks
- Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 3 banány
- 3 kiwi
- 3 jahody
- jedlé oči
- rozpuštěná čokoláda
Postup:
- Banány rozkrojte napůl, položte na talíř a pomocí čokolády vytvořte oči a pusinku.
- Kiwi oloupejte, nakrájejte na plátky a proložte jahodou jako jazykem.
- Navrch přilepte jedlé oči, aby kiwi připomínalo malého netopýra.
- Servírujte na tmavém talíři, doplňte umělými pavouky pro efekt.
Lika Mostova / Shutterstock.com
Mumiové kuličky – recept
- Počet porcí: 12 ks
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 200 g rozdrcených sušenek
- 100 g krémového sýra
- 200 g bílé čokolády
- jedlé oči
Postup:
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s krémovým sýrem do hladké hmoty.
- Vytvořte malé kuličky a dejte je na 20 minut ztuhnout do lednice.
- Rozpusťte bílou čokoládu a částí jí přelijte kuličky.
- Zbylou čokoládu dejte do sáčku a nastříkejte „obvazy“ jako na mumii.
- Přilepte jedlé oči a nechte čokoládu ztuhnout.
Halloweenské parmazánové krekry
Halloweenské parmazánové krekry jsou jednoduchá chuťovka ideální na pořádnou strašidelnou párty. S různými vykrajovátky vykouzlíte třeba zubící se duchy, hororové scény nebo děsivé kočky. Slané krekry můžete namáčet do různých dipů.
Halloweenské parmazánové krekry
Čokoládová košťata – recept
- Počet porcí: 8 ks
- Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
- 8 preclíkových tyčinek
- 200 g mléčné čokolády
- 50 g sušenek na drobení
- gumičky nebo nitky na svázání
Postup:
- Sušenky rozdrťte na jemno a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou.
- Tvarujte z hmoty malá „košťata“ a vložte do nich preclíkovou tyčinku jako násadu.
- Pomocí vidličky vytvořte na povrchu pruhy připomínající štětiny.
- Každé koště stáhněte u násady gumičkou, aby drželo tvar.
- Nechte ztuhnout v lednici a podávejte s kouřovou atmosférou svíček.
Sněhoví duchové – recept
- Počet porcí: 10 ks
- Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 2 bílky
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- tmavá čokoláda na oči
Postup:
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, pak postupně přidávejte cukr a citronovou šťávu.
- Přeneste směs do zdobicího sáčku a na pečicí papír tvarujte malé duchy.
- Pečte (spíš sušte) při 90 °C asi 45 minut, až jsou pusinky suché, ale měkké uvnitř.
- Po vychladnutí vytvořte oči a ústa rozpuštěnou čokoládou.
Tip redaktorky
- Tyhle dobroty jsem zkoušela s dětmi a můžu potvrdit, že se u toho pobaví úplně všichni.
- Pokud chcete ušetřit čas, připravte těsta den předem a nechte je přes noc odpočinout v lednici.
- Místo kupovaných očí můžete použít kousky bílé čokolády s tečkou z hořké.
- U prstových sušenek se nebojte, když budou trochu pokřivené – právě to je dělá děsivě autentickými.
- A duchové? Ti se vždycky povedou, i když trochu spadnou, prostě vypadají jako po noční halloweenské párty.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková