Patří vydlabávání dýní k vaší oblíbené podzimní tradici? Letos na to jděte chytře a využijte několika vychytávek, díky kterým zůstane vaše oranžová dekorace déle čerstvá a pěkná. Zkuste trik s octem, Savem, vazelínou nebo olejem. Životnost dýně prodloužíte klidně i více než o týden. Co je potřeba udělat ještě před vyřezáváním? A jak se o hotovou dýni starat potom?
Použijte jarovou vodu, ocet nebo přípravek na očišťování ovoce a zeleniny. Povrch dýně tím zbavíte nečistot i případných bakterií a zárodků plísní z obchodu.
Na pomoc si vezměte lžíci s ostřejší hranou nebo speciální vykrajovač (bývá součástí sad, které se dají koupit). Dejte si záležet, aby vám zbyla opravdu jen pár centimetrů silná stěna, všechna semínka a „mokrá“ dužina musí pryč. Dýně se vám pak bude nejen snáze vyřezávat, ale také nebude tak rychle hnít.
Ještě než se pustíte do vykrajování, prvním trikem pro zachování delší trvanlivosti je ošetření proti předčasné hnilobě a plísním. Vystačíte si přitom s tím, co máte doma po ruce.
Slupku můžete vyrobeným roztokem postříkat (pomocí rozprašovače), pokud ale máte více času a dostatečně velký kyblík nebo lavor, je lepší ji na několik hodin celou namočit a nechat někde v chladu (v lednici, ve sklepě nebo při nižších teplotách venku).
Zkusit můžete některý z následujících roztoků:
Po namočení dýni osušte a můžete se pustit do vyřezávání.
Druhý trik spočívá v ošetření povrchu dýně mastným filmem, který uzamkne vlhkost a prodlouží její pevnost. Skvěle vám v tomto ohledu poslouží hutnější rostlinný olej nebo ještě lépe vazelína. Tou potřete hlavně dužinu ve vykrojených otvorech.
I když plápolající plamínek uvnitř má své kouzlo, pokud chcete dýni opravdu zachovat co nejdéle, zvažte LED svíčky nebo jiné zdroje světla na baterky, které neurychlují měknutí a vysychání dužiny.
Doma se vyvarujte umístění k radiátorům a na parapet (pokud jste už začali topit), případně ke krbu. Venku zase nenechávejte dýni na dešti.
Doma může dýně lákat octomilky, venku zase spoustu jiných živočichů. K odpuzení použijte přírodní repelenty. Zkuste například povrch pravidelně potírat tea tree olejíčkem, citronellou nebo octem, případně dovnitř vhoďte hrst hřebíčku.
Každý den můžete pro udržení čerstvosti postříkat dýni čerstvou studenou vodou. Začíná-li viditelně chřadnout, zkuste ji celou ponořit na pár hodin do nádoby s ledovou vodou. Měla by nabrat zpátky část vlhkosti a opět se trochu vypnout.
Někteří si pro dýně jezdí na trhy, přímo na farmy (ať už dýňové nebo klasické zeleninové) nebo si je pěstují na vlastní zahradě. V sezóně je ale snadno seženete i v řetězcích. Obvykle jsme je našli v úseku ovoce a zeleniny. Mezi různými druhy hledejte tzv. dýně Halloween, případně mexické. V podstatě se jedná o ty největší, tužší oranžové plody ideální ke kompotování, ale samozřejmě také vydlabávání.
Na dýně Halloween jsme už narazili v nabídce prodejen Tesco, Penny nebo Globus. Koupíte je i v Albertu a Bille.
Nechce se vám s těžkým kusem tahat? Většina řetězců dýně nabízí i v rámci svých e-shopů, případně si je můžete nechat přivézt z internetového Košíku či Rohlíku.
Běžně vás kilo mexické dýně vyjde na cca 30 až 40 korun, právě teď se ale i o polovinu levněji začínají objevovat v letákových akcích (od 14,90 Kč za 1 kg).
Zdroje: RealSimple, Better Homes&Gardens, Kupi.cz