Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kontroly SZPI ukázaly alarmující čísla. Skoro polovina zmrzlin a více než polovina ledů nesplnily hygienické limity

Tanya_Terekhina / Shutterstock.com

Měla to být sladká tečka léta, místo toho inspektoři odhalili nepříjemnou realitu. Kontroly zmrzlin a ledů ukázaly, že téměř polovina vzorků nesplňuje základní hygienické limity. Co inspektoři zjistili a co to znamená pro spotřebitele?

Přečtěte si také

Makro se mění. Zavádí nové cenovky, které mají ulehčit nákup

Skoro polovina zmrzlin propadla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos laboratorně vyhodnotila 146 vzorků točených a kopečkových zmrzlin. Výsledek? Celkem 46 procent neprošlo. Nejčastějším problémem byly nadlimitní počty bakterií čeledi Enterobacteriaceae, které svědčí o nedodržení hygieny při výrobě a špatné údržbě strojů, potvrzuje v tiskové zprávě SZPI.

Problémem je i praxe, kterou inspektoři označují za vysoce rizikovou: Provozovatelé někdy zmrzlinu na konci dne nevyhodí a vracejí ji zpět do stroje. Druhý den tak směs znovu používají a tím vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií. Nejčastěji přitom selhává vanilková zmrzlina, což souvisí s její rozšířeností.

Led do nápojů dopadl ještě hůř

Pokud si v horkých dnech objednáváte ledový drink, výsledek kontroly vás možná nepotěší. Z celkem 53 vzorků ledu nevyhovělo 57 procent. Analýzy potvrdily přítomnost bakterií Escherichia coli, enterokoků nebo koliformních bakterií.

Podle inspektorů je hlavní příčinou podcenění pravidelné dezinfekce výrobníků ledu. Výrobci často zanedbávají i údržbu strojů, které pak fungují jako líheň pro mikroorganismy.

Dlouhodobý problém

Pohled do historie ukazuje, že nejde o jednorázové selhání. V roce 2024 nevyhovělo 52 procent zmrzlin a 37,5 procenta ledů. V předchozích letech se čísla pohybovala ještě výše. Letos sice zmrzlina mírně „zlepšila“ skóre, u ledů je ale situace znovu alarmující.

SZPI zdůrazňuje, že výběr vzorků je cílený a směřuje hlavně do provozoven, kde se očekává problém. Neznamená to tedy, že polovina všech zmrzlin na trhu je závadná. Přesto inspektoři varují, že provozovatelé rizika stále podceňují.

Unai Huizi Photography / Shutterstock.com

Jak inspekce postupuje

V provozovnách, kde byly problémy odhaleny, inspektoři okamžitě zakázali používání zařízení nebo výrobu ledu. Nařídili sanitaci a nové laboratorní rozbory. Teprve pokud výsledky prokážou nápravu, může provoz znovu pokračovat. S podniky se zároveň vede správní řízení, které může skončit pokutou.

Co na to respondenti?

Redakce se vydala do ulic a zeptala se lidí, jak na podobná zjištění reagují.

  • „Upřímně, jsem z toho znechucená. Dávám dětem zmrzlinu celé léto a teď mám pocit, že jim možná spíš škodím, než dělám radost,“ říká paní Ivana, maminka dvou dětí.
  • „Já si stejně vždycky dám radši balenou nanukovou. Když vidím, jak někde ty stroje vypadají, tak mám pochybnosti už roky,“ přiznává pan Petr.
  • „Ledy v kavárnách? To mě fakt mrzí. Jsem barman a vím, že výrobníky se musejí čistit pečlivě. Kdo to fláká, je hazardér,“ tvrdí Lukáš, který pracuje v gastronomii.
  • „Ale zase, nesmí se to brát tak, že všechno je špatně. Chodím na zmrzlinu do jedné cukrárny už léta a nikdy jsem problém neměla. Spíš by měli přísněji kontrolovat ty, co to zanedbávají,“ dodává paní Marie.

Zmrzlina a led patří k symbolům léta. Výsledky letošních kontrol ale připomínají, že ne vždy jde jen o nevinné osvěžení. Ačkoli se nedá říct, že by byla většina trhu závadná, čísla mluví jasně: nedodržení hygienických postupů zůstává zásadní slabinou. Spotřebitelům nezbývá než spoléhat na zodpovědnost provozovatelů a všímat si čistoty tam, kde si svůj letní dezert nebo drink objednávají.

Zdroje: SZPI, Kupi.cz