Měla to být sladká tečka léta, místo toho inspektoři odhalili nepříjemnou realitu. Kontroly zmrzlin a ledů ukázaly, že téměř polovina vzorků nesplňuje základní hygienické limity. Co inspektoři zjistili a co to znamená pro spotřebitele?
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos laboratorně vyhodnotila 146 vzorků točených a kopečkových zmrzlin. Výsledek? Celkem 46 procent neprošlo. Nejčastějším problémem byly nadlimitní počty bakterií čeledi Enterobacteriaceae, které svědčí o nedodržení hygieny při výrobě a špatné údržbě strojů, potvrzuje v tiskové zprávě SZPI.
Problémem je i praxe, kterou inspektoři označují za vysoce rizikovou: Provozovatelé někdy zmrzlinu na konci dne nevyhodí a vracejí ji zpět do stroje. Druhý den tak směs znovu používají a tím vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií. Nejčastěji přitom selhává vanilková zmrzlina, což souvisí s její rozšířeností.
Pokud si v horkých dnech objednáváte ledový drink, výsledek kontroly vás možná nepotěší. Z celkem 53 vzorků ledu nevyhovělo 57 procent. Analýzy potvrdily přítomnost bakterií Escherichia coli, enterokoků nebo koliformních bakterií.
Podle inspektorů je hlavní příčinou podcenění pravidelné dezinfekce výrobníků ledu. Výrobci často zanedbávají i údržbu strojů, které pak fungují jako líheň pro mikroorganismy.
Pohled do historie ukazuje, že nejde o jednorázové selhání. V roce 2024 nevyhovělo 52 procent zmrzlin a 37,5 procenta ledů. V předchozích letech se čísla pohybovala ještě výše. Letos sice zmrzlina mírně „zlepšila“ skóre, u ledů je ale situace znovu alarmující.
SZPI zdůrazňuje, že výběr vzorků je cílený a směřuje hlavně do provozoven, kde se očekává problém. Neznamená to tedy, že polovina všech zmrzlin na trhu je závadná. Přesto inspektoři varují, že provozovatelé rizika stále podceňují.
V provozovnách, kde byly problémy odhaleny, inspektoři okamžitě zakázali používání zařízení nebo výrobu ledu. Nařídili sanitaci a nové laboratorní rozbory. Teprve pokud výsledky prokážou nápravu, může provoz znovu pokračovat. S podniky se zároveň vede správní řízení, které může skončit pokutou.
Redakce se vydala do ulic a zeptala se lidí, jak na podobná zjištění reagují.
Zmrzlina a led patří k symbolům léta. Výsledky letošních kontrol ale připomínají, že ne vždy jde jen o nevinné osvěžení. Ačkoli se nedá říct, že by byla většina trhu závadná, čísla mluví jasně: nedodržení hygienických postupů zůstává zásadní slabinou. Spotřebitelům nezbývá než spoléhat na zodpovědnost provozovatelů a všímat si čistoty tam, kde si svůj letní dezert nebo drink objednávají.
Zdroje: SZPI, Kupi.cz