Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Podzimní dezert plný čokolády a dýně. Vyzkoušejte recept na dýňové mramorové brownies kostky

rom_olik / Shutterstock.com

Podzim voní skořicí, dýní a čokoládou. Právě tahle kombinace dává dohromady dezert, který je tak jemný, vláčný a přitom výrazný, že se k němu budete vracet celou sezónu. Dýňové mramorové brownies kostky vypadají nádherně na stole, chutnají dospělým i dětem a jsou jednoduché na přípravu. Když je vyndáte z trouby, provoní celou kuchyň a už samotný pohled na oranžovo-čokoládový mramor vás přiměje zakrojit první kousek ještě před vychladnutím.

Přečtěte si také

Kámen, který čistí. Kvůli limitované edici s efektem odpuzování vody se lidé ženou do dm drogerie

Podzimní dezert, který potěší srdce i oči

Brownies mají americký původ a obvykle se pečou v čokoládové podobě. Podzim ale přináší své kouzlo a s ním i dýňovou variantu, která osvěží klasiku a dodá jí nový rozměr. Mramorování není jen efektní na pohled, ale také propojí jemnou nasládlou chuť dýňového krému s hutnou čokoládovou částí.

Výsledek působí slavnostně, a přitom se připravuje docela snadno. Hodí se jako dezert na rodinnou oslavu, ke kávě v neděli odpoledne i na podzimní večer, kdy si chcete udělat radost jen tak.

Dýně – královna podzimu

Dýně patří k surovinám, které dokážou zazářit v polévkách, hlavních chodech i dezertech. Obsahuje spoustu vlákniny, betakarotenu a vitamínu C, takže dezert s ní není jen hřích, ale i malý bonus pro tělo. V USA je tradiční součástí svátku Díkůvzdání, u nás si našla cestu do kuchyní hlavně díky oblibě hokkaida a máslové dýně. Její jemná sladkost se báječně pojí s čokoládou i kořením, jako je skořice a muškátový oříšek. Proto právě na podzim vznikají ty nejkrásnější a nejvoňavější dezerty, které k tomuto období prostě patří.

Smit / Shutterstock.com

Dýňové mramorové brownies kostky – recept

  • Počet porcí: 16 kostek
  • Délka přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky špetka soli
  • 250 g dýňového pyré (ideálně z pečené dýně hokkaido)
  • 200 g krémového sýra (např. Philadelphia nebo mascarpone)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce navíc do dýňové vrstvy
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého muškátového oříšku
Dýňová bábovka
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Dýňová bábovka

Dýňová bábovka je velmi oblíbená. Někdo má doma přebytek dýní a neví už co z nich uvařit. Stačí dýni jen nastrouhat a přidat k ostatním ingrediencím. Vytvoříte tak chutnou, voňavou a vláčnou pochoutku ke kávě.

Dýňová bábovka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a vyložte čtvercovou formu pečicím papírem.
  2. V kastrůlku rozpusťte čokoládu spolu s máslem.
  3. Promíchejte, dokud nevznikne hladká směs, a nechte lehce vychladnout.
  4. Do mísy rozklepněte 3 vejce, přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská světlejší barvu a nadýchanější konzistenci.
  5. Přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a důkladně promíchejte. Poté vsypte hladkou mouku se špetkou soli a vytvořte hustší těsto.
  6. V jiné míse smíchejte dýňové pyré, krémový sýr, moučkový cukr, 1 vejce, skořici a muškátový oříšek. Vznikne oranžová krémová směs.
  7. Do připravené formy nalijte nejprve čokoládové těsto a uhlaďte stěrkou.
  8. Navrch přidejte dýňovou směs.
  9. Pomocí vidličky nebo špejle jemně promíchejte obě vrstvy tak, aby vznikl mramorový efekt.
  10. Netáhněte příliš hluboko, aby spodní vrstva zůstala kompaktní.
  11. Pečte asi 35 až 40 minut, dokud střed není zcela pevný, ale při lehkém zatřesení formou ještě pruží.
  12. Nechte brownies vychladnout ve formě a poté je nakrájejte na pravidelné kostky.

Tipy z kuchyně redaktorky

  • Když jsem tento recept zkoušela poprvé, udělala jsem chybu, že jsem dýňovou směs příliš zamíchala do čokolády, a místo krásného mramorování vznikla jednolitá oranžovo-hnědá hmota. Takže opravdu stačí jen pár krouživých tahů špejlí.
  • Hodně také záleží na kvalitě čokolády, proto doporučuji sáhnout po té s minimálně 70 procenty kakaa.
  • Pokud nemáte čerstvou dýni, skvěle poslouží i dýňové pyré z konzervy.
  • A brownies chutnají nejlépe, když je necháte odpočinout přes noc v lednici – druhý den jsou ještě vláčnější a chutě se krásně propojí.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi, NZPI