Patříte mezi ty, kteří melouny před každým nakrojením pečlivě umývají? Nebo vám to přijde zbytečné? Odborníci mají v tomto ohledu jasno, správná je pouze jediná varianta. V opačném případě riskujete závažné zdravotní komplikace. Kdy a jak je nutné melouny omývat? Na co si při jejich nákupu dávat pozor? A platí to i pro plody koupené v supermarketech?
Lidé často argumentují tím, že slupku z melounů přeci nejíme a stejně jako obvykle před oloupáním neomýváme banány, avokáda nebo pomeranče, není to nutné dělat ani v tomto případě. Jenže s melouny je to trochu jinak a na rozdíl od jiných druhů je u nich potřeba brát v potaz dvě specifické skutečnosti.
Tou první je fakt, že těžké plody stráví většinu času na zemi. Ať už při pěstování, kde je mohou kontaminovat pesticidy a jiné chemické postřiky, zvířecí exkrementy i nečistoty ze závlahové vody, nebo při skladování a přepravě.
Druhé specifikum spočívá v dužině samotné. Vzhledem k tomu, že je převážně tvořena sladkou vodou s nízkým pH, je ideálním prostředím pro rychle se množící patogenní mikroorganismy, zejména během teplých letních dnů.
Když potom neomytý meloun rozkrojíte, čepelí nože můžete velice snadno přenést pesticidy nebo bakterie z povrchu slupky do dužiny, kde se snadno „uchytí“ a rozmnoží. Typicky například infekční bakterie Salmonella, Listeria nebo Escherichia coli.
Doporučení zvýšené obezřetnosti při nákupu plodů platí zejména pro různé trhy a stánky (ať už v Česku, nebo třeba v zahraničí na dovolené). Zvláště, pokud nejsou porcované kusy skladovány v chladu. Pokud si nejste jistí dobou, po jakou jsou venku při vyšších teplotách vystaveny, raději nákup přehodnoťte. Od nakrojení jde totiž doslova o minuty.
„Obecně se uvádí, že doba od nakrájení ke koupi by měla být do 2 hodin. Zákazník by si při nákupu měl proto všímat, zda jsou krájené melouny řádně zabaleny ve folií a skladovány v chladu, zda nejeví známky znečištění, zvadlosti a jiných projevů, které značí, že meloun není čerstvě nakrájen. Doporučujeme co nejrychlejší konzumaci po nákupu a uložení v chladu,“ doporučil redakci Kupi.cz již dříve Ondřej Smílek z Hygienické stanice hlavního města Prahy.
V řetězcích mají zákazníci vyšší jistotu dodržování hygienických a bezpečnostních postupů, především co se porcovaných melounů týče. „Pokud jde o melouny nabízené jako půlky či čtvrtky, ty jsou vždy před rozkrojením důkladně omyty v souladu s interním hygienickým manuálem,“ potvrdil například na dotaz redakce Kupi.cz Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.
U celých plodů není omytí nutné (protože nedochází k narušení slupky), záleží tak na konkrétním řetězci.
„Vodní melouny prodávané v našich prodejnách jsou již očištěné kartáčováním,“ uvedla pro redakci Eliška Froschová Stehlíková, tisková mluvčí společnosti Lidl. Naopak v prodejnách Albert se celé kusy nečistí. „Celé nekrájené melouny prodávané v našich prodejnách se standardně neomývají,“ sdělil pro Kupi.cz Mareček.
Abyste proto měli jistotu, je lepší melouny v celku vždy umývat.
Tip: Celé melouny nekrájejte dříve, než je nezbytně nutné. Pokud se vám velké kusy nevejdou do dřezu, raději je opláchněte a dočistěte pod sprchou.
A co dělat v případech, kdy chcete meloun podávat na pikniku, zahradní párty nebo oslavě? Jak jsme již zmínili, nejlepší je ponechat plod co nejdéle v celku a krájet ho až těsně před konzumací. Není to sice nejpraktičtější, zato ale mnohem bezpečnější. Na místě si potom můžete porcování usnadnit pomocí nejrůznějších vychytávek – prodávají se například různá vykrajovátka a kráječe.
Pokud byste i přesto chtěli melouny převážet již porcované, pak nezapomeňte na dostatečné chlazení během cesty. Kousky dejte do dobře těsnící potravinové dózy a tu uložte do termo tašky s chladicími vložkami.
Zdroje: Bezpečnost potravin; Hygienická stanice města Prahy, Kupi.cz