Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sendvič z benzinky za zlomek ceny: ORLEN a Too Good To Go bojují proti plýtvání jídlem

Katia Shevchenko / Shutterstock.com

Nová spolupráce mezi sítí čerpacích stanic ORLEN a aplikací Too Good To Go přináší jednoduchý a praktický způsob, jak zachránit neprodané jídlo. Lidé si mohou přes mobilní aplikaci rezervovat speciální balíčky s čerstvým pečivem, které by jinak skončilo v koši. Levnější snídaně a menší ekologická stopa, to jsou hlavní benefity projektu, který zatím startuje v Praze a Brně.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Benzinka jako záchranný kruh pro sendviče

Možná byste nečekali, že čerpací stanice u dálnice D1 budou místem, kde se dá bojovat proti plýtvání potravinami. Přesně tam ale cílí nová iniciativa, kterou společně spustily ORLEN a Too Good To Go. Místo automatického vyhazování čerstvého pečiva na konci dne si mohou zákazníci přes aplikaci rezervovat tzv. Dobrovaky, balíčky s bagetami, sendviči nebo sladkým pečivem.

Česko má nejhustší síť čerpacích stanic ve střední Evropě, proto vidíme velký potenciál pro pozitivní dopad,“ říká Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go.

Dobrovaky jsou k mání za výrazně nižší ceny:

  • sladký za 49 korun místo původních 150,
  • slaný za 79 korun místo 240.

Vedle peněžní úspory si zákazníci odnášejí i dobrý pocit z toho, že pomohli planetě. Jedna záchrana podle propočtů šetří 2,7 kg emisí CO2e, 810 litrů vody a 2,8 m² půdy.

Too Good To Go

Jak to funguje?

Zájemci si stáhnou aplikaci Too Good To Go, vyberou blízkou čerpací stanici, zarezervují Dobrovak a vyzvednou si jej na místě. Jednoduché a rychlé.

„Každý den k nám přichází tisíce lidí a teď jim můžeme nabídnout nejen jídlo, ale i smysluplnou volbu,“ dodává Agnieszka Bobrukiewicz z ORLEN.

Co na to zákazníci?

„Moc se mi líbí, že nemusím kupovat drahé jídlo a zároveň se nemusí vyhodit. Občas ale nevím přesně, co v balíčku dostanu,“ říká Jana, která Dobrovak vyzkoušela.

„Je to super nápad, zpočátku jsem měl někdy obavy z kvality a čerstvosti, ale zatím jsem naprosto nadšený,“ doplňuje Pavel, další uživatel aplikace.

Nebezpečí i příležitosti

Projekt zní lákavě, ale má i svá úskalí. Jak zajistit, aby neprodané jídlo odpovídalo hygienickým normám? A nehrozí, že se zákazníci naučí spoléhat pouze na levné balíčky místo nákupu čerstvých produktů? Také není jasné, jak bude systém fungovat při větším rozšíření.

Přesto je projekt vnímán jako krok správným směrem, který pomůže snížit množství plýtvání v sektoru rychlého občerstvení.

Společenský souhlas s myšlenkou projektu

Projekt se opírá o silnou veřejnou podporu. Dle průzkumu Too Good To Go a agentury STEM/MARK (2024) se 87 % Čechů staví proti plýtvání potravinami90 % souhlasí s tím, že by podniky měly nabízet zbylé potraviny na konci dne za výhodnější ceny.

Na tyto postoje společnost reaguje rozšiřováním sítě partnerských podniků. Nejnovějším přírůstkem v aplikaci jsou právě vybrané čerpací stanice ORLEN, kde lidé mohou nově zachraňovat Dobrovaky i během cesty.

Kde Dobrovak funguje?

Aktuálně projekt funguje na 10 čerpacích stanicích v Praze a 5 v Brně. Pokud se osvědčí, plánuje se rozšíření do dalších měst.

ORLEN a Too Good To Go přinášejí inovativní řešení pro boj s plýtváním jídlem, které může zaujmout široké publikum. Levnější snídaně na cestách, menší ekologická stopa a záchrana potravin před vyhozením, to jsou hlavní přínosy Dobrovaků. Zároveň je ale důležité sledovat i možné výzvy a zachovat kvalitu i důvěru zákazníků.

Zdroj: tisková zpráva ORLEN Unipetrol, Too Good To Go, rozhovory se zákazníky