Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mikrovlnka zvládne uvařit těstoviny lépe než hrnec na plotně, tvrdí odborníci a poslední studie jim dává za pravdu

Africa Studio / Shutterstock.com

Naučit se vařit těstoviny v mikrovlnce může být užitečné. Doma asi zůstaneme všichni u klasického hrnce s vodou a sporáku, ale do vaření pomocí mikrovlnné trouby se můžete pustit třeba v kuchyňce v práci, na služebce v hotelu nebo až budete někde na dovolené. Odborníci tuhle úpravu překvapivě doporučují.

Přečtěte si také

Kornout pro prvňáčky: Dát ho první den dítěti, nebo ne? Pro děti může mít hlubší význam

Je vaření těstovin v mikrovlnce bezpečné?

Mikrovlnky u některých lidí budí podezření, že záření potraviny znehodnocuje, ničí vitamíny, rozkládá molekuly na atomy a podobně. Ve skutečnosti to ale vůbec není škodlivé, naopak.

Jak je všeobecně známo, mikrovlnka funguje na principu elektromagnetických vln, které rozkmitají molekuly vody v potravině. Vzniklé tření ohřívá jídlo zevnitř, a to velmi rychle. Právě díky tomu dochází k menším ztrátám vitamínů a minerálů než při dlouhém vaření ve vodě nebo pečení.

Například podle studie z roku 2022 si mikrovlnně upravené potraviny zachovávají výrazně více vitamínu C a skupiny B než při klasické tepelné úpravě. Důvod? Už zmíněný kratší čas ohřevu, menší spotřeba vody a rovnoměrnější distribuce tepla. Kromě toho v mikrovlnce nevznikají například heterocyklické aminy, které se tvoří při smažení a grilování.

Studie z roku 2020 říká, že vaření v mikrovlnce snižuje krystanilitu škrobů, což je prospěšné pro trávení. Kromě toho potvrzuje, že dochází také k úpravě struktury bílkovin a ve výsledku může být jídlo dokonce chutnější (tzv. Maillardova reakce).

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak uvařit těstoviny v mikrovlnce?

Následující postup jsme vyčetli a zkompletovali na základě několika receptů a diskuzí. Stačí vám mikrovlnná trouba, žáruvzdorná miska a pár základních surovin. Ideální je vařit takto jen jednu porci.

Co budete potřebovat:

  • 1 porci menších těstovin (např. penne, vrtulky, kolínka, špagety jen po přelomení),
  • asi 400 ml vody (dvakrát tolik, co těstovin),
  • půl lžičky soli,
  • lžičku oleje,
  • mikrovlnku nastavenou na cca 750 W,
  • ideálně dostatečně velkou tepelně odolnou mísu.

Postup:

  1. Do nádoby nasypte suché těstoviny a zalijte je horkou vodou z varné konvice. Všechny těstoviny musí být ponořené.
  2. Přidejte sůl a trochu oleje (aby se těstoviny nelepily).
  3. Misku vložte do mikrovlnky bez víka nebo jen s poklopem s otvory. Nastavte na 8 minut (při výkonu 750–900 W).
  4. V průběhu vaření jednou až dvakrát promíchejte.
  5. Po skončení ochutnejte. Pokud jsou těstoviny ještě tvrdé, přidejte trochu vody a vraťte je na minutu zpět.
  6. Slijte vodu, například přiklopením většího talíře, a servírujte.

Další výhody vaření těstovin v mikrovlnce

Velkou výhodou je rychlost. Od chvíle, kdy začnete chystat suroviny, do chvíle, kdy jíte, uplyne klidně jen deset minut. Dalším benefitem je úspora energie, protože mikrovlnka začne ohřívat okamžitě a není třeba čekat, až voda začne vřít jako na sporáku.

Při vaření v mikrovlnce navíc obvykle stačí jen jedna miska. Tu využijete nejen pro samotné vaření, ale klidně i pro následné servírování. To znamená méně nádobí na mytí. Oceníte to v práci, na koleji nebo v malém bytě s minimální kuchyňskou výbavou.

A pokud si na těstoviny dáte nějakou kvalitní hotovou omáčku a sýr, rozdíl oproti klasickému vaření často vůbec nepoznáte.

Nataliia Suietska / Shutterstock.com

Co dalšího se dá „vařit“ v mikrovlnce?

Při troše šikovnosti v ní připravíte nejen těstoviny, ale i další přílohy a dezerty.

Například rýži zvládnete obdobně jako těstoviny. Nasypete ji do misky, zalijete vodou, osolíte a během deseti minut máte hotovo. Mikrovlnka si poradí i se zeleninou: Tak třeba mrkev, brokolici nebo cuketu stačí nakrájet, zalít vodou, přikrýt poklopem a nechat krátce napařit.

Vařit v mikrovlnce se dají i brambory, a to jak nakrájené, tak celé ve slupce. Doporučuje se propíchat je předem vidličkou, aby z nich mohla unikat pára. Docela dobře se dá v mikrovlnce udělat i vajíčko, například omeleta. Na internetu najdete i recepty s rybami, například filet z lososa v marinádě je prý hotový za několik minut.

A jak udělat v mikrovlnce dezert? Například tzv. „mug cake“ neboli dortík do hrníčku připravíte tak, že v hrnku smícháte pár surovin – obvykle mouku, cukr, vejce, mléko, olej a kakao –, hrnek pak vložíte do mikrovlnky a za 1 až 2 minuty na plný výkon máte hotový nadýchaný dezert.

Co si o tom myslí respondenti?

  • „Nevím, proč bych měl dělat špagety 10 minut v mikrovlnce, když za stejnou dobu budou hotové i normálně v hrnci,“ řekl Kupi.cz respondent Petr. „Navíc říkáte, že se takhle dá udělat asi jenom jedna porce, takže mi to přijde zbytečné,“ dodává.
  • „V mikrovlnce jsem zkoušela dělat pár věcí do hrnečku, třeba knedlík a nějaké cupcaky. Povedlo se to, ale spíš zůstávám klasicky u trouby a sporáku. Těstoviny jsem nezkoušela,“ říká Ivana.
  • „Taky jsem si myslela, že to jídlu nějak škodí, ale když ne, tak na tom vlastně nevidím nic špatného. Vyzkouším to,“ řekla nám Eliška.
  • „Na koleji jsme to běžně dělali s těstovinama ze sáčku. Dokonce jsme to vařili v minerálce. (...) Doma vaříme těstoviny normálně ve větším množství v hrnci,“ říká Jakub.

Napište nám do diskuze, jestli občas vaříte v mikrovlnné troubě. Jestli ano, tak co?

Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Panasonic.com, Reddit.com, Bbcgoodfood.com