Naučit se vařit těstoviny v mikrovlnce může být užitečné. Doma asi zůstaneme všichni u klasického hrnce s vodou a sporáku, ale do vaření pomocí mikrovlnné trouby se můžete pustit třeba v kuchyňce v práci, na služebce v hotelu nebo až budete někde na dovolené. Odborníci tuhle úpravu překvapivě doporučují.
Mikrovlnky u některých lidí budí podezření, že záření potraviny znehodnocuje, ničí vitamíny, rozkládá molekuly na atomy a podobně. Ve skutečnosti to ale vůbec není škodlivé, naopak.
Jak je všeobecně známo, mikrovlnka funguje na principu elektromagnetických vln, které rozkmitají molekuly vody v potravině. Vzniklé tření ohřívá jídlo zevnitř, a to velmi rychle. Právě díky tomu dochází k menším ztrátám vitamínů a minerálů než při dlouhém vaření ve vodě nebo pečení.
Například podle studie z roku 2022 si mikrovlnně upravené potraviny zachovávají výrazně více vitamínu C a skupiny B než při klasické tepelné úpravě. Důvod? Už zmíněný kratší čas ohřevu, menší spotřeba vody a rovnoměrnější distribuce tepla. Kromě toho v mikrovlnce nevznikají například heterocyklické aminy, které se tvoří při smažení a grilování.
Studie z roku 2020 říká, že vaření v mikrovlnce snižuje krystanilitu škrobů, což je prospěšné pro trávení. Kromě toho potvrzuje, že dochází také k úpravě struktury bílkovin a ve výsledku může být jídlo dokonce chutnější (tzv. Maillardova reakce).
Následující postup jsme vyčetli a zkompletovali na základě několika receptů a diskuzí. Stačí vám mikrovlnná trouba, žáruvzdorná miska a pár základních surovin. Ideální je vařit takto jen jednu porci.
Velkou výhodou je rychlost. Od chvíle, kdy začnete chystat suroviny, do chvíle, kdy jíte, uplyne klidně jen deset minut. Dalším benefitem je úspora energie, protože mikrovlnka začne ohřívat okamžitě a není třeba čekat, až voda začne vřít jako na sporáku.
Při vaření v mikrovlnce navíc obvykle stačí jen jedna miska. Tu využijete nejen pro samotné vaření, ale klidně i pro následné servírování. To znamená méně nádobí na mytí. Oceníte to v práci, na koleji nebo v malém bytě s minimální kuchyňskou výbavou.
A pokud si na těstoviny dáte nějakou kvalitní hotovou omáčku a sýr, rozdíl oproti klasickému vaření často vůbec nepoznáte.
Při troše šikovnosti v ní připravíte nejen těstoviny, ale i další přílohy a dezerty.
Například rýži zvládnete obdobně jako těstoviny. Nasypete ji do misky, zalijete vodou, osolíte a během deseti minut máte hotovo. Mikrovlnka si poradí i se zeleninou: Tak třeba mrkev, brokolici nebo cuketu stačí nakrájet, zalít vodou, přikrýt poklopem a nechat krátce napařit.
Vařit v mikrovlnce se dají i brambory, a to jak nakrájené, tak celé ve slupce. Doporučuje se propíchat je předem vidličkou, aby z nich mohla unikat pára. Docela dobře se dá v mikrovlnce udělat i vajíčko, například omeleta. Na internetu najdete i recepty s rybami, například filet z lososa v marinádě je prý hotový za několik minut.
A jak udělat v mikrovlnce dezert? Například tzv. „mug cake“ neboli dortík do hrníčku připravíte tak, že v hrnku smícháte pár surovin – obvykle mouku, cukr, vejce, mléko, olej a kakao –, hrnek pak vložíte do mikrovlnky a za 1 až 2 minuty na plný výkon máte hotový nadýchaný dezert.
Napište nám do diskuze, jestli občas vaříte v mikrovlnné troubě. Jestli ano, tak co?
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Panasonic.com, Reddit.com, Bbcgoodfood.com