Znáte červenou vinnou sůl? V obchodech vás může vyjít i na pěkných pár stovek, doma si ji přitom velice jednoduše vyrobíte za pár korun. Třeba konečně najdete využití pro tu jednu lahev červeného, která se vám válí doma. A věřte, že lepší způsob zužitkování nenajdete. Jak (a proč) si vinnou sůl připravit? A do jakých jídel se hodí?
Ideálně propečené steaky, vločky soli na závěr a červené víno ve sklenici. Klasická kombinace, se kterou nikdy nic nezkazíte. Rozhodně ji ale můžete vylepšit. Příště zkuste víno a sůl smíchat předem, budete mile překvapení.
Tzv. vinná sůl (red wine salt) je zejména v jižních zemích osvědčenou kombinací. Díky sociálním sítím se ale v poslední době stala dalším „miliónovým“ kulinářským trendem, který stojí za to vyzkoušet. Kombinuje v sobě slanost a typickou kyselost (trpkost) hroznů, která dodává jídlům zajímavou (a návykovou) umami chuť.
Červené víno je známou přísadou, bez které se neobejde řada pokrmů. Ne vždy ale máme po ruce jen pár kapek nebo se nám chce kvůli receptu načínat nová lahev. Vinnou sůl můžete skladovat mezi kořením i déle než rok a budete ji mít vždy po ruce.
Hodí se zejména k červenému masu (hovězímu, jehněčímu, zvěřině, tmavému drůbežímu) a pokrmům z něj včetně různých gulášů, ragú, grilovacích marinád nebo omáček na těstoviny. Do jídel ji můžete přidávat v průběhu vaření, ale i na závěr, kdy vynikne její purpurová barva. Určitě se nebojte ji vyzkoušet i v netradičních receptech. Milujete kombinaci slaného a sladkého? Skvělá je do čokoládových dezertů nebo ve spojení se sladším exotickým ovocem.
Pokud si v kuchyni rádi hrajete s chutěmi a kořením, možná znáte i jiné druhy zajímavých solí. Obvykle se míchají s bylinkami (rozmarýnem, levandulí, bazalkou apod.), chilli, houbami, lanýži, nebo dokonce citronovou či pomerančovou kůrou. Čím dál oblíbenější jsou také jiné ovocné soli – narazili jsme třeba na borůvkovou nebo malinovou –, které se hodí jak do slaných pokrmů, tak do sladkých dezertů.
Ve specializovaných prodejnách s delikatesami, kořením nebo dovozovými potravinami pak koupíte také soli s červeným vínem – ať už „čisté“ (tedy jen víno a sůl), nebo různě dochucené. Prošli jsme pro vás pár internetových obchodů a posbírali tipy na zajímavé produkty. Inspirujte se ve fotogalerii níže.
Velmi snadno si ale takovou vinnou sůl vyrobíte i doma. A mnohem levněji. Co budete potřebovat? V zásadě můžete sáhnout po jakémkoliv červeném víně a jakékoliv mořské soli. Čím kvalitnější suroviny ale použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Pohrát si můžete i s vyvážením chutí, například zvolením kyselejšího, nebo naopak sladšího a plnějšího vína.
Pokud se rozhodnete vinnou sůl připravit vařením hustého sirupu (viz recept 1 níže), pak je lepší kvůli následnému mixování zvolit hrubší krystalky nebo vločky soli. U druhého receptu, kdy se suroviny pouze smíchají a nechají odstát, je zase vhodnější jemná sůl.
Postup se skládá ze dvou kroků. V prvním smícháte víno a sůl jednou ze dvou možných metod. Ve druhém „mokrou“ směs dosušíte v troubě.
Budete potřebovat červené víno a sůl v poměru 2 : 1 (např. 750ml lahev vína a hrnek o objemu cca 325 ml plný soli).
Víno nalijte do rendlíku nebo hlubší pánve a přiveďte k varu. Plamen snižte a nechte asi 20 až 30 minut redukovat, dokud z vína nezbude hustý sirup (v množství na cca 2 lžíce). Doba redukce závisí na hloubce nádoby. Mírně vychladlý vinný sirup pak promíchejte se solí a vše společně rozmixujte.
Budete potřebovat víno a sůl v poměru 1 : 2 (např. jeden hrnek vína a dva hrnky soli).
Obě suroviny přímo smíchejte v misce a nechte alespoň hodinu macerovat, klidně ale celou noc. Následně přebytečnou tekutinu sceďte.
Sůl napuštěnou vínem rozprostřete na plech v rovnoměrné vrstvě a nechte při nejnižší možné teplotě kolem 50 °C vysoušet asi 2 hodiny. Každých 20 minut promíchejte.
Hotovou vinnou sůl skladujte v dobře těsnící uzavíratelné dóze.
Zdroje: Food&Wine, Delicious, autorský text redakce Kupi.cz