Rýže je oblíbenou sacharidovou přílohou, kterou lze připravit na spoustu způsobů. Pokud ale vynecháváte proplachování rýže, můžete litovat. Proč se tento krok doporučuje nepřeskakovat?
I přesto, že je rýže známou a poměrně často používanou surovinou, ne každý ji dokáže správně připravit. Patří sice mezi základní potraviny a každý ji má ve spíži, ale stačí málo a můžete ji pokazit. A nemáme nyní na mysli způsob přípravy, tedy vaření nebo pečení, ale jeden z prvních kroků, kterým by rýže měla projít za každých okolností.
Říkáte si, že přece nemůžete přehlédnout hmyz, který by případně v rýži mohl být? Můžete! Takzvaný pilous rýžový (druh nosatce) napadá suroviny, jako je rýže nebo obiloviny, a larvy se mohou ukrývat přímo mezi jednotlivými zrníčky, takže je snadno přehlédnete.
Tito broučci napadají obilné zásoby, kromě rýže to mohou být i těstoviny, luštěniny, pohanka apod. Jedná se o velmi odolný hmyz, který vydrží i deset dní ve vodě a tři měsíce bez potravy. Má sice rád vyšší teploty, ale přežije i v mrazech.
Pilous rýžový má šikovná tenká kusadla, kterými se prokouše až do nitra tvrdých zrníček a do nich klade vajíčka. To je důvod, proč hmyz vůbec nemusíte na první pohled zaznamenat.
Pokud na tyto broučky narazíte, okamžitě vyhoďte veškerou surovinu a snažte se v místě skladování snížit teplotu na minimum, tzn. větrejte, snižujte vlhkost a ideálně zvolte vhodný postřik. Pokud se na to necítíte nebo se bojíte, že postřik nebude účinný, můžete oslovit profesionální firmu.
Určitě jste již slyšeli, že by se rýže měla propláchnout, a to i několikrát. První z důvodů je zbavení se škrobu a druhým důvodem je výše zmíněná existence hmyzu. Pokud při proplachu zjistíte jeho výskyt, okamžitě se suroviny zbavte a rýži nejezte.
Uklidníme vás, pravděpodobně se nic nestane. Ale většina z nás nechce dobrovolně jíst žádné brouky, i když tím nepatrně zvýšíte obsah bílkovin v pokrmu. Takže pokud jste doteď rýži neproplachovali a považovali jste to za zbytečné, možná si to teď rozmyslíte a začnete to dělat.
Rýžový pudink s mangem je exotický dezert plný krémové chuti kokosového mléka, sladkého medu a šťavnatého manga. Jemná rýže nasákne bohatou vůni skořice, která dodá pokrmu hřejivý nádech. Tento jednoduchý a lahodný recept je skvělou sladkou tečkou po jídle nebo lehkým dezertem k odpolední kávě.
Pokud se podíváte na rýži, která je napadená pilousem, spatříte v zrníčkách díry, které právě pilous dělá. Čas od času se proto vyplatí rýži prohlédnout a zkontrolovat.
Zdroj: Cit.vfu, IFL science, Kupi.cz