Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč byste měli vždy proplachovat rýži? Může v ní být hmyz, který okem ani nepostřehnete

kungfu01 / Shutterstock.com

Rýže je oblíbenou sacharidovou přílohou, kterou lze připravit na spoustu způsobů. Pokud ale vynecháváte proplachování rýže, můžete litovat. Proč se tento krok doporučuje nepřeskakovat?

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

I rýži lze zkazit

I přesto, že je rýže známou a poměrně často používanou surovinou, ne každý ji dokáže správně připravit. Patří sice mezi základní potraviny a každý ji má ve spíži, ale stačí málo a můžete ji pokazit. A nemáme nyní na mysli způsob přípravy, tedy vaření nebo pečení, ale jeden z prvních kroků, kterým by rýže měla projít za každých okolností.

Photo Smoothies / Shutterstock.com

Pozor na nenápadné broučky

Říkáte si, že přece nemůžete přehlédnout hmyz, který by případně v rýži mohl být? Můžete! Takzvaný pilous rýžový (druh nosatce) napadá suroviny, jako je rýže nebo obiloviny, a larvy se mohou ukrývat přímo mezi jednotlivými zrníčky, takže je snadno přehlédnete.

Tito broučci napadají obilné zásoby, kromě rýže to mohou být i těstoviny, luštěniny, pohanka apod. Jedná se o velmi odolný hmyz, který vydrží i deset dní ve vodě a tři měsíce bez potravy. Má sice rád vyšší teploty, ale přežije i v mrazech.

Pilous rýžový má šikovná tenká kusadla, kterými se prokouše až do nitra tvrdých zrníček a do nich klade vajíčka. To je důvod, proč hmyz vůbec nemusíte na první pohled zaznamenat.

Jak ho zlikvidovat

Pokud na tyto broučky narazíte, okamžitě vyhoďte veškerou surovinu a snažte se v místě skladování snížit teplotu na minimum, tzn. větrejte, snižujte vlhkost a ideálně zvolte vhodný postřik. Pokud se na to necítíte nebo se bojíte, že postřik nebude účinný, můžete oslovit profesionální firmu.

Cherdchai Chaivimol / Shutterstock.com

Proplach rýže je nezbytný

Určitě jste již slyšeli, že by se rýže měla propláchnout, a to i několikrát. První z důvodů je zbavení se škrobu a druhým důvodem je výše zmíněná existence hmyzu. Pokud při proplachu zjistíte jeho výskyt, okamžitě se suroviny zbavte a rýži nejezte.

Co se stane, když rýži s hmyzem sníte?

Uklidníme vás, pravděpodobně se nic nestane. Ale většina z nás nechce dobrovolně jíst žádné brouky, i když tím nepatrně zvýšíte obsah bílkovin v pokrmu. Takže pokud jste doteď rýži neproplachovali a považovali jste to za zbytečné, možná si to teď rozmyslíte a začnete to dělat.

Rýžový pudink s mangem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Rýžový pudink s mangem

Rýžový pudink s mangem je exotický dezert plný krémové chuti kokosového mléka, sladkého medu a šťavnatého manga. Jemná rýže nasákne bohatou vůni skořice, která dodá pokrmu hřejivý nádech. Tento jednoduchý a lahodný recept je skvělou sladkou tečkou po jídle nebo lehkým dezertem k odpolední kávě.

Rýžový pudink s mangem
Smažená rýže
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Smažená rýže

Smažená rýže je jednoduché a rychlé jídlo, ve kterém zužitkujete, co vám zbylo v kuchyni. To byla ostatně i hlavní myšlenka vzniku smažené rýže. Pojďte si ji s námi uvařit, je to náš tip na rychlou večeři!

Smažená rýže

Díry v rýži jsou signálem

Pokud se podíváte na rýži, která je napadená pilousem, spatříte v zrníčkách díry, které právě pilous dělá. Čas od času se proto vyplatí rýži prohlédnout a zkontrolovat.

Zdroj: Cit.vfu, IFL science, Kupi.cz