V době, kdy se často setkáváme s doporučeními o blahodárných účincích syrové stravy, je důležité znát i její stinné stránky. Zatímco většina čerstvého ovoce a zeleniny skutečně obsahuje cenné vitamíny a vlákninu, existují potraviny, které v syrovém stavu mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Některé z nich konzumujeme běžně, jen je potřeba je správně tepelně upravit.
Myslíte, že všechna syrová zelenina je zdravá? U brambor to rozhodně neplatí! Syrové brambory do salátu rozhodně nedávejte – vždycky je raději uvařte nebo upečte. Proč? Obsahují škrob v takové formě, se kterou si náš žaludek prostě neporadí.
A to není všechno! Když brambory špatně skladujete a začnou zelenat nebo klíčit, vytváří se v nich solanin – pořádně nepříjemný toxin. Jedna syrová brambora vás sice nepoloží, ale nadýmání a žaludeční potíže vám zaručeně způsobí. A kdo by stál o to strávit večer běháním na toaletu, že?
Věříme, že sušené fazole by vás asi nenapadlo jíst už jen z toho důvodu, že jsou tvrdé jako kámen. Ani v jejich syrovém stavu, po namočení, je ale na talíř neservírujte. Obsahují totiž zrádný fytohemaglutinin, který by vám pár hodin po tomto obědě způsobil vážné žaludeční problémy až otravu střev.
Nejvíce této látky obsahují červené fazole. Těch stačí sníst pouhých 5 na to, aby vám bylo pořádně špatně. Proto je nejprve namočte do studené vody alespoň na 5 hodin a poté teprve vařte po dobu minimálně 10 minut. Jedině tak z nich vaše tělo získá zdraví prospěšnou vlákninu a antioxidanty.
Důvodem, proč byste některé potraviny rozhodně neměli jíst syrové, je nebezpečí nákazy salmonelózou. Toto infekční onemocnění, které přenášejí střevní bakterie, postihne v České republice ročně až 30 000 lidí. Projevuje se vysokými horečkami, průjmy, zvracením a malátností.
Při onemocnění je důležité dodržovat pitný režim, protože obzvlášť u malých dětí může ve spojení s průjmy a zvracením rychle nastat dehydratace. A z jakých potravin může toto nebezpečí například nastat? Jedná se hlavně o syrová vejce a nedostatečně propečené drůbeží maso. Abyste se bakterií salmonelózy v jídle zbavili, musíte ho vystavit teplotě min. 80 °C, a to alespoň na 20 minut.
Nepříjemné střevní potíže určitě nejsou nic oblíbeného. Jednou z problematických potravin je například rebarbora. Její stonky by se měly sklízet nejdéle do června a vždy pečlivě loupat.
Její listy a řapíky byste však neměly konzumovat nikdy! Obsahují kyselinu šťavelovou, která je toxická a jedovatá. Její konzumace může vážně poškodit játra. Obdobné riziko hrozí i z broskví a meruněk, respektive z jejich jader. Ta totiž obsahují sloučeninu zvanou amygdalin, která se po požití mění v kyanid, životu nebezpečný jed.
Také vaše dítka ráda ochutnávají syrové těsto na koláč nebo sušenky? I to pro ně může být nebezpečné! V těstu jsou často obsažena syrová vejce, která mohou být zdrojem salmonelózy. Nejen ta jsou však zdraví škodlivá. I samotná mouka může v syrovém stavu obsahovat bakterie Escherichia coli, po kterých člověku hrozí vážná průjmová onemocnění.
Zdroj: Healthline, WebMD, CDC, Kupi.cz