Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Obláčkový chléb z vajec a bez mouky: Recept, který vás zachrání, když doma dojde pečivo

SewCreamStudio / Shutterstock.com

Když doma dojde pečivo, nemusíte propadat panice nebo běžet do obchodu. Máme pro vás recept na vaječný chléb, který je nadýchaný jako obláček a připravíte ho jen ze tří ingrediencí. Nepotřebujete mouku, takže je ideální i pro ty, kdo si hlídají linii. Zní to až příliš dobře? Přesvědčte se sami a zkuste tento jednoduchý a rychlý recept, který vás překvapí svou chutí i lehkostí.

Přečtěte si také

Komáři útočí na Česko. Funguje na ně domácí past s cukrem, která je lapí a nepustí ven

Alternativa k tradičnímu pečivu

Vaječný chléb, známý také jako „cloud bread“, je jedním z hitů posledních let. Tento recept si oblíbili jak milovníci zdravého životního stylu, tak i ti, kdo hledají alternativy k tradičnímu pečivu. Jeho historie sahá do období, kdy se lidé začali více zajímat o nízkosacharidové diety a hledali způsoby, jak nahradit mouku v kuchyni. Vaječný chléb je nejen zdravý, ale také neuvěřitelně jednoduchý na přípravu. Nadýchaná konzistence a jemná chuť ho činí skvělou volbou pro snídaně, svačiny nebo dokonce jako přílohu k polévkám či salátům.

Hlavní hvězdou tohoto receptu jsou vejce. Vajíčka jsou jedním z nejvýživnějších potravin na světě – obsahují kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny D, B12 a další důležité minerály. Navíc mají nízký obsah kalorií, což z nich dělá ideální volbu pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo udržet svou váhu. A věděli jste, že vejce jsou jednou z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni? Kromě toho, že se dají připravit na desítky způsobů, skvěle fungují i jako pojivo v receptech, což je přesně to, co dělá tento vaječný chléb tak nadýchaným a měkkým.

Recept: Lehký vaječný chléb bez mouky

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 3 ks vejce
  • špetka soli
  • 3 lžíce sýru žervé (neochucený)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte vejce – opatrně oddělte žloutky od bílků. Dejte pozor, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku, jinak by se sníh nevyšlehal správně.
  2. Do bílků přidejte špetku soli a pomocí ručního mixéru vyšlehejte tuhý sníh. Poznáte to podle toho, že sníh zůstane pevný, i když otočíte misku vzhůru nohama.
  3. Do misky se žloutky přidejte tři lžíce sýru žervé a metličkou nebo mixérem promíchejte, dokud směs nezesvětlá a nezačne lehce pěnit.
  4. Pomocí gumové stěrky postupně a velmi opatrně vmíchávejte sníh z bílků do žloutkové směsi. Dělejte to pomalu a jemně, aby sníh neztratil svůj objem.
  5. Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  6. Lžící tvořte na plechu libovolně velké placičky ze směsi. Můžete je udělat menší, pokud chcete chléb jako přílohu, nebo větší, pokud ho plánujete použít místo klasického krajíce.
  7. Dejte plech do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud placičky nezezlátnou.
  8. Po upečení nechte chléb chvíli vychladnout a můžete podávat. Hodí se k pomazánkám, salátům nebo jen tak na chuť.
Domácí housky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Domácí housky podle Josefa Maršálka

Upečte si s námi domácí housky podle českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka, který do nich dává navíc dvě suroviny, díky kterým je jejich chuť naprosto luxusní. Pokud už vás tedy omrzely běžné recepty a chtěli byste vyzkoušet něco méně tradičního, můžete se s námi pustit do přípravy.

Domácí housky podle Josefa Maršálka

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete chléb dochutit, můžete do žloutkové směsi přidat oblíbené bylinky, jako je pažitka, petržel nebo rozmarýn.
  • Chcete-li chléb sladký, zkuste přidat trochu vanilkového extraktu a špetku sladidla – skvěle se hodí k marmeládě nebo medu.
  • Sýr žervé můžete nahradit jiným krémovým sýrem, například ricottou nebo mascarpone, ale chuť může být o něco výraznější.
  • Vaječný chléb skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici, aby zůstal čerstvý. Před podáváním ho můžete krátce ohřát v troubě nebo na pánvi.

Zdroj: Kupi.cz