Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyklíčily vám brambory? Kvůli obsahu solaninu mohou být jedovaté, smažením ho ještě zvýšíte

Yaya Photos / Shutterstock.com

Určitě jste už narazili na brambory, které vypadají trochu divně – jsou nazelenalé nebo z nich rostou klíčky. Slyšeli jste, že by se neměly jíst, ale je to opravdu tak nebezpečné? Pravda je, že v takových bramborách se tvoří látka, která může být škodlivá. Ale co s tím? Musíte je vyhodit, nebo se dají nějak zachránit? Podívejme se na to blíž.

Přečtěte si také

Soutěž na Kupi: Vyhrajte špičkové sušičky potravin Catler a Sencor v hodnotě 10 000 Kč

Brambory a rizika

Brambory jsou potravinou, která patří do běžného jídelníčku a z hlediska výživy je velmi nutričně bohatá. O naklíčených a nazelenalých bramborách ale kolují téměř děsivé informace, které říkají, že byste je jíst neměli a že se dokonce můžete otrávit. Jak to tedy je a jak s takovými kusy nakládat?

Jedovatý solanin v bramborách

Pokud brambora začala klíčit anebo se na ní objevily zelené flíčky, měli byste zbystřit. Je to totiž znak toho, že obsahují glykoalkaloid solanin, který je ve vyšším množství pro lidský organismus jedovatý. Jedná se o hořkou toxickou látku, která je v bramboře obsažena nerovnoměrně, nejvíce však v květech a klíčcích, dále pak v menším množství i v hlízách.

„Z celkového množství glykoalkaloidů v hlíze je 30–40 % ve slupce, kolem oček a v klíčcích. Oloupáním hlíz dochází k odstranění zhruba poloviny solaninu. Vyšší množství solaninu obvykle obsahují drobnější hlízy, jeho hladina se může rovněž značně lišit u jednotlivých odrůd. Množství solaninu v bramborových hlízách se ve většině případů pohybuje značně pod hodnotou 200 mg/kg, která je vyhláškou MZ stanovena v potravinách jako maximálně přípustné množství, a zpravidla neovlivňuje kvalitu a nezávadnost potravin,“ uvádí web Bezpečnost potravin.

FotoHelin / Shutterstock.com

Smrtelná dávka

Pokud dojde k požití velkého množství solaninu, intoxikace se projevuje závratěmi, nevolností, bolestmi hlavy a břicha, zvracením a výjimečně zvýšenou teplotou. Smrtelná dávka se pak pohybuje mezi hodnotami 400–500 mg solaninu.

Změna obsahu solaninu při zpracování

Nenechte se zmást, ani tepelným zpracováním brambor obsah solaninu nesnížíte. Ba naopak, například smažením ho můžete zvýšit. Pokud ale přidáte do vody, ve které vaříte brambory, kyselinu octovou, můžete docílit snížení obsahu solaninu až o 85 % (platí při 0,3% kyseliny listové).

Přehnaný strach je zbytečný

„Pokud spotřebitel dodrží alespoň základní doporučení, není skutečně třeba takový problém v zdravé zelenině, kterou brambory jsou, řešit,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Josef Králíček z Českého bramborářského svazu a radí následující:

  • nepoužívat nazelenalé hlízy (nebo příslušnou část odstranit);
  • nepoužívat hlízy, u kterých nebyly před úpravou odstraněny klíčky;
  • nepoužívat dále vodu, ve které byly přílohové brambory vařeny.

Pokud chcete riziku předejít, je dobré se vyhnout vaření brambor ve slupce v jarním období.

Zdroj: Bezpečnost potravin, Kupi.cz