Určitě jste už narazili na brambory, které vypadají trochu divně – jsou nazelenalé nebo z nich rostou klíčky. Slyšeli jste, že by se neměly jíst, ale je to opravdu tak nebezpečné? Pravda je, že v takových bramborách se tvoří látka, která může být škodlivá. Ale co s tím? Musíte je vyhodit, nebo se dají nějak zachránit? Podívejme se na to blíž.
Brambory jsou potravinou, která patří do běžného jídelníčku a z hlediska výživy je velmi nutričně bohatá. O naklíčených a nazelenalých bramborách ale kolují téměř děsivé informace, které říkají, že byste je jíst neměli a že se dokonce můžete otrávit. Jak to tedy je a jak s takovými kusy nakládat?
Pokud brambora začala klíčit anebo se na ní objevily zelené flíčky, měli byste zbystřit. Je to totiž znak toho, že obsahují glykoalkaloid solanin, který je ve vyšším množství pro lidský organismus jedovatý. Jedná se o hořkou toxickou látku, která je v bramboře obsažena nerovnoměrně, nejvíce však v květech a klíčcích, dále pak v menším množství i v hlízách.
„Z celkového množství glykoalkaloidů v hlíze je 30–40 % ve slupce, kolem oček a v klíčcích. Oloupáním hlíz dochází k odstranění zhruba poloviny solaninu. Vyšší množství solaninu obvykle obsahují drobnější hlízy, jeho hladina se může rovněž značně lišit u jednotlivých odrůd. Množství solaninu v bramborových hlízách se ve většině případů pohybuje značně pod hodnotou 200 mg/kg, která je vyhláškou MZ stanovena v potravinách jako maximálně přípustné množství, a zpravidla neovlivňuje kvalitu a nezávadnost potravin,“ uvádí web Bezpečnost potravin.
Pokud dojde k požití velkého množství solaninu, intoxikace se projevuje závratěmi, nevolností, bolestmi hlavy a břicha, zvracením a výjimečně zvýšenou teplotou. Smrtelná dávka se pak pohybuje mezi hodnotami 400–500 mg solaninu.
Nenechte se zmást, ani tepelným zpracováním brambor obsah solaninu nesnížíte. Ba naopak, například smažením ho můžete zvýšit. Pokud ale přidáte do vody, ve které vaříte brambory, kyselinu octovou, můžete docílit snížení obsahu solaninu až o 85 % (platí při 0,3% kyseliny listové).
„Pokud spotřebitel dodrží alespoň základní doporučení, není skutečně třeba takový problém v zdravé zelenině, kterou brambory jsou, řešit,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Josef Králíček z Českého bramborářského svazu a radí následující:
Pokud chcete riziku předejít, je dobré se vyhnout vaření brambor ve slupce v jarním období.
Zdroj: Bezpečnost potravin, Kupi.cz