Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč vařit podle ČSN normy? Na recepty ze starých školních jídelen a kantýn ani dnes lidi nedají dopustit

hsunny / Shutterstock.com

Když se řekne „ČSN norma“, většina z nás si asi vybaví technické specifikace, ne kuchařku. Přesto ale existují lidé, kteří podle těchto norem dodnes vaří – hlavně ve školních jídelnách a závodních kantýnách. Zajímá vás, co vlastně ČSN norma je, proč a jak vznikla a proč na ni někteří nedají dopustit?

Přečtěte si také

Co zabírá na špinavé ruce po louskání ořechů? Peeling ujde, ale olej je lepší

Co je ČSN norma?

ČSN (Česká státní norma) je oficiální systém pravidel a standardů. Dřív stejná zkratka označovala československé státní normy, které vznikly už v druhé polovině 20. století. Pokrývaly snad všechny možné oblasti – od strojírenství a stavebnictví až po potravinářství.

Právě potravinářské normy obsahovaly přesné recepty, které se používaly třeba ve školních jídelnách, závodních kantýnách a dalších stravovacích zařízeních. Každý recept měl přesně daný postup, množství surovin, velikost porce i způsob, jak by měl být pokrm naservírován.

Proč vznikly?

ČSN normy pro gastronomii vznikly hlavně proto, aby bylo možné zajistit hromadné stravování pro tisíce zaměstnanců ve fabrikách a státních podnicích. Díky nim mělo jídlo všude chutnat stejně, obsahovat potřebné živiny a zároveň se vařit hospodárně.

Kde si je můžete přečíst?

I když byla spousta původních ČSN norem nahrazena modernějšími standardy, některé z nich stále existují. Najdete je třeba online v databázi České agentury pro standardizaci nebo v tištěné podobě v antikvariátech.

hsunny / Shutterstock.com

Jaké výhody má vaření podle ČSN normy?

V mnoha školních jídelnách se dodnes vaří podle ČSN, a to zejména kvůli její praktičnosti. Recepty jsou přesně stanovené a mají zaručenou výživovou hodnotu. Výhodná je samozřejmě i ekonomická stránka věci, receptury využívají levnější suroviny a snaží se minimalizovat plýtvání. Za zmínku jistě stojí i nostalgie – některé pokrmy jsou dnes již ikonické a oblíbené mezi různými generacemi.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Jaké jsou nejlepší recepty podle ČSN normy?

Mezi nejoblíbenější pokrmy, které se vaří podle ČSN norem, patří klasická česká jídla, která se dodnes připravují nejen v jídelnách, ale i v domácnostech.

Největší klasikou je asi rajská omáčka tradičně podávaná s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Ikonou veřejného stravování podle ČSN je pak UHO neboli univerzální hnědá omáčka. Ta se připravuje z mouky, vody a koření a sloužila jako univerzální, jednoduchý a levný pokrm. Mezi omáčkami nesmí chybět ani svíčková na smetaně, jež je dnes jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Dalšími specialitami podle ČSN jsou pak španělský ptáček nebo buchtičky s krémem.

Zdroj: Agentura ČAS, Kupi.cz