Dnes si připravíme další street food klasiku z Ameriky – populární hot dog, který v zámoří nechybí na žádném baseballovém zápase. Od našeho párku v rohlíku se trochu liší, je v něm navíc kopec zeleniny. Hot dog je určitě skvělým tipem na rychlou večeři, kterou se zavděčíte i dětem. Tak si pojďte slavného „horkého psa“ připravit s námi!
Původ je sporný, a to především kvůli klobásám, které byly nedílnou součástí hot dogů. Kde tedy vznikly? Když to vezmeme poctivě, tak první klobásy připravovali už staří Římané. Díky nim se rozšířily po celé Evropě. Můžeme tedy říct, že klobásy jsou evropského původu.
Prvenství ve výrobě klobás si nárokují Němci a Rakušané. Němci tvrdí, že jejich tradiční frankfurtské párky jsou staré více než 500 let. Totéž ale uvádí Rakušané o svých vídeňských párcích.
Ať to bylo jakkoliv, jisté je to, že němečtí osadníci byli první, kdo v Americe připravoval párky v rohlíku a prodával je na ulici. Bylo to ve druhé polovině 19. století a záhy na to vzniklo také označení hot dog. Američanům totiž tvar párku připomínal jezevčíka, čehož v reklamě využil americká kreslíř Tad Dargan. Ten nakreslil jezevčíka mezi pečivem a obrázek doplnit textem „hot dog“.
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Currywurst je německým národním jídlem. Klobása s kari omáčkou vznikla v poválečném Berlíně i za pomoci britských a amerických vojáků. Vynalézavostí a experimenty spatřila světlo světa kari omáčka s tajnou recepturou, kterou si její autorka Greta Heuwerová nechala dokonce patentovat. Pojďte si s námi tuto německou specialitu připravit.
Minulý režim bojkotoval cokoliv, co bylo populární v Americe, ať už šlo o Coca-Colu nebo zmiňovaný hot dog. Ovšem když jste jídlu dali jiný název, už to takový problém nebyl. V roce 1969 se tak v kuchařkách začal objevovat recept na lobkovický rohlík, což byla taková česká verze hot dogu.
Jak se připravoval? Rohlík bylo potřeba rozkrojit napůl a z každé poloviny rohlíku se vydlabala střídka. Vnitřek rohlíku jste potřeli sardelovou pastou. Párek se taktéž podélně rozkrojil napůl a do každé půlky rohlíku jste dali rozkrojenou polovinu párku.
Ve finále jste na párek položili rozkrojený plátek sýra. Půlky rohlíku pak stačilo dát na sebe a bylo téměř hotovo. Rohlík jste ještě zabalili do alobalu a dali zvolna péct do trouby.
Zdroj: kuchařka Pouliční jídlo, Zmlsané dějiny, History, ČT Edu