Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

Anastasiia from Ukraine / Shutterstock.com

Milujete Snickersky? Zkuste si udělat jejich domácí verzi. Není to žádná věda, ale trochu času vám to zabere, protože vše musí pořádně ztuhnout v mrazáku. Nepotřebujte ani žádné speciální formy na tyčinky. Stačí vám obyčejná zapékací mísa, kterou vyložíte pečicím papírem. A pokud vás na celém receptu bude nejvíc děsit karamel, máme pro vás pár tipů, díky kterým se vám určitě povede. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Zdravá a sytá polévka z Východu: Ochutnejte pravý boršč podle receptu známého šéfkuchaře

Trocha Snickers historie

Snickers je tady s námi od roku 1930. V Chicagu ji začala vyrábět společnost Mars Inc. a svůj název dostala podle koně, který patřil zakladateli společnosti Franku Marsovi a jeho ženě Ethel. Tyčinka původně stála pohých 5 centů.

Mezi Američany se stala tak oblíbenou, že se Frank Mars rozhodl jít s tyčinkou do světa. S názvem Snickers ovšem narazil v Británii, kde se tento termín používá pro označení spodního prádla. Prodávala se tam tak pod názvem Marathon Bar, a to od roku 1967 až do roku 1990.

Boom po Snickers tyčinkách nastal v roce 2010, kdy se reklama na tyčinku objevila na americkém Super Bowlu. V reklamě zazněla legendární hláška, která obletěla celý svět: „Když máš hlad, nejsi to ty.“ Šlo to skvělý marketingový tah, který výrazně zvýšil prodej tyčinky.

Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Užitečné tipy pro domácí Snickers tyčinky – karamelu se nebojte

  • Pro přípravu karamelu používejte vždy klasický bílý cukr, ne třtinový – ten se velmi rychle připaluje a znehodnotil by vám karamel.
  • Pokud nemáte s přípravou karamelu příliš velké zkušenosti, doporučujeme cukr v pánvi pokropit vodou – cukr se lépe rozpustí.
  • Příliš často cukr nemíchejte, pokud v karamelu nechcete mít hrudky. Stačí zamíchat jednou za pár minut.
Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
  • Cukr karamelizujte do té doby, až bude mít rezavou barvu nebo začne hnědnout – takový karamel má nejlepší chuť. Moc tmavý karamel je už nahořklý a příliš světlý má naopak nevýraznou chuť.
  • Jakmile dosáhne váš karamel požadované barvy, stáhněte ho z plotny a vmíchejte do něj máslo – zastavíte tím proces karamelizace. Pořádně míchejte, bude chvíli trvat, než se karamelizovaný cukr a máslo spojí.
  • Při přidávání másla, smetany nebo kondenzovaného mléka karamel pěkně prská – proto ho doporučujeme dělat ve vyšší pánvi nebo v hrnci.
Karynf / Shutterstock.com

Domácí Snickers – recept

Ingredience:

Nugát:

Karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 24 g másla
  • 200 g kondenzovaného mléka

Poleva:

  • 400 g mléčné čokolády

Postup:

  • 2 středně velké zapékací formy vyložte pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte 200 g čokolády a nalijte ji na pečicí papír do zapékací formy. Dejte ztuhnout do mrazáku. Bude to první vrstva na vaše tyčinky.
  • Nyní si připravte nugát. V pánvi rozehřejte máslo s cukrem. Až se cukr rozpustí, přidejte do směsi kondenzované mléko, arašídové máslo a nasekané arašídy. Vyndejte z mrazáku formy se ztuhlou čokoládou a rozetřete na ni nugát a opět dejte do mrazáku.
  • Teď udělejte karamel. Na pánev dejte rozehřát cukr, a když začne karamelizovat, přidejte k němu do pánve na kostičky nakrájené máslo a kondenzované mléko. Vše prohřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile je karamel hotový, vyndejte z mrazáku formu a karamel naneste jako další vrstvu na nugát. Opět dejte do mrazáku.
  • Ve vodní lázni rozpusťte zbylých 200 g mléčné čokolády, naneste ji na karamelovou vrstvu a dejte ještě na 15 minut do mrazáku. Po 15 minutách přeneste formy do lednice a nechte další hodinu tuhnout.
  • Po uplynutí hodiny můžete začít krájet tyčinky. Domácí Snickers uchovávejte v lednici.

Zdroje: Prima FRESH, Broma Bakery, Kuchařka pro dceru, New York Post