Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Menší Margotka i Lina od Sedity. Výrobci se na inflaci snaží vyzrát menší gramáží

Jaroslav Krbec / Shutterstock.com

Řada spotřebitelů reaguje na zvýšení cen s nelibostí a při pohledu do posledních měsíců to platí dvojnásobně. Výrobní firmy i obchodní řetězce to dobře ví, a proto se snaží s rostoucími náklady bojovat i jinak. Namísto zásadnějšího zdražení je velkým trendem posledních měsíců snižování gramáže.

Přečtěte si také

TikTokem se šíří video, které tvrdí, že barva houbiček je důležitá. Podle odborníků to je nesmysl

Výrobci snižují gramáže

Ačkoliv prodávané položky v obchodech mohou na první pohled vypadat stejně, často se vyplatí blíže podívat na nabízenou gramáž. U mnohých produktů napříč trhem se totiž zákazníci setkají s tím, že velikost balení je i o mnoho nižší.

Mezi nejčastěji skrytě zdražené výrobky se řadí cukrovinky, slané pochutiny, mléčné výrobky nebo třeba těstoviny.

Data Kupi.cz ukazují, že během letošního října se o 10 gramů zmenšila třeba tyčinka Margot, její průměrná akční cena za menší balení se přitom zvýšila. Ještě loni na podzim vyšlo devadesátigramové balení v akci za zhruba 11 Kč. V letošním říjnu ale oblíbená osmdesátigramová „Margotka“ vyšla o 2 Kč dráž.

Margotková buchta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Margotková buchta

Margotková buchta je krásně vláčná, nadýchaná a chutná vážně skvěle. Její příprava je velmi jednoduchá a buchta se perfektně hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jen tak k odpolední kávě. A zaručeně zachutná malým i velkým mlsounům.

Margotková buchta

Balení zmenšily i oplatky Lina od Sedity

Tyčinka Margot ale není jedinou oblíbenou cukrovinkou, u které se v meziročním srovnání snížilo balení, zároveň také stoupla cena. Jde rovněž třeba o oplatky Lina Sedita. Jejich hmotnost výrobce zredukoval z 60 na 50 gramů a průměrná akční cena v letošním říjnu vyšla na zhruba 15 Kč, což je asi o 1,50 Kč více než v roce 2022.

lunopark / Shutterstock.com

Skryté zdražení

Firmy se cíleným snížením gramáže při zachování balení snaží inflaci skrýt. Jednotková cena za balení může zůstávat stejná, v případě přepočtu na 100 gramů jsou ale výsledky znatelně jiné. Řada výrobců se navíc často snaží maskovat menší gramáž i novým designem, který má zákazníky přimět k nákupům.

Odborníci tomuto trendu dokonce přiřadili odborný název. Jde o takzvanou smrskflaci, kterou někteří považují za typický příklad klamání spotřebitele. Podniky se každopádně touto taktikou snaží reagovat na náklady, které jim v posledních měsících citelně vzrostly. Firmy se potýkají se vzrostlými náklady na energie, zdražily se ceny surovin, mnohdy se zvýšilo třeba i nájemné. Peníze se společnosti snaží získat právě tímto způsobem zpět.

Trend bude nejspíš pokračovat

Nákup zmenšených položek ale spotřebitele vyjde v meziročním srovnání dráž, aniž by si toho vlastně na první pohled všimli. Při pohledu do příštího roku navíc hrozí, že tento trend bude pokračovat i nadále. Počátkem roku 2024 totiž dochází třeba ke zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob, a to z 19 na 21 %.

Vláda navíc od ledna zvyšuje minimální mzdu a připravila i komplexní změny zákoníku práce. Firmám vzrostou náklady na administrativu a prodraží se třeba zaměstnávání brigádníků, kteří pracují na základě uzavřené dohody o provedení práce (DPP). Brigádníci budou mít nově nárok na dovolenou a firmy budou muset evidovat, kolik uzavřených DPP vlastně pracovník má.

Zdroje: kupi.cz, skrblik.cz