Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Teflon jako příčina zdravotních problémů? Pozor na poškození a nesprávné používání

HordynskiPhotography / Shutterstock.com

Pánve, hrnce i další nádobí z teflonu je velmi oblíbené pro svůj nepřilnavý povrch. A pokud jsou navíc vyrobené po roce 2013, už nemohou obsahovat kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), kterou vědci považovali za potenciálně rizikovou pro lidské zdraví. Přesto stále existuje nebezpečí spojené s přehříváním povrchu nebo používáním starého či zničeného teflonového nádobí, ze kterého se odlupuje horní vrstva.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Co je teflon?

Jde o syntetickou látku ze sloučenin uhlíku a fluoru, která byla vynalezena ve 30. letech 20. století a dnes nechybí snad v žádné kuchyni. Velkou výhodou je hlavně nepřilnavý a nereaktivní povrch, na kterém se většina pokrmů nepřipéká ani při použití minimálního množství tuku. Kromě pánví a hrnců je tedy i součástí fritéz, pečicích trub, toasterů, žehliček a dalších spotřebičů.

HenadziPechan / Shutterstock.com

Pozor na přehřívání teflonu

V posledních letech vědci teflonový povrch intenzivně zkoumají, ale zatím nepotvrdili, že s odstraněním kyseliny perfluoroktanové (PFOA) všechna rizika mizí. Naopak stále varují před nesprávným používáním, které je spojené hlavně s přehříváním prázdných pánví. Pokud tedy chcete smažit nasucho bez použití oleje, buďte velmi opatrní a hlídejte teplotu, která by neměla překročit 200 °C. Při přípravě jídla na másle nebo oleji většinou stačí zhruba 150 °C, ale samotný povrch se rozpálí až na 350 °C, při kterých se zvyšuje riziko vylučování PFOA nebo dodnes používaných fluoropolymerů (PFAS).

Tipy pro maximální bezpečnost

Jak potvrzují odborníci, základem je kvalitní produkt od osvědčeného prodejce: „Při nákupu teflonového nádobí platí mnohokrát opakovaná pravda: vybírat u značkových výrobců a případně také žádat v prodejně prohlášení o shodě, kde výrobce deklaruje použití a testování daného produktu,“ řekl pro server Prozeny.cz Dr. Ing. Ladislav Vaculík, ředitel úseku řízení jakosti Tescoma.

New Africa / Shutterstock.com

Dále byste měli dodržovat několik pravidel bezpečného vaření. Kromě teplotních omezení je nutné, abyste se vyhnuli předehřívání pánve a používali vždy jen dřevěné nebo silikonové vařečky a kvedlačky, protože kov by mohl způsobit oděrky a škrábance. Stejně tak je potřeba teflonové povrchy po každém použití pečlivě zbavit všech zbytků jídla a omýt teplou vodou s čisticím prostředkem. Během vaření zase nezapomínejte na odvětrávání a pokud nemáte digestoř, otevřete okna.

Alternativy teflonu

Přestože American Cancer Society vylučuje, že by moderní teflon zvyšoval riziko rakoviny a škodil zdraví, můžete vyzkoušet i jiné materiály, například nerezovou ocel, na kterou nedají dopustit ani šéfkuchaři. Je totiž ideální pro restování potravin a velmi dobře odolává mechanickému poškození. Navíc je toto nádobí vhodné do myčky, a tak vám ušetří práci i při údržbě a čištění.

Pokud vám nevadí vyšší hmotnost, nabízí se i litinové nádobí, které je přirozeně nepřilnavé, má dlouhou životnost a odolá výrazně vyšším teplotám než teflon. K dalším ověřeným variantám pak patří kamenina, známá už tisíce let. Její výhodou je nejen rovnoměrné zahřívání a nepřilnavost, ale také odolnost proti poškrábání a možnost zahřátí na vysoké teploty.

WS-Studio / Shutterstock.com

Trendem současnosti je pak keramické nádobí, které rovněž vyniká nepřilnavostí, ale bohužel je poměrně náchylné k poškrábání. A zapomenout nesmíme ani na silikon, respektive syntetický kaučuk. Ten se však uplatní spíš při pečení, protože špatně snáší přímé teplo.

Zdroj: Healthline, American Cancer Society, Pro ženy