Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Znáte asijské vodní kaštany? Obsahují plno draslíku, krásně křupou a skvěle chutnají v dezertech

ZHANGXIAOLI / Shutterstock.com

Že jste o vodních kaštanech nikdy neslyšeli? Není se čemu divit. U nás jsou poměrně neobvyklou surovinou, naopak v Asii nicméně tvoří nepostradatelnou součást mnoha slaných i sladkých jídel. Navíc jsou velmi zdravé a pro naše tělo prospěšné. Seznamte se s touto exotickou plodinou, kterou byste jen těžko hledali na stromech! Kde se dají vodní kaštany koupit a jak se s nimi vaří?

Přečtěte si také

Třídíte šatník? I kuchyně to potřebujte! Nemilosrdně se zbavte zbytečností a udržte v ní pořádek jednou provždy

Poklady z mokřadů

Vodní kaštany jsou bahenní hlízy teplomilné rostliny bahničky jedlé (Eleocharis dulcis), která roste ve stojatých vodách jižní a východní Asie (nejčastěji v Číně) a vytváří až metr dlouhé, silné, bezlisté stonky.

Hlízky se většinou sbírají ručně a pod tmavou slupkou ukrývají bílou křupavou dužinu. Ta je svou chutí i texturou podobná klasickým jedlým kaštanům. Díky tomu získaly tyto plody i své označení, byť se o kaštany v pravém slova smyslu nejedná.

  • Čínské nebo thajské vodní kaštany se velmi často zaměňují s vodními ořechy, které jsou naopak hlízou rostliny s názvem kotvice plovoucí. Ta se dá pěstovat i v jezírkách mírného klimatického pásu a hladinu vody pokrývá svými rozprostřenými plochými listy.
  • Chuťově jsou plody kotvice vodním kaštanům podobné. Mají bílou křupavou dužinu ukrytou pod černou skořápku se dvěma „rohovitými“ výstupky.
Min Jing / Shutterstock.com

Kde vodní kaštany sehnat?

Jíst se dají syrové i tepelně upravené. Pokud byste si chtěli pochutnat na čerstvých plodech, jejichž sladší dužina se chuťově přirovnává ke kokosu a jablkům, museli byste se vydat do Asie. A i zde byste na ně na trzích narazili jen zřídka.

Nejčastěji jsou k dostání loupané konzervované, což platí i pro náš trh. Koupit se dají ve specializovaných prodejnách s exotickými, především asijskými potravinami – ať už v kamenných obchodech, nebo těch internetových. Za menší plechovku dáte kolem 50 Kč, větší (s cca 250–300 g pevného podílu) vychází na 90 Kč.

Nevíte, co vařit? Vsaďte na chuť Asie!

V kuchyni si s nimi vyhrajete

Naložené kaštany mají jemnější, příjemně sladkou chuť. A ačkoliv nejsou tak výrazné jako ty čerstvé, mají krásně křupavou a šťavnatou texturu. Narazíte-li v obchodech na konzervované kaštany celé i krájené, vždy sáhněte po celých, které jsou křupavější. Před konzumací se je také doporučuje propláchnout pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případné kovové pachuti z plechovky. Pak se dají upravovat na opravdu velké množství způsobů:

  1. Výborně se hodí do masových a zeleninových pánví a směsí. Do pokrmů je stačí přidat až na závěr, aby se příliš nerozvařily.
  2. S oblibou se přidávají do nádivek, závitků a asijských plněných knedlíčků.
  3. Zajímavou chuť dodají i polévkám a salátům – zkuste je pokrájet na kousky a přidat jen tak, nebo krátce orestovat na trošce oleje.
  4. Díky své jemně sladké chuti a vyššímu obsahu škrobu jsou vodní kaštany jako stvořené pro přípravu sladkých dezertů a moučníků. V Asii se například nakládají do sladkého sirupu a poté používají jako „kompotované“ ovoce, případně se mixují s kokosovým mlékem a slouží jako základ pro různé kaše a pudinky.
  5. Oblíbené jsou i celé smažené kaštany v těstíčku, nebo různě zapečené.
Osvěžte se exotickým ovocem

Kupte se slevou Ananas.

Porovnat slevy

Tip na recept: Vodní kaštany ve slanině

Doporučujeme vyzkoušet například oblíbenou kombinaci kaštanů a slaniny. Stačí jednotlivé kaštany (okapané z konzervy) zabalit do plátků slaniny a dát na cca 30 minut péct při 170 °C. Poté je přelijte omáčkou připravenou smícháním majonézy, medu a sladké chilli omáčky (případně sáhněte po libovolné BBQ) a nechte ještě pár minut péct dokřupava.

Tip: Anglickou slaninu v akci teď pořídíte například v prodejnách Albert za 17,90 Kč, v Lidlu za 15,90 Kč nebo v Tescu za 18,90 Kč.

Michelle Lee Photography / Shutterstock.com

Zdravější a čistší organismus

Kromě zajímavého využití v kuchyni přináší pojídání vodních kaštanů mnoho dalších výhod. V první řadě jsou bohatým zdrojem draslíku, který pozitivně ovlivňuje činnost nervové soustavy i kardiovaskulárního systému. Najdete v nich cenné antioxidanty, vitamín B6, měď, mangan a pořádnou porci vlákniny, za kterou vám poděkuje vaše trávicí i vylučovací soustava.

Důležitou roli mají tyto plody i v tradiční čínské a asijské medicíně. Šťáva z vodních kaštanů se obvykle pije pro své detoxikační, protizánětlivé a očišťující účinky. Její užívání se doporučuje i při nachlazení a kašli.