Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Luštěninové těstoviny mají více bílkovin a méně sacharidů. Ale pozor, ať nenaletíte na reklamní trik

Boryana Manzurova / Shutterstock.com

Luštěninové těstoviny si v poslední době nachází své místo v kuchyních čím dál více lidí, kteří se stravují zdravěji a bezlepkově. Oproti klasickým nabízí řadu benefitů, při nákupu je ovšem dobré překontrolovat jejich složení a nespoléhat na označení, které uvádí výrobce. Mohlo by se stát, že výrazně přeplatíte za obyčejnou pšenici. Přečtěte si, v čem jsou těstoviny z luštěnin lepší, na co si dát při výběru pozor, kde je koupit a kolik stojí.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Oblíbená příloha v lepší podobě

Luštěninové těstoviny se vyrábí z luštěnin pomletých na mouku. Pokud se tedy do svého jídelníčku snažíte zařadit více čočky, fazolí, cizrny nebo hrachu, mohou být zajímavou obměnou při zachování stejných nutričních výhod.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny a navíc jsou bezlepkové, což ocení nejen lidé s různým zdravotním omezením, ale také sportovci, vegetariáni a vegani i ti, kteří si hlídají svou váhu.

  • Ve 100 g luštěninových těstovin najdete asi 30 g bílkovin a 10 g vlákniny, což je ve srovnání s pšeničnými až trojnásobně více.

Obsahují také méně sacharidů, takže mohou být vhodné pro osoby, které přechází z nízkosacharidové diety na běžnou stravu. Díky nižšímu glykemickému indexu si je při hubnutí můžete dopřávat na obědy i večeře, třeba ve formě zdravého salátu.

Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

S čím ale musíte počítat?

Kromě výše zmíněných benefitů může být nevýhodou luštěninových těstovin jejich trochu jiná chuť a konzistence (mají tendenci se převařovat a k uvaření jim stačí jen pár minut) a samozřejmě také cena, protože jsou dražší než klasické těstoviny. Toho se mohou výrobci snažit využít a zákazníkům prodávat výrobky jen s částečným podílem luštěninové mouky. Takové těstoviny pak nelze považovat ani za bezlepkové, ani nízkosacharidové.

Na přední straně obalu čočka, na zadní pšenice

Příkladem může být nedávná kauza luštěninových těstovin značky Babiččiny těstoviny od výrobce Druid. Zatímco podle přední strany obalu zákazník kupoval čočková nebo cizrnová vřetena, složení na zadní straně odhalilo, že cizrnové a čočkové mouky výrobek obsahuje minimální, 20% podíl a zbytek tvoří běžná krupice z tvrdé pšenice. Přesto však název těstovin vyvolával dojem, že se jedná o výrobek tvořený 100% luštěninami.

Na problém upozornil server Vitalia.cz, který v této souvislosti kontaktoval Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Ta po nějaké době rozhodla, že nekorektně označené šarže vřeten Babiččiny těstoviny (z cizrnové, zelené čočkové a červené čočkové mouky) musí být staženy z trhu a na obale musí být jasněji uvedeno, jaké složení výrobku lze očekávat.

„Spotřebitel má právo na jasné a zřetelné informace o charakteristice výrobku. Výše uvedené zavádějící informace o výrobku v zorném poli na přední straně obalu jsou způsobilé vyvolat oprávněný dojem u spotřebitelů, že se jedná o potravinu, která obsahuje pouze červenou čočku (čočkovou mouku) a čerstvá vejce. Zejména je ohrožena skupina spotřebitelů, u nichž může uvedení výše uvedených zavádějících informací o výrobku vyvolat oprávněný dojem, že se může jednat o bezlepkovou potravinu, a následně ohrozit jejich zdraví,“ zdůvodnil pro Vitalia.cz rozhodnutí tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

progressman / Shutterstock.com

Pozor na slovíčkaření

Uvedený problém tak opět upozornil na důležitost ověřování si složení kupovaných potravin. Čočkové těstoviny nemusí být to samé jako těstoviny s čočkovou moukou, které jsou akorát zbytečně dražší a pro některé osoby mohou při troše nepozornosti představovat zdravotní riziko.

Kolik luštěninové těstoviny stojí?

Zmínili jsme, že za zdravější těstoviny zaplatíte výrazně více než za ty klasické. Co to ale konkrétně znamená? Jednak to, že se čočkové, hrachové a cizrnové běžně prodávají po 250 gramech, což je o polovinu méně než u pšeničných. Za čtvrtkilové balení pak běžně dáte kolem 40–60 korun (např. od značek Green Apotheke, Vilgain a Sam Mills).

Bezlepkové těstoviny kupte se slevou

Koupíte je jak ve zdravých výživách a na internetu, tak v supermarketech a hypermarketech, kde se jejich nabídka rozšiřuje i ze strany privátních značek. Luštěninové těstoviny prodává například Lidl pod svou značkou Vemondo nebo Tesco, oboje stojí 39,90 Kč/ 250 g. Kaufland stejně velké balení nabízí v bio kvalitě pod značkou K-Bio Rollini spirálky z červené čočky vás vyjdou na 54,90 Kč.

Narazit v obchodech můžete také na luštěninovo-kukuřičné těstoviny, které jsou rovněž bezlepkové.