Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co je to kozí kolostrum a na co všechno se používá?

Stockmediaseller / Shutterstock.com

Kozí kolostrum jako doplněk stravy nebo složka kosmetiky. O jakou látku jde, proč zažívá boom a v čem je výjimečné? Za vším hledejte kozu. Ta patří mezi nejzdravější zvířata na planetě. Proč tomu tak je?

Přečtěte si také

Plasty s BPA: Způsobují neplodnost, PCOS i cukrovku. A přesto je kupujeme sobě i dětem

Spousta vitamínů přímo z mléka

Kozí kolostrum je první dávka mateřského mléka. Kolostrum koza předává kůzleti ihned po narození – je to taková první injekce všech důležitých látek pro imunitu mláděte. Část kolostra bývá odebírána na farmách poté, co se kůzle dostatečně napije a získá cenné látky pro sebe, a po šetrném sušení mrazem pak může být součástí výroby kosmetiky a potravinových doplňků. Tak se kolostrum může v podobě tobolky dostat ke člověku. O co ale jde?

Nezmeškejte přírodní produkty v akci

Tekutina, kterou koza předává novorozenému kůzleti, obsahuje spoustu biologicky aktivních látek. Jde o zmíněné imunitní látky a také informace, jak má imunita fungovat. V kolostru najdete imunoglobuliny, laktoferin, vitaminy, cytokin, interferon, růstové hormony, ale i minerály a antibakteriální a antivirové složky. To však stále není odpověď na otázku, proč kolostrum kozí, proč ne třeba kraví. Jak to tedy je?

  • TIP: Přejete si nakopnout imunitu? Sledujte letáky našich lékáren na Kupi.cz a doplňte ty látky, které potřebujete.
IRA_EVVA / Shutterstock.com

Mlsná koza si vybírá

Kozy se sice pasou podobně jako krávy, ale jsou velmi mlsné. Spásají až 60 druhů bylinek, díky kterým jsou zdravé – ano, kozy jako jedny z mála zvířat netrpí nádorovými onemocněními. Na rozdíl od krav jsou kozy chovány v přirozenějším prostředí. To jsou faktory, které pak vysvětlují, proč je kozí kolostrum cennou látku při podpoře imunity a celkového zdraví.

Kozí kolostrum je možné užívat jako podpůrný prostředek pro udržení zdraví dětí i dospělých. Je vhodné i pro ty, kdo dobře nesnesou bílkovinu kravskou. Desítky účinných látek působí také v těle člověka.

TIP: Legislativa nám neumožňuje zdravotnická tvrzení, proto je nejjednodušší cestou, jak se dozvědět více, informovat se ve vaší lékárně nebo se dozvědět více o účincích kozího kolostra na internetu.