Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Grilujte jako profíci: Neodolatelné marinády, které udělají z každého kusu masa šťavnatý hit

stockcreations / Shutterstock.com

Teplé počasí a sluníčko lákají k venkovnímu posezení a grilování. Kdo by odolal lahodnému občerstvení a skvělé atmosféře, která je s letním grilováním spojená? Pokud grilujete už nějakou tu sezónu, nebo s tím právě začínáte, budete určitě rádi za tipy, jak maso (a nejen to) marinovat a dodat mu tu pravou šťávu. Tak šťavnatému grilování zdar!

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Proč marinovat maso?

Marináda dodá masu jedinečnou chuť a vůni. A nejen to, postará se o celkovou křehkost a šťavnatost. Výsledek bude tak skvělý, že se grilování nebudete chtít vzdát. Ten, kdo se neřadí mezi masožravce, může na gril „hodit“ i zeleninu, sýry, ovoce, zkrátka grilování se meze nekladou. Nezapomeňte však, že základem nejsou jen čerstvé a kvalitní potraviny, ale také správný postup při marinování.

Máte málo času? Koukněte se po naloženém masu v akci

Jak marinovat maso?

Marinády můžete dělat na sto způsobů, neustále je vylepšovat a hledat nejoblíbenější variantu. Důležitým krokem, jak se do ní pustit, je nezapomenout na tři základní složky, které by každá marináda měla obsahovat – tuk, kyselinu a koření.

Jak udělat marinádu?

Nejlepší variantou pro olejovou složku je olivový olej, ale můžete použít i jiný rostlinný. Díky tuku, který všechny suroviny drží pohromadě, bude celá plocha masa pokrytá. Další složkou je kyselina, která má za úkol rozpouštět v mase bílkoviny, a tím ho dělat křehčí. Použít můžete ocet, víno, citrón, ale také jogurt. Poslední surovinou je koření, které existuje v mnoha variantách a druzích, ovšem nejdůležitější bývá sůl. A s tou je třeba zacházet s mírou, jinak by se maso vysušilo.

KarepaStock / Shutterstock.com

Marinádu připravte nejlépe v nerezové, skleněné nebo plastové nádobě a dbejte na to, aby byly všechny kousky masa marinádou pokryté. Pokud máte málo času, k lahodné chuti masa vám postačí i půlhodina marinování. Musíte se ovšem rozloučit s jeho křehkostí, která je znát především při delší době naložení.

Jak dlouho marinovat?

Kuřecímu masu postačí obecně 3–6 hodin marinování, panenka vyžaduje 6–12 hodin a velké kusy masa, především ty s kostí, se musí marinovat 12–24 hodin. Nádobu s masem přikryjte fólii a vložte do lednice. Teď už zbývá jen čekat a žhavit gril!

Recept: Medovo-pivní marináda

A. Zhuravleva / Shutterstock.com

Recept: Marináda z bílého vína

Máte raději něco ostřejšího?

Recept: Thajská pálivá marináda

stockcreations / Shutterstock.com

Recept: Hořčicová marináda

Recept: Marináda na sýry