Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyšší DPH na alkohol, nižší na potraviny, léky či knihy. Co přinese úsporný balíček vlády?

Stokkete / Shutterstock.com

Vláda představila úsporný balíček, který má České republice pomoci zpomalit tempo zadlužování státu. Jeho součástí je zrušení některých daňových výjimek i změna výše daně z přidané hodnoty (DPH). Ta se nově zvýší například alkoholu a tabákových výrobků, u potravin bude naopak nižší, a u knih dokonce nulová.

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Dražší alkohol, levnější potraviny i bydlení

V rámci tzv. konsolidačního a úsporného balíčku představila vláda opatření, která by měla zajistit zpomalení růstu zadlužování státu. Vedle zrušení 22 daňových výjimek je nejzásadnější změnou úprava daní z přidané hodnoty (DPH).

Zatímco 21% DPH zůstane zachovaná, zbylé 10% a 15% se sloučí v jednotnou 12% DPH. Tato změna se přirozeně promítne do cen různého zboží a komodit, včetně potravin, alkoholu a tabáku, ale také knih, léků nebo třeba vodného a stočného.

Jak změna DPH ovlivní výši cen?

  • V rámci nového systému DPH dojde ke zdražení alkoholu a tabáku.
  • Zlevnit by naopak měly potraviny a léky, ale také vodné a stočné.
  • U knih se pak nově počítá s nulovou sazbou DPH.
  • Na tichá vína vláda nakonec spotřební daň nezavede.
Simon Kadula / Shutterstock.com

Úspora desítek miliard i přehlednější systém

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by chystané změny v rámci konsolidačního balíčku mohly během dvou let snížit státní výdaje až o 78,3 miliard korun a zvýšit jeho příjmy o 69,2 korun. Vedle úprav DPH a daňových výjimek se počítá také s reformou důchodů nebo zvýšením daně z nemovitosti a příjmu právnických osob.

Na čem nyní můžete ušetřit?

Vláda si od změn a zrušení daňových výjimek slibuje také zjednodušení daňového systému, což mimo jiné povede ke zkrácení daňového přiznání. „Samozřejmě že opatření, škrty jsou nepříjemné, bolí. My jsme si ovšem jisti, že půjde o naprosto přijatelnou cenu za to, že naše země bude ve formě a že její budoucí prosperita to všem lidem, kteří žijí, pracují a podnikají v České republice, v dalších letech plnohodnotně vynahradí,“ komentoval premiér Petr Fiala.

Jak ušetřit při nákupech?

Nákupní rádce Kupi.cz denně aktualizuje probíhající akce a hledá nové výhodné nabídky, které díky elegantnímu a promyšlenému systému dokáže služba na web umístit během několika málo okamžiků. Díky inteligentnímu lokalizačnímu nástroji dokáže Kupi určit vaši polohu a nabídnout vám nejbližší supermarkety ve vašem okolí s aktuálními akcemi všech produktů různorodých kategorií. Vytvářet si můžete nákupní seznamy, které se dají sdílet a okamžitě vidíte i částku, kterou díky nákupu v akci ušetříte. V mobilní aplikaci Kupi stačí naskenovat v obchodě čárový kód výrobku a hned vidíte, jestli není výrobek někde v okolních řetězcích levnější.