Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dáte si pečárky? Ochutnejte je dušené, jako pomazánku nebo plněné

Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock.com

Jedli jste už někdy pečárky? S velkou pravděpodobností ano! Pečárka je totiž všem dobře známá, příjemně aromatická houba s pevnou strukturou, díky které se jen tak nerozvaří. Hodí se skvěle na zapékání nebo dušení, třeba i s masem. Řeč je o houbě, kterou všichni známe pod názvem žampion. Po celý rok najdeme jejich nejrůznější druhy nejen na pultech obchodů, ale pěstovat je lze i velmi jednoduše doma. Pro jejich jemnou chuť je často berou na milost i ti, kteří lesní houby odmítají jíst. Jak je připravit co nejlépe?

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Žampiony si snadno zamilujete

Žampion zahradní, polní, krémový, portobello – to jsou nejčastější druhy žampionů, se kterými se v našich kuchyních a obchodech můžeme setkat. Ty bílé mají jemnější chuť a méně výrazné aroma, naopak žampiony portobello nebo ten krémový se pyšní chutí výrazně houbovou a pokrmům dodají specifickou chuť.

Věřte tedy, že žampiony nemusí být jen obalované a smažené. Přinášíme vám pár tipů, jak s nimi v kuchyni pracovat a na co který druh nejlépe využít.

Val_R / Shutterstock.com

Žampion bílý

Bílý zahradní žampion patří k nejoblíbenějším a nejpěstovanějším druhům hub, a to nejen v kuchyni, ale pro jeho antibiotické účinky i v tradiční přírodní medicíně. Má jemnou chuť i vůni. Skvěle se hodí na krémovou polévku či na dušení spolu s masem, připravit z něj ovšem můžete i výbornou bezmasou variantu známého pokrmu Stroganov. Jak na to?

Kde nakoupit žampiony za dobrou cenu?

Budete potřebovat:

  • 400 g žampionů
  • 2 červené cibule
  • 1 červenou papriku
  • 200 ml smetany
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 2 lžičky lahůdkové papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli a sůl dle chuti
norikko / Shutterstock.com

Jak na to?

Žampiony nakrájíme na silnější plátky a opečeme je na oleji. Jakmile zhnědnou, přidáme papriku nakrájenou na kostičky, cibuli na menší kousky a společně restujeme 3 minuty. Poté přidáme rajčatový protlak, který také zarestujeme. Přisypeme sladkou papriku, zamícháme a zalijeme smetanou. Krátce povaříme a na závěr dochutíme soli a chilli. Žampiónový stroganov podáváme s vařenou rýží.

Sea Wave / Shutterstock.com

Žampion hnědý

Hnědé žampiony jsou chuťově i aromaticky výraznější, a proto jsou častěji využívány v jednoduchých receptech, které nechají vyniknout jejich přirozeným vlastnostem. Zkuste si z nich připravit třeba dokonalou pomazánku.

Budete potřebovat:

  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 lžíci oleje (nepoužívejte olivový, ten má výraznou chuť, ideální je slunečnicový za studena lisovaný), lze použít i máslo
  • 100 g přírodního tofu
  • 50 g sójového jogurtu
  • Sójovou omáčku, sůl, pepř, drcený kmín, případně chilli vločky na ochucení
Houby a tofu, to je základ dobrých veggie hodů

Jak na to?

Postup je jednoduchý, nejprve na pánvi na oleji (nebo másle) orestujeme nakrájené žampiony – čím déle je necháme restovat, tím více bude houbová chuť výrazná. Poté houby se zbylými ingrediencemi vložíme do mixéru nebo food processoru a rozmixujeme do hladké, polotuhé konzistence. Tu nejlépe doladí sójový jogurt. V uzavřené sklenici lze pomazánku skladovat v lednici.

zi3000 / Shutterstock.com

Žampion portobello

Portobello má pevný velký klobouk, a právě této jeho přednosti se využívá při pečení či grilování. Díky výrazné houbové chuti ho můžete podávat i pouze napřírodno, ugrilovaný s trochou kmínu a soli jako skvělou přílohu k masu. Velikost klobouku také přímo vybízí k jeho naplnění.

Budete potřebovat:

  • 2 žampiony portobello
  • šalotku
  • olivový olej nebo máslo
  • 100 g uzeného tofu (případně lze zaměnit za kousky masa, šunku nebo slaninu)
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1–2 rajčata
  • čerstvou bazalka, sůl, pepř a sušený česnek na ochucení
  • sýr na zapečení (parmazán, mozzarella nebo ementál)
Olivový olej se k zelenině vždy hodí

Jak na to?

Nejprve si připravíme houbové klobouky pro naplnění. Odřízneme nožičky a vydlabeme část klobouku – hnědé lupínky. Vše nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi na másle nebo olivovém oleji. Po chvilce přidáme nakrájenou šalotku a uzené tofu nebo maso. Když cibulka mírně zhnědne, přidáme lžíci rajského protlaku a zamícháme. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájená rajčata a necháme chvíli provařit. Na závěr dochutíme čerstvou bazalkou, solí, pepřem a sušeným česnekem.

Směsí pak naplníme portobella, která jsme si předtím pomazali olejem, zasypeme sýrem a dáme na 20 minut zapéct do na 180 °C předehřáté trouby. Plněné žampiony lze podávat jen tak se zeleninovým salátem, s kuskusem či bulgurem nebo jako přílohu k masu. Fantazii se meze nekladou.