Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaké druhy ořechů zařadit do jídelníčku a proč?

Dionisvera / Shutterstock.com

Zařaďte oříšky do svého jídelníčku a objevte nový zdroj zdraví prospěšných látek. Jaké pozitivní účinky na lidský organismus mají vlašské, pekanové nebo kešu ořechy? Přečtěte si celý článek na Kupi.cz a objevte výhody jejich konzumace.

Přečtěte si také

Podle Greenpeace pochází dřevo v IKEA z chráněných lesů. Nábytkářská firma se hájí legalitou

Vlašské ořechy

Ať už bojujete se stresem, potřebujete snížit hladinu cholesterolu, zhubnout do plavek nebo podpořit zdravý vývoj kostí, nervového systému a mozku, vlašské ořechy jsou tou správnou volbou.

Obsahují velké množství minerálů včetně mědi, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku, železa a fosforu. Nechybí ani prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kyselina listová a vitamíny B1, B6 a E.

Vlašské ořechy byste měli jíst neloupané, protože až 90 % jejich prospěšných látek se nachází právě ve slupce. Nejzdravější jsou čerstvé a bez jakýchkoliv úprav. Výzkum amerických vědců odhalil, že denní dávku by mělo tvořit přibližně 7 vlašských ořechů, což představuje zhruba 30–35 g.

Kontaletar / Shutterstock.com

Mandle

Mandle obsahují antioxidanty a velké množství vlákniny. Najdete v nich až 20 % bílkovin, díky čemuž jsou považované za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Jejich konzumace pomáhá v prevenci proti nemocím srdce, podporuje správnou funkci střev a také snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Kešu ořechy

Pravidelná konzumace kešu ořechů pomáhá zlepšit imunitu, paměť a omezit anémii. Vědci také zjistili, že jejich konzumace pomáhá snižovat projevy stárnutí a zlepšuje kvalitu pokožky. Oříšky obsahují i velké množství zinku, železa a hořčíku. Při výběru kešu ořechů v obchodě se zaměřte na jejich obal, značka WW totiž označuje jejich nejlepší kvalitu.

Pořiďte si ke sledování televize něco na zub

Pekanové ořechy

V porovnání s vlašskými ořechy jsou na chuť sladší a jemnější. Jejich konzumace podporuje funkci bílých krvinek, prospívají cévám a snižují hladinu cholesterolu. Pekanové ořechy jsou však velmi kalorické, proto se je doporučuje jíst v přiměřeném množství.

Pistácie

Pistáciové oříšky jsou skvělým doplňkem imunity, prospívají svalům a také nervovému a cévnímu systému. Některé výzkumy dokonce odhalily, že jejich konzumace zlepšuje náladu a podporuje intelekt. Všeobecně známým faktem je, že obsahují 4× méně kalorií než ostatní druhy ořechů, můžete si je proto vychutnat i při hubnutí. Toto tvrzení samozřejmě platí pouze pro nesolené pistácie.

Olena Rudo / Shutterstock.com

Makadamové ořechy

Tento druh ořechů je označován za nejvíce kalorický. Většina tuků v makadamových ořeších je nenasycených, tzv. MUFA. Tento typ tuků má pozitivní účinky na krevní tlak a také snižuje obsah cukru v krvi a hladinu cholesterolu. Určitě se jim proto nevyhýbejte.

Para ořechy

Rovněž jde o kalorickou bombu, která obsahuje velké množství selenu, který je důležitý pro prevenci nádorových onemocnění, zlepšení paměti a soustředění. Doporučovaná denní dávka jsou 3–4 para ořechy. V případě konzumace většího množství vám hrozí otrava selenem, která se projevuje nevolností, zvracením a průjmem.

Několik rad na závěr

  • I přesto, že jsou ořechy velmi chutné a zdravé, neměli byste se s nimi přejídat. Ideální denní dávka jsou 1–2 hrsti (neplatí u para ořechů).
  • Pro snazší konzumaci a trávení se doporučuje ořechy 12–24 hodin před snědením namočit.
  • Nezapomínejte, že ne všechny ořechy jsou zdravé. Nejzdravější jsou tzv. raw ořechy, které jsou nepražené a nesolené.
  • Ořechy se doporučuje konzumovat těhotným ženám – především v 1. trimestru mají pozitivní vliv na vývoj plodu.

Jaké ořechy jsou vaše nejoblíbenější? Podívejte se na aktuální letáky a pořiďte si své oblíbené za akční ceny.