Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kde se vzala prasátka a proč se do nich ukládají peníze?

ShutterOK / Shutterstock.com

Prasátka jsou nejrozšířenější a nejznámější podobou kasiček. Většina z nás je už od dětství nabádána k tomu, aby si do kasičky odkládala korunky. Jde o důležitý zvyk, který se promítá i do dospělosti. Napadlo vás někdy, proč mají kasičky nejčastěji tvar prasete? Jak dlouho se vůbec takové kasičky používají?

Přečtěte si také

Online tržiště Kauflandu v Česku uspělo. Teď chystá expanzi do Polska a Rakouska

Od hliněných nádob až k prasátkům

Už před naším letopočtem lidé potřebovali nějakým způsobem uchovávat mince. Jelikož bylo nemyslitelné s sebou neustále nosit plný měšec a banky neexistovaly, využívaly se pro mince hliněné nádoby. Zmínky o jejich používání můžeme najít po celém světě.

Nejstarší kasička na světě pochází z 2. století př. n. l. z řecké kolonie Priene v Malé Asii a vyznačuje se tvarem miniaturního řeckého chrámu. Kde se však vzalo první prasátko? Možná budete překvapení, ale první nalezené kasičky ve tvaru prasete byly nalezeny na Jávě a následně v dalších částech Indonésie, kde se používají zhruba od 12. století. Jelikož je prase důležitým majetkem, tato symbolika se možná proto promítla do tvaru kasiček.

Vyrobte si vlastní originální prasátko

První prasátka v Evropě

V Evropě se prasátka objevují už od 15. století, ale ke své podobě zřejmě přišla jinak. V Anglii se za dob Sasů vyráběly hliněné nádoby na peníze z hlíny, pro kterou se používal výraz „pygg". Jelikož zněl tento výraz stejně jako výraz pro prase, anglicky „pig", díky asociaci slov se nádoby na peníze zřejmě začaly vyrábět ve tvaru prasat. Postupem času se stal z prasátek populární trend a zapomnělo se, jak ke svému tvaru přišly. Podoba prasete je však nejčastěji vázaná k majetku, jelikož bylo v minulosti vlastnictví prasete nemalým bohatstvím.

Gecko Studio / Shutterstock.com

Nejrůznější podoby

Prasátka se i v současnosti vyrábí v mnoha podobách, od plastových až po dřevěné nebo skleněné. Typickým materiálem je však porcelán nebo jiné druhy keramiky. Dnes už je většina kasiček vybavena otvorem s gumovou zátkou, aby bylo možné úspory kdykoliv použít. Nepodporuje to ale příliš myšlenku šetření, správné prasátko by mělo být bez otvoru, abyste jeho obsah použili v případě, že bude prasátko plné a budete obnos nutně potřebovat. Byla by ovšem škoda něco tak krásného rozbíjet a otvor na vyjmutí peněz je tudíž velmi praktický.

Má prasátko stále svůj efekt?

Používání prasátek mezi dospělými už příliš populární není a důvodem je možná i snižující se hodnota peněz vlivem inflace. Nenechte se ovšem ošálit, sice se kasičky velikostí liší, ale pokud do nich budete ukládat jen mince vyšší hodnoty, vaše kasička dokáže pojmout i několik tisíc korun. Něco takového se zajisté hodí jako rezerva na špatné časy nebo náhlé výdaje. Spořit si drobné je užitečná zábava a je vhodné k ní vést pochopitelně zejména děti. Naučí se zbytečně neutrácet a spoření je začne bavit. Dokáže je však nadchnout obyčejné prasátko? Už ve 20. století se hojně vyráběly mechanické kasičky, které měly nejrůznější podoby.

Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Při výběru kasičky pro děti je vhodné zvolit takovou, která ho ohromí a současný trh je v tomto ohledu velmi vynalézavý, nabízí mnoho zábavných podob. Abyste šli příkladem svým potomkům, pořiďte si rodinnou kasičku, aby mohly děti sledovat, jak do ní ukládáte peníze a šli jste jim příkladem. Pokud doma žádnou kasičku nemáte, je nejvyšší čas si ji pořídit, dokonce i pravidelné odkládání drobných částek se z dlouhodobého hlediska projeví.