Fermentovaná ovesná kaše je tajemstvím, které může proměnit vaši snídani v opravdový zážitek. Nejenže přináší lahodnou chuť, ale také podporuje vaše zdraví díky procesu kvašení. Ten pomáhá rozložit těžko stravitelné látky v ovesných vločkách, zvyšuje obsah živin a zlepšuje jejich vstřebávání. Namáčení ovesných vloček přes noc je jednoduchý krok, který vám umožní vychutnat si všechny výhody této superpotraviny. Připravte si fermentovanou kaši snadno doma a začněte den s energií a skvělým pocitem.
Kdo by si dal práci s namáčením ovesných vloček před přípravou oblíbené kaše, lívanců nebo chleba? Odpověď je jednoduchá – každý, kdo objevil kouzlo fermentace a její blahodárné účinky na naše tělo a trávení. A věřte, že nejde o žádný moderní výmysl.
Už naši předkové věděli, co dělají, když při přípravě obilných pokrmů namáčeli celá zrna do vody a nechávali je několik hodin pracovat. Možná se tento krok může zdát zbytečný a časově náročný, ale výsledek za to rozhodně stojí.
Díky procesu kvašení se ovesné vločky, ostatně jako všechny další obiloviny, stávají snadněji stravitelnými a do těla se také dostávají cenné živiny. Pokud proces fermentace vynecháme, naše tělo není schopné je z obilovin získat. Na „vině“ jsou totiž antinutriční látky, které v rostlině fungují jako ochrana před predátory. V lidském těle tak blokují vstřebatelnost a využitelnost živin i minerálních látek, a to dokonce i z jiných zdrojů potravin.
Z ovesných vloček tak získáme podstatně více benefitů, pokud je před samotnou konzumací namočíme a necháme při pokojové teplotě fermentovat. Stačí pár hodin (8–12), během nichž dojde k částečnému štěpení škrobů, a kaše je pak nejen lépe stravitelná, ale i zesládne.
Pokud si tedy chcete kaši dopřát ráno, je ideální ovesné vločky namočit, než půjdete spát, a fermentace přes noc udělá své. Ráno pak stačí ovesnou kaši připravit dle vlastní chuti – uvařit, případně do fermentovaných vloček přidat pouze jogurt nebo tvaroh s ovocem a máte hotovo.
Jáhlová kaše s ovocem vás zasytí na celé dopoledne, nebudete tedy potřebovat svačinu a dáte si s chutí až oběd. Tato kaše totiž obsahuje vyvážený poměr sacharidů, zdravých tuků i vitamínů a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ovesné vločky nasypte do misky nebo hrnce (záleží, zda je pak budete vařit, či nikoli), zalijte vlažnou vodou, promíchejte, přikryjte malým talířkem nebo poklicí a nechte 8–12 hodin fermentovat na kuchyňské lince. Pokud chcete proces fermentace trochu urychlit, je dobré k vločkám přidat lžíci startéru – to může být třeba kefír nebo kombucha. Není to ale nutné. Vločky rozhodně nedávejte do lednice, v chladu se proces fermentace téměř zastaví.
Ráno stačí k vločkám přidat ostatní ingredience dle vaší chuti a preferencí a studenou fermentovanou kaši si vychutnat. Pokud ale dáváte přednost té teplé, není nic jednoduššího než fermentované vločky v hrnci zalít trochou vody nebo mléka (množství záleží na tom, kterou konzistenci máte nejraději – zda kaši hutnou, nebo tekutější).
Dále přidejte koření, jako je třeba skořice, vanilka nebo kardamom, přiveďte k varu, nechte chvíli probublat (maximálně 2 minuty), abyste ve vločkách zachovali co nejvíce vitamínů (některé, jako například vitamín B1 nebo kyselina pantotenová či kyselina listová, nejsou tepelně odolné).
Hotovou kaši přelijte do misky, doslaďte medem nebo sirupem, navrch můžete dát čokoládu, ořechy či semínka a čerstvé ovoce, případně pro doplnění bílkovin i lžíci tvarohu nebo bílého jogurtu.
Zdroj: National Library of Medicine, MDPI