Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaké čaje pít při dietě? Tipy pro snadnější hubnutí

New Africa / Shutterstock.com

Základem štíhlé linie je vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Pokud ale chcete svůj metabolismus ještě urychlit, měli byste pravidelně pít zelený čaj. Obsahuje totiž katechin a spoustu dalších antioxidantů. Jak vybrat ten správný? A které další čaje podporují spalování tuků?

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Zelený čaj

Zelených čajů existuje mnoho druhů. Liší se podle původu čajových lístků a jejich sušení, ale také podle způsobu či délky přípravy.

Na hubnutí se nejvíc osvědčila matcha, která se před konzumací nelouhuje – jde totiž přímo o prášek z rozemletých lístků, díky čemuž má až desetkrát větší účinek než klasický zelený čaj. Kromě ní však ve světě zdravých lístků naleznete i mnoho dalších, které se mohou hodit. Které to třeba jsou?

Dmytro Gilitukha / Shutterstock.com

Čaj Oolong

Ke zdravým čajům se řadí i Oolong, který má světlejší, žlutozelenou barvu. Jeho kvalita se tím samozřejmě nijak nezhoršuje, má zkrátka jen jiné charakteristiky, které jsou dané způsobem zpracování. Zjednodušeně ho můžeme zařadit někam na pomezí zelených a černých čajů. A v čem nám pomáhá bojovat s přebytečnými kily? Má nízký obsah kofeinu, ale zato v něm najdete spoustu antioxidantů.

Mátový čaj

Čaj z čerstvé máty se osvědčil nejen při žaludečních a trávicích problémech. Pokud vám nevadí typická větrová chuť a vůně, může vám pomoct také s redukcí hmotnosti. Právě vůně této bylinky stačí podle výzkumů k tomu, abyste přestali hřešit. Velkou výhodou máty je i to, že si ji jednoduše vypěstujete v domácích podmínkách.

  • „Máta je při redukci výborná, pomáhá totiž snižovat chuť k jídlu. Nemusíte ale jen pít mátový čaj, stačí si také přičichnout ke kvalitnímu esenciálnímu oleji z máty,“ vysvětluje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Rooibos

Jedná se o čaj, který pochází ze západokapské oblasti Jižní Afriky. Příznivých účinků má rooibos hned několik, kromě zklidnění mysli a posílení imunity podporuje i spalování tuků, a to díky mnoha důležitým vitamínům, minerálům a stopovým prvkům. Obsahuje například vitamín C, zinek, železo, hořčík nebo vápník. Za zmínku ale stojí hlavně specifický antioxidant s názvem aspalathin, který pomáhá spalovat tuky a potlačuje pocity hladu.

  • Tip: Ať už si vyberete jakýkoliv typ čaje, vždy doporučujeme kvalitní sypané směsi. Ani nejdražší sáčkové čaje totiž nikdy nemohou dosáhnout jejich kvality.
Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Jakým čajům se při dietě vyhnout?

Některé nápoje naopak hubnutí zpomalují a nejsou při dietě vhodné. Patří k nim zejména čaje z bylinek, které podporují chuť k jídlu, tedy například ženšen, pampeliška, zázvor nebo kurkuma. A pokud se opravdu snažíte zhubnout, čaj neslaďte – cukrem, medem ani umělými sladidly.

Zdroj: kupi.cz, denik.cz, medicalnewstoday.com