Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

4 bylinky, které by vám v domácnosti neměly chybět, a jak je pěstovat?

beats1 / Shutterstock.com

Čerstvé i sušené – bylinky jsou nepostradatelnými pomocníky v každé domácnosti. Kromě svých léčebných, posilujících a čisticích účinků také skvěle dochutí pokrmy nebo provoní šatník či pokoj. Jsou všestranně využitelné a jejich pěstování není nijak složité, ať už na ně máte místo za oknem, na balkoně nebo na zahrádce.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Které bylinky je dobré mít doma?

1. Petržel

Účinky

Obsahuje až 3× více vitamínu C než pomeranč, díky čemuž spolehlivě posiluje imunitní systém a napomáhá udržovat mladistvý vzhled pleti. Řeč je o petrželi zahradní naťové, která se hojně využívá jak v kuchyni, tak v léčení.

Její výrazné antioxidační vlastnosti a vysoký obsah chlorofylu, který čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek, ji řadí mezi tzv. superpotraviny. Příznivě působí i na zrak a jako zdroj kyseliny listové je velmi důležitá pro těhotné ženy. V kuchyni se nejčastěji přidává do polévek a vývarů, vhodně dochucuje mořské plody i mleté maso a neobejdou se bez ní ani omelety či nádivky.

Shironagasukujira / Shutterstock.com

Pěstování

Petrželi se daří v dobře propustné půdě bohaté na živiny, na slunném nebo polostinném místě. Vysévá se v průběhu března a dubna přímo na stanoviště – pokud máte zahrádku, pak rovnou tam, dařit se jí bude ale i v květináči na balkoně nebo za oknem.

Semínka potřebují k vyklíčení světlo, proto je při výsevu dáváme přibližně jen 0,5 cm hluboko a do substrátu je dlaní mírně zatlačíme, nezahrnujeme. Klíčení může trvat až 5 týdnů, nelekejte se proto, že se dlouho nic neděje.

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré

Pečená játra s cibulí, jablky a bramborovo-celerovým pyré jsou jednoduchá na přípravu a nádherně provoní vaši kuchyni šalvějí, která je také součástí tohoto skvělého receptu.

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré

2. Šalvěj

Účinky

Šalvěj lékařská je oblíbená kromě své vůně zejména pro vysoký obsah silic, flavonoidů, tříslovin a hořčin, díky nimž má výrazné stahovací účinky. Pomáhá tak urychlit hojení ran, tlumí krvácivost dásní, dezinfikuje ústní dutinu a osvěžuje dech. Zmírňuje záněty dýchacích cest a v kosmetice se využívá k ošetření mastné a aknózní pleti a při výrobě deodorantů. Sušené listy jsou prý mnohem účinnější než čerstvé.

V kuchyni se využívá zejména jako koření, které zlepšuje trávení a posiluje chuť k jídlu. Těhotné a kojící matky by se jí však měly raději vyhnout, protože v prvním případě ohrožuje zdraví plodu a ve druhém snižuje laktaci.

Pěstování

Šalvěj potřebuje jen sucho, slunce a teplo. Pokud jí chcete dopřát, dbejte na to, aby měla k dispozici vápník, a naopak se vyhněte kyselým půdám. Nejlépe prospívá v zahradě na místě, kde se příliš nedrží voda, zvládne to ale i doma v květináči.

Semínka při výsevu jemně zahrňte substrátem a po dobu klíčení udržujte vlhko. Po vyklíčení je nutné rostlinku přesadit. Při pěstování doma alespoň do jiného květináče. Pokud máte záhon, můžete ji po zmrzlých v polovině května přesadit rovnou tam.

Anzhela Shvab / Shutterstock.com

3. Majoránka

Účinky

Majoránka zahradní je především nepostradatelným pomocníkem v kuchyni coby koření a dochucovadlo. Přidává se do omáček, gulášových polévek, nádivek a pečených mas. Její léčivá síla tkví hlavně ve schopnosti zklidňovat nervovou soustavu, ulevovat od napětí i stresu a zmírňovat projevy migrény. Tlumí také menstruační bolesti a příznivě působí na tvorbu mateřského mléka.

Pěstování

Majoránce se bude líbit na záhoně, v truhlíku na balkoně i v květináči za oknem. Nejlépe jí bude v závětří na slunném stanovišti. Vyžaduje pravidelné zalévání a na živiny bohatou půdu. Pokud ji plánujete pěstovat doma, vysaďte ji do substrátu přímo pro byliny. Semínka se vysévají v průběhu dubna, dlaní je jen lehce zatlačte do substrátu, zasypejte tenkou vrstvou zeminy a udržuje vlhko.

4. Levandule

Účinky

Levandule lékařská má kromě své typické vůně a blahodárných léčivých účinků také dekorativní charakter. Je zdrojem silic, flavonoidů a také kyseliny rozmarýnové, která jí dodává antiseptické, protizánětlivé a protivirové účinky. Hojně se používá v kosmetice především na mastnou a aknózní pleť, pomáhá ale také při kašli, nespavosti, bolestech hlavy nebo při stavech neklidu a nervozity.

Pěstování

Na rozdíl od ostatních bylin vyžaduje pěstování levandule zvýšenou pozornost. Pokud si ji chcete vypěstovat ze semínek, je potřeba vysadit je do speciálního výsevního substrátu promíchaného s pískem: na 4 díly zeminy by měl přijít 1 díl písku.

Semínka vysejte do hloubky maximálně 0,5 cm, opatrně zahrňte zeminou a ihned půdu dostatečně navlhčete. Pozor však, aby se při tom semínka z půdy nevyplavila. Výsevní truhlík umístěte na teplé místo, na kterém je trvale alespoň 20 °C. Mladé rostlinky by měly vyklíčit do 3 až 4 týdnů.

Zdroj: healthline.com, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com