Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlý a sladký recept: Hrušková bábovka ze zdravé špaldové mouky

MShev / Shutterstock.com

Vrhněte se naplno do pečení. Během hodinky vykouzlíte voňavou dobrotu, na které si pochutná celá rodina. Na tuto bábovku využijete hrušky a špaldovou mouku, takže je trošku zdravější než jiné dezerty.

Přečtěte si také

Vynikající řízek, velký jako sloní ucho: Připravte si pravý vídeňský řízek z telecí kýty, budete ho zbožňovat

Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Pokud máte rádi rychlé recepty, budete v sedmém nebi. Žádné zdlouhavé tření těsta, stačí prošlehat pár ingrediencí a máte hotovo. Pokud navíc máte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem, budete to mít prakticky bez práce.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 g cukru nebo 7 lžic medu
  • 3 vejce
  • 2 středně velké hrušky (nastrouhané najemno)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • máslo a mouka na vymazání formy
Utrhněte si hrušky v akci

Postup pečení:

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.
  2. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát.
  3. Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno.
  4. Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci.
  5. Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citronu.
  6. Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta.
  7. Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta.
  8. Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečenost kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo.
  9. Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Grazyna Kownacka / Shutterstock.com

V čem je špaldová mouka jiná?

Špaldová mouka se mele z odrůdy pšenice jménem špalda. Jedná se o původní druh pšenice, který má vysoký podíl bílkovin a minerálních látek – proto se vyplatí ji pravidelně využívat do receptů na koláče či chleba.

  • U kynutí ovšem potřebuje delší čas než klasická, hladká pšeničná mouka a je taktéž dražší.
  • Za 1 kg špaldové mouky zaplatíte zhruba 30–40 Kč. Za bio kvalitu si pak připlatíte cca ještě dalších 35 Kč (např. značka Probio).

Kam pro hrušky za akční cenu?

Hrušky najdete v každém malém i velkém supermarketu, a to za běžnou cenu kolem 60 Kč. Vyplatí se proto zajít pro ně ve slevě, a pořídit si je tak například za 35 Kč. Pokud se ale snažíte nakupovat lokální ovoce (vypěstované v České republice), bude to chtít hledat více.

Selina Irina / Shutterstock.com

Tipy na české hrušky

Hrušky z českých sadů nabízí například síť prodejen Penny Market. Označuje je jako „neobyčejné kousky“, což je ovoce (a zelenina), které je v pořádku, avšak nevyhovuje aktuálním estetickým kritériím. Penny Market toto ovoce prodává za lepší cenu, čímž přispívá k menšímu plýtvání. České hrušky dále nabízí síť prodejen Billa pod značkou Česká farma.