Toužíte po osvěžujícím letním dezertu, který potěší chuťové pohárky, ale nezatíží vaše svědomí? Objevte kouzlo italské panna cotty – jednoduchého a lehkého dezertu, který si vás okamžitě získá svou jemnou a svěží chutí.
Proč zrovna „panna cotta“?
Jakmile si panna cottu zkusíte připravit, doslovný překlad vás nijak nepřekvapí. Je to totiž „vařená smetana“. Z původně neznámého receptu se vyklubala stálice nejen italských restaurací. Tradičně se panna cotta podává samotná nebo spolu s drobným ovocem, přelitá omáčkou je však daleko zajímavější.
Díky vychlazené ovocné omáčce z ní vykouzlíte osvěžující letní dezert. Nebojte se ale experimentovat ani s jinými omáčkami, jako je karamelová, čokoládová nebo třeba kávová. Stejně tak zkoušejte i různé druhy ovoce, ať už jsou to jahody, borůvky nebo třešně. Vybírejte hlavně zralé sezónní ovoce.
Připravte si lahodnou panna cottu
Ingredience na smetanovou část:
- 480 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce studené vody
- 1 balíček práškové želatiny (2 a 1/4 čajové lžičky)
Na malinovou omáčku:
- 1 šálek malin, nebo jiného drobného lesního ovoce
- 30 ml vody
- 25 g cukru
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
Na ozdobení:
- drobné lesní ovoce
- kousky sušenek
- snítka máty
Buntovskikh Olga / Shutterstock.com
Základní recept na smetanovou část:
- Připravte si čtyři stejné kalíšky – skvělé jsou například silikonové formičky, ze kterých panna cottu po zatuhnutí snadno vyklopíte. Můžete použít i keramické a jiné formy, ty ale musíte lehce vymazat nějakým chuťově neutrálním olejem.
- Nalijte smetanu do malého hrnce, přisypte k ní cukr a spolu je zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Zatímco se základ panna cotty zahřívá, v misce smíchejte práškovou želatinu spolu se 3 lžícemi vody. Než se želatina přidá do směsi, musí tak 5–10 minut „nabobtnat“, aby panna cotta správně zatuhla.
- Když je cukr ve smetaně rozpuštěný, sundejte hrnec z plotny a vmíchejte vanilkový extrakt.
- Část horké smetanové směsi nalijte do nabobtnalé želatiny a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Když je želatina ve smetaně úplně rozpuštěná, přelijte všechno zpátky do hrnce se zbytkem sladké smetany a dobře promíchejte.
- Rozdělte směs do čtyř připravených formiček a nechte úplně ztuhnout. Bude to trvat minimálně 2 hodiny, ideálně ji nechte odpočinout déle.
Tip: Když je panna cotta vychladlá, přemístěte ji do lednice a nechte zatuhnout přes noc. Bude pak krásně držet tvar, takže vám projdou i odvážnější křivky formiček.
Jednoduchá malinová omáčka:
- Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci nebo pánvičce a nechte vařit na mírném ohni, dokud se maliny úplně nerozvaří. Mělo by to trvat asi 10 minut.
- Pokud je omáčka moc tekutá, vařte ji déle, aby se část tekutiny odpařila a omáčka zhoustla.
- Hotovou omáčku přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili semínek. Pokud vám nevadí, pak tento krok přeskočte.
Tip: Z některých druhů ovoce je lepší omáčku připravit zastudena. Například mango nebo kiwi stačí jen rozmixovat a dosladit podle chuti.
Servírujte panna cottu jako profík
- Po vychladnutí projeďte nožem po okraji každé panna cotty, aby se uvolnila. Položte na vršek formičky talíř jako pokličku a společně obraťte vzhůru nohama. Díky tomu panna cotta krásně sedne na talíř.
- Přelijte panna cottu ovocnou omáčkou a dozdobte pomocí ovoce, kousků sušenek a snítky máty.
Dobrou chuť!
Zdroj: Kupi